ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένας κυριακάτικος καφές που μου άνοιξε τα μάτια: Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας

Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους εργαζομένους όσο και στην εταιρία.

Ένας κυριακάτικος καφές που μου άνοιξε τα μάτια: Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας

Δεν θα άφηνα ποτέ κανέναν και τίποτα να μου στερήσει ότι έχω καταφέρει να χτίσω ως τώρα. Η καριέρα μου μου ανήκει. Ξέρω τις ικανότητες μου!

Ήταν θυμάμαι μια από τις λίγες ηλιόλουστες Κυριακές του Απριλίου. Και είχα αποφασίσει να την περάσω ιδανικά στον καναπέ για να τελειώσει όμορφα αυτή η ταλαίπωρη εβδομάδα. Εκεί που χουχούλιαζα πίνοντας το ζεστό γαλλικό καφεδάκι μου με άρωμα salted caramel και τρώγοντας ένα λαχταριστό cupcake χτυπάει το κινητό μου και ταράσσεται η απόλυτη ευτυχία μου.

Προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν η Αφροδίτη (φίλη μου από το δημοτικό), η οποία είχε να δώσει σημεία ζωής πάνω από δύο μήνες. Φυσικά και το σήκωσα, όπως πάντα. Έχω αδυναμία στις φίλες μου. Προς δεύτερη μεγάλη μου έκπληξη μου ζητάει να πάμε για καφέ γιατί θέλει να μου μιλήσει, έχει να μου πει πολλά, είπε. Δώσαμε ραντεβού σε ένα γλυκύτατο και ήρεμο μαγαζάκι στο κέντρο για να μπορούμε να μιλάμε με την άνεση μας.

Για να μην σας τα πολυλογώ εγώ δεν πολύ μίλησα. Αλλά σεβάστηκα τη φίλη μου και άκουσα πολύ προσεκτικά γιατί όσο άκουγα τόσο έμενα με το στόμα ανοιχτό και αναρωτιόμουν αλήθεια τώρα αυτά γίνονται και στην πραγματικότητα; Όχι μόνο στις αμερικάνικες ταινίες που βλέπω.

Άρχισε να μου εξηγεί το λόγο που απομακρύνθηκε και δεν πολύ βρισκόμασταν. Στην αρχή ήταν διστακτική να ανοιχτεί και κατάλαβα πως αφορούσε κάποιο ευαίσθητο θέμα όποτε διακριτικά της είπα: «Μπορείς να μου μιλήσεις ελεύθερα. Εδώ ήρθαμε να κάνουμε κους - κους, όπως πάντα.» Τότε, με μια σιγανή φωνή μου ψέλλισε ότι το τελευταίο διάστημα κάποιος στη δουλειά της την εκφόβιζε διαρκώς με διάφορους τρόπους. Ξεκίνησε με σιωπή, εχθρικές ματιές, με αποκλεισμό από συναντήσεις και άλλες ομαδικές δραστηριότητες και όσο περνούσε ο καιρός χειροτέρευε. Φωνές, λεκτικές επιθέσεις και διάδοση φημών εις βάρος της έγιναν μέρος της ζωής της στη δουλειά.

Όση ώρα μου τα περιέγραφε είχα μείνει αποσβολωμένη και δεν μπορούσα να δεχτώ αυτά που άκουγα.

Συνέχισε την γλαφυρή της περιγραφή λέγοντάς μου ότι άρχισε να παθαίνει κρίσεις πανικού. Το άγχος, οι εφιάλτες, η δυσκολία στον ύπνο και στο φαγητό έγιναν η καθημερινότητα της. Είχε αρχίσει να νιώθει κατώτερη όχι μόνο στο χώρο εργασία της αλλά και γενικά στη ζωή της σε σύγκριση με τους ανθρώπους γύρω της.

Εκεί την διακόπτω και εκφράζω την εύλογη απορία: «Γιατί δεν παραιτήθηκες;». Η απάντηση της με άφησε άφωνη και κατάλαβα πόσο θάρρος είχε.

- Δεν θα άφηνα ποτέ κανέναν και τίποτα να μου στερήσει ότι έχω καταφέρει να χτίσω ως τώρα. Η καριέρα μου μου ανήκει. Ξέρω τις ικανότητες μου! Αντίθετα, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό που βίωνε. Προσπάθησε να υπερασπίζεται τον εαυτό της όσο μπορούσε χωρίς φωνές, μάζευε αποδείξεις (κράταγε e-mail ή σημείωνε ποιοι ήταν μπροστά στα περιστατικά). Και τέλος, πήρε μια βαθιά ανάσα, πήγε στους ανώτερους με όλα τα στοιχεία και ανέφερε το επεισόδιο. Ήταν ευθύς και ειλικρινής. Τους τόνισε πως κάτι τέτοιο υποβαθμίζει το εργασιακό περιβάλλον, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μειώνει την παραγωγικότητα.

Όπως καταλαβαίνετε όσο τα περιέγραφε περίμενα έντρομη τη συνέχεια, περνούσαν τόσες σκέψεις από το μυαλό μου. Όταν μου είπε πως τα κατάφερε το μόνο που μπόρεσα να ξεστομίσω ήταν ΜΠΡΑΒΟ! ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ! Μπορούσες να είχες μιλήσει σε κάποιον. Να μην το πέρναγες όλο αυτό μόνη σου. Την πήρα μια μεγάλη, σφιχτή αγκαλιά και αμέσως ένιωσα πως χαλάρωσε και ηρέμησε. Ένιωσα το βάρος της περιπέτειας της να φεύγει από πάνω της.

Keep in mind: Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους εργαζομένους όσο και στην εταιρία. Με βάση αποτελέσματα έρευνας η Ελλάδα κατατάσσεται ΤΡΙΤΗ στον εργασιακό εκφοβισμό, με ποσοστό αναφορών 13%.

Ένας κυριακάτικος καφές που μου άνοιξε τα μάτια: Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας

Η Ίρις Σλάβη είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Ψυχολογίας. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Leiden University της Ολλανδίας με ειδικότητα «Ψυχολογία υγείας εργαζομένων και εργασιακών χώρων» (Occupational Health Psychology). Η ειδικότητα της έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή της ψυχολογίας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο χώρο εργασίας και την προστασία και προαγωγή της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων. Επίσης, έχει ολοκληρώσει και το πρόγραμμα κατάρτισης στη Συμβουλευτική και το Life Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου. (slaviiris.psy@gmail.com, Facebook page: Iris Slavi – Psychologist: https://www.facebook.com/Iris-Slavi-Psychologist-2152658121658951/ )

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Ιουν 2023

Μπορεί να έχουμε "παρενέργειες" από το πολύ νερό;

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε και ποια είναι τα σημάδια που θα μας προειδοποιήσουν για πιθανό... overdose.

03 Ιουν 2023

Αποτοξίνωση από το κρέας! Ενδεικτικό διαιτολόγιο 2 εβδομάδων

Η αποχή από αυτό για κάποιες περιόδους φαίνεται ότι έχει ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό.

Περισσότερα από

Life

03 Ιουν 2023

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.

02 Ιουν 2023

H ανακαίνιση διαμερίσματος στην ιστορική "Μπλε Πολυκατοικία" αποτελεί πρότυπο

Σε ένα από τα πιο εμβληματικά δείγματα του ελληνικού μοντερνισμού, τη Μπλε Πολυκατοικία, η αρχιτεκτονική ομάδα Cadu, δημιούργησε ένα υπέροχο διαμέρισμα τιμώντας την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου.

02 Ιουν 2023

Η iRobot των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη 2η στον κόσμο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της First Lego League

H ομάδα ρομποτικής iRobot των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη ανέβηκε στο βάθρο των παγκόσμιων πρωταθλητών κάνοντας όλη την Ελλάδα υπερήφανη, αφού για πρώτη φορά που ελληνική ομάδα το καταφέρνει αυτό!

02 Ιουν 2023

Helmos Mountain Festival: Ποιο είναι το νέο μουσικό φεστιβάλ των Καλαβρύτων που έγινε sold out σε χρόνο ρεκόρ

Μιλήσαμε με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων για το πρώτο, – από καιρό – sold out, "Helmos Mountain Festival", που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

02 Ιουν 2023

H Biotix είναι η πρώτη ολοκληρωμένη σειρά προβιοτικών από την Quest

"Φροντίδα είναι να απολαμβάνεις τη μέρα σου με πιο λειτουργικό έντερο, δυνατότερο ανοσοποιητικό και καλύτερη διάθεση. Άλλαξε κι εσύ τη ζωή σου με προβιοτικά Biotix, από την Quest".

02 Ιουν 2023

Εθνική Τράπεζα και Περιβάλλον: Από τη στρατηγική στην πράξη

Η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και ο ρόλος των τραπεζών

31 Μαϊ 2023

#Her_Research 2023 του Σ.Ε.Γ.Ε: H πολύτιμη συνεισφορά των γυναικών στον τομέα της επιστήμης.

Η πρωτοβουλία #Her_Research του Σ.Ε.Γ.Ε., που έγινε θεσμός, επιβράβευσε τις καινοτόμες και εξαιρετικές προτάσεις των γυναικών ερευνητριών, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά τους στον τομέα της επιστήμης.

30 Μαϊ 2023

Το δράμα της μικρής Αλεξίας- Δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι, έμεινε ανάπηρη, ο δράστης αρνείται να πληρώσει παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων

Παρά τις αποφάσεις, ο δράστης του πυροβολισμού αρνείται να πληρώσει για την αποκατάσταση της μικρής Αλεξίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι σε αναπηρικό καροτσάκι.

29 Μαϊ 2023

Εξελιγμένη ρινοπλαστική | Τι να γνωρίζεις για την επέμβαση

Η συνδυαστική διαφραγματορινοπλαστική εγγυάται υψηλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς πόνο και επιπλοκές.