Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε η Μις Σενεγάλη 2020, δίνοντας συνέντευξη στον τοπικό τύπο. Η 20χρόνη Ντέγιε Φατιμά Ντιονέ, η οποία διακρίθηκε στα καλλιστεία της περσινής χρονιάς, εξομολογήθηκε το φρικτό μαρτύριο που έζησε λίγες ημέρες μετά από την στέψη της. Η νεαρή καλλονή βρέθηκε καλεσμένη σε μια βραδιά που είχε διοργανώσει η Επιτροπή του διαγωνισμού ομορφιάς και έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα μωρό πέντε μηνών, του οποίου αγνοεί τον πατέρα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η Ντιονέ βρίσκοντας το θάρρος και την ψυχική δύναμη να περιγράψει στους δημοσιογράφους, όσα συνέβησαν εκείνη την νύχτα, προκάλεσε αναταραχή στην τοπική κοινωνία, η οποία ωστόσο πήρε μεγάλες εκτάσεις, με το κύμα στήριξης και συμπαράστασης που δέχτηκε από γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Μις Σενεγάλη 2020 αποκάλυψε πως στο ξενοδοχείο, όπου βρέθηκε καλεσμένη της Επιτροπής, την νάρκωσαν εν αγνοία της και την βίασαν. Το δημοσίευμα δεν έμεινε προφανώς ασχολίαστο από την Επιτροπή διοργάνωσης, με την πρόεδρο των καλλιστείων Μις Σενεγάλης, Αμίνα Μπαντιάνε, να δίνει την πιο ξεδιάντροπη απάντηση στην Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε: «Ένας βιασμός εμπλέκει δύο ανθρώπους. Εάν κάποιος σε βιάζει, εσύ ψαχνόσουν. Είναι ενήλικη» είπε (δυστυχώς) χωρίς δισταγμούς.

Το δημοσίευμα δεν έμεινε προφανώς ασχολίαστο από την Επιτροπή διοργάνωσης, με την πρόεδρο των καλλιστείων Μις Σενεγάλης, Αμίνα Μπαντιάνε, να δίνει την πιο ξεδιάντροπη απάντηση στην Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε: «Ένας βιασμός εμπλέκει δύο ανθρώπους. Εάν κάποιος σε βιάζει, εσύ ψαχνόσουν. Είναι ενήλικη» είπε (δυστυχώς) χωρίς δισταγμούς.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η στάση της προέδρου προκάλεσε οργή στην χώρα της Δυτικής Αφρικής, με περισσότερες από 300 γυναίκες και μέλη διάφορων οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, να καταθέτουν μήνυση σε βάρος της, με την κατηγορία «εξύμνηση του βιασμού». «Περισσότερες από 300 μηνύσεις έχουν κατατεθεί έως τη στιγμή που αποχωρούσαμε από το δικαστήριο, νωρίς το απόγευμα. Διατυπώθηκε μια ιδέα συλλογικής αγωγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κλήθηκαν όσες συμφωνούσαν να συμπληρώσουν το έντυπο και να συναντηθούμε στο δικαστήριο για να καταθέσουμε τη μήνυση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χουρέγε Τιάμ Πρεϊρά, μέλος της Συλλογικότητας των Γυναικών που βρέθηκαν στο δικαστήριο για να συναντήσουν τον εισαγγελέα στο δικαστήριο του Ντακάρ. «Είναι ένας τρόπος να υποκινείς τους βιαστές να συνεχίσουν και να βάζουν σε κίνδυνο τα κορίτσια», τόνισε.

Εκτός από την τιμωρία της Αμίνα Μπαντιάνε για τις αποτρόπαιες δηλώσεις της, οι ενάγουσες ζητούν την ολική απομάκρυνσή της από την διοργάνωση των καλλιστείων, αξιώνοντας το κράτος να αναθέσει τη διοργάνωσή τους σε «πρόσωπα που σέβονται περισσότερο τα δικαιώματα της γυναίκας» ανέφερε η Πρεϊρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρική Φωτογραφία: 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS