Ένα πρωί ο Eric Pickersgill καθόταν σε μια καφετέρια στη Νέα Υόρκη, όταν πρόσεξε μια θλιβερή εικόνα. Σε μια οικογένεια στο διπλανό τραπέζι, μπαμπάς και κόρες κοιτούσαν τις οθόνες των κινητών τους, ενώ η μαμά χάζευε έξω από το παράθυρο, μελαγχολική και απομονωμένη παρόλο που βρισκόταν μαζί με την οικογένειά της.

«Ο μπαμπάς σηκώνει το κεφάλι του κάθε τόσο να ανακοινώσει κάποια άγνωστη πληροφορία που βρήκε στο διαδίκτυο. Δύο φορές μιλάει για ένα μεγάλο ψάρι που πιάστηκε. Δεν του απαντάει κανένας» θυμάται σήμερα ο δημιουργός και συνεχίζει: «Μου προκαλεί στενοχώρια το να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε θυσιάζοντας την ίδια την επικοινωνία. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και αμφιβάλλω αν έχουμε καν ξύσει την επιφάνεια του κοινωνικού αντίκτυπου της συγκεκριμένης νέας εμπειρίας».

Η παραπάνω εικόνα, η τόσο γνώριμη σε όλους μας, αποτυπώθηκε στο μυαλό του Pickersgill και έγινε το ερέθισμα για το καθηλωτικό πρότζεκτ του, «Removed» (www.removed.social). Ο δημιουργός ζήτησε από ανθρώπους από διάφορα μέρη του πλανήτη (ΗΠΑ, Ινδία, Βιετνάμ, Μιανμάρ, Ινδονησία), άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, να προσποιηθούν ότι εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητές τους ενώ ταυτόχρονα χαζεύουν στο κινητό τους αλλά χωρίς να το κρατούν στην πραγματικότητα στα χέρια τους, και κατόπιν τους φωτογράφισε.

Ο δημιουργός ζήτησε από ανθρώπους από άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας να προσποιηθούν ότι εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητές τους ενώ ταυτόχρονα χαζεύουν στο κινητό τους αλλά χωρίς να το κρατούν στην πραγματικότητα στα χέρια τους.

Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από αλλόκοτες φωτογραφίες με δυνατούς συμβολισμούς, που δίνουν την εντύπωση ότι οι ψηφιακές συσκευές αφαιρέθηκαν από τα χέρια των ανθρώπων με Photoshop, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για καλοστημένες περφόρμανς. Στιγμιότυπα που δείχνουν λειψά, αποπνέοντας μοναξιά και αμηχανία. Κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν αξίζει να θυσιάζουμε την παρέα των αγαπημένων μας και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας για λίγο -περισσότερο- χρόνο στο διαδίκτυο και τα social media.

«Παρά τα προφανή οφέλη που έχουν στην κοινωνία οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι κοινωνικές και σωματικές επιπτώσεις τους μόλις έχουν αρχίσει να μας αποκαλύπτονται» υποστηρίζει ο Pickersgill, που παρομοιάζει τις συσκευές μας με ένα «μέλος φάντασμα», μια χειρονομία που δείχνει στους αγνώστους ότι είμαστε «απασχολημένοι» και «δυσπρόσιτοι», ταυτόχρονα όμως και μια εθιστική δύναμη η οποία ευνοεί τη διάσπαση της προσοχής μας ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σωματικά κοντά μας και όλους εκείνους που είναι μακριά.

Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από αλλόκοτες εικόνες με δυνατούς συμβολισμούς, που δίνουν την εντύπωση ότι οι ψηφιακές συσκευές αφαιρέθηκαν από τα χέρια των ανθρώπων με Photoshop, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για καλοστημένες περφόρμανς.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες από το πρότζεκτ «Removed»:

Παρακολουθήστε μια ομιλία Ted του δημιουργού με τίτλο «Μήπως οι συσκευές μάς απομακρύνουν;»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

*Όλες οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με τη συγκατάθεση του Eric Pickersgill.

TAGS