ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένας κυριακάτικος καφές που μου άνοιξε τα μάτια: Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας

Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους εργαζομένους όσο και στην εταιρία.

Ένας κυριακάτικος καφές που μου άνοιξε τα μάτια: Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας

Δεν θα άφηνα ποτέ κανέναν και τίποτα να μου στερήσει ότι έχω καταφέρει να χτίσω ως τώρα. Η καριέρα μου μου ανήκει. Ξέρω τις ικανότητες μου!

Ήταν θυμάμαι μια από τις λίγες ηλιόλουστες Κυριακές του Απριλίου. Και είχα αποφασίσει να την περάσω ιδανικά στον καναπέ για να τελειώσει όμορφα αυτή η ταλαίπωρη εβδομάδα. Εκεί που χουχούλιαζα πίνοντας το ζεστό γαλλικό καφεδάκι μου με άρωμα salted caramel και τρώγοντας ένα λαχταριστό cupcake χτυπάει το κινητό μου και ταράσσεται η απόλυτη ευτυχία μου.

Προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν η Αφροδίτη (φίλη μου από το δημοτικό), η οποία είχε να δώσει σημεία ζωής πάνω από δύο μήνες. Φυσικά και το σήκωσα, όπως πάντα. Έχω αδυναμία στις φίλες μου. Προς δεύτερη μεγάλη μου έκπληξη μου ζητάει να πάμε για καφέ γιατί θέλει να μου μιλήσει, έχει να μου πει πολλά, είπε. Δώσαμε ραντεβού σε ένα γλυκύτατο και ήρεμο μαγαζάκι στο κέντρο για να μπορούμε να μιλάμε με την άνεση μας.

Για να μην σας τα πολυλογώ εγώ δεν πολύ μίλησα. Αλλά σεβάστηκα τη φίλη μου και άκουσα πολύ προσεκτικά γιατί όσο άκουγα τόσο έμενα με το στόμα ανοιχτό και αναρωτιόμουν αλήθεια τώρα αυτά γίνονται και στην πραγματικότητα; Όχι μόνο στις αμερικάνικες ταινίες που βλέπω.

Άρχισε να μου εξηγεί το λόγο που απομακρύνθηκε και δεν πολύ βρισκόμασταν. Στην αρχή ήταν διστακτική να ανοιχτεί και κατάλαβα πως αφορούσε κάποιο ευαίσθητο θέμα όποτε διακριτικά της είπα: «Μπορείς να μου μιλήσεις ελεύθερα. Εδώ ήρθαμε να κάνουμε κους - κους, όπως πάντα.» Τότε, με μια σιγανή φωνή μου ψέλλισε ότι το τελευταίο διάστημα κάποιος στη δουλειά της την εκφόβιζε διαρκώς με διάφορους τρόπους. Ξεκίνησε με σιωπή, εχθρικές ματιές, με αποκλεισμό από συναντήσεις και άλλες ομαδικές δραστηριότητες και όσο περνούσε ο καιρός χειροτέρευε. Φωνές, λεκτικές επιθέσεις και διάδοση φημών εις βάρος της έγιναν μέρος της ζωής της στη δουλειά.

Όση ώρα μου τα περιέγραφε είχα μείνει αποσβολωμένη και δεν μπορούσα να δεχτώ αυτά που άκουγα.

Συνέχισε την γλαφυρή της περιγραφή λέγοντάς μου ότι άρχισε να παθαίνει κρίσεις πανικού. Το άγχος, οι εφιάλτες, η δυσκολία στον ύπνο και στο φαγητό έγιναν η καθημερινότητα της. Είχε αρχίσει να νιώθει κατώτερη όχι μόνο στο χώρο εργασία της αλλά και γενικά στη ζωή της σε σύγκριση με τους ανθρώπους γύρω της.

Εκεί την διακόπτω και εκφράζω την εύλογη απορία: «Γιατί δεν παραιτήθηκες;». Η απάντηση της με άφησε άφωνη και κατάλαβα πόσο θάρρος είχε.

- Δεν θα άφηνα ποτέ κανέναν και τίποτα να μου στερήσει ότι έχω καταφέρει να χτίσω ως τώρα. Η καριέρα μου μου ανήκει. Ξέρω τις ικανότητες μου! Αντίθετα, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό που βίωνε. Προσπάθησε να υπερασπίζεται τον εαυτό της όσο μπορούσε χωρίς φωνές, μάζευε αποδείξεις (κράταγε e-mail ή σημείωνε ποιοι ήταν μπροστά στα περιστατικά). Και τέλος, πήρε μια βαθιά ανάσα, πήγε στους ανώτερους με όλα τα στοιχεία και ανέφερε το επεισόδιο. Ήταν ευθύς και ειλικρινής. Τους τόνισε πως κάτι τέτοιο υποβαθμίζει το εργασιακό περιβάλλον, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μειώνει την παραγωγικότητα.

Όπως καταλαβαίνετε όσο τα περιέγραφε περίμενα έντρομη τη συνέχεια, περνούσαν τόσες σκέψεις από το μυαλό μου. Όταν μου είπε πως τα κατάφερε το μόνο που μπόρεσα να ξεστομίσω ήταν ΜΠΡΑΒΟ! ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΗ! Μπορούσες να είχες μιλήσει σε κάποιον. Να μην το πέρναγες όλο αυτό μόνη σου. Την πήρα μια μεγάλη, σφιχτή αγκαλιά και αμέσως ένιωσα πως χαλάρωσε και ηρέμησε. Ένιωσα το βάρος της περιπέτειας της να φεύγει από πάνω της.

Keep in mind: Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους εργαζομένους όσο και στην εταιρία. Με βάση αποτελέσματα έρευνας η Ελλάδα κατατάσσεται ΤΡΙΤΗ στον εργασιακό εκφοβισμό, με ποσοστό αναφορών 13%.

Ένας κυριακάτικος καφές που μου άνοιξε τα μάτια: Μια ιστορία για τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας

Η Ίρις Σλάβη είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Ψυχολογίας. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Leiden University της Ολλανδίας με ειδικότητα «Ψυχολογία υγείας εργαζομένων και εργασιακών χώρων» (Occupational Health Psychology). Η ειδικότητα της έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή της ψυχολογίας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο χώρο εργασίας και την προστασία και προαγωγή της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων. Επίσης, έχει ολοκληρώσει και το πρόγραμμα κατάρτισης στη Συμβουλευτική και το Life Coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου. (slaviiris.psy@gmail.com, Facebook page: Iris Slavi – Psychologist: https://www.facebook.com/Iris-Slavi-Psychologist-2152658121658951/ )

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Περισσότερα από

Life

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.