Στις 27 Φεβρουαρίου η γειτονική μας Ιταλία είχε ήδη 650 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 10.000 με μία ολόκληρη χώρα να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και 60 εκατομμύρια κατοίκους να βρίσκονται σε καραντίνα μέσα στα σπίτια τους. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία αδυνατούν να φροντίσουν έστω και έναν επιπλέον ασθενή, στις μονάδες εντατικής θεραπείας επιλέγουν ποιους ασθενείς θα νοσηλεύσουν, ενώ ακόμα και οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας θυμίζουν έρημα τοπία.

Ο Δρ. Danielle Μacchini περιγράφει με λεπτομερή τρόπο το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης, τη διαδικασία μέσα από την οποία μία μεγάλη χώρα πέρασε από την κατάσταση «ψυχραιμίας» στον πλήρη πανικό, το πώς τα κρούσματα έγιναν από μονοψήφια, πενταψήφια σε μόλις 15 μέρες, πώς η Ιταλία έφτασε στο σημείο να «χάνει» πάνω από 100 φορείς του ιού κάθε 24ωρο που περνάει.

«Αφού σκέφτηκα πολύ καλά μέσα μου το θέμα, αφού εξέτασα προσεκτικά τι ακριβώς είναι αυτό που μας συμβαίνει, αισθάνομαι ότι η σιωπή δεν είναι κάτι υπεύθυνο. Γι αυτό το λόγο έχω αποφασίσει να πω στον κόσμο που αυτή στιγμή βρίσκεται μακριά από τη δική μας πραγματικότητα τι ακριβώς βιώνουμε εμείς εδώ, στην πόλη Μπεργκάμο που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατανοώ πλήρως ότι ο πανικός δεν βοηθάει, ωστόσο όταν οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, τρέμω από το φόβο μου. Προσωπικά ήμουν παρών στην αναδιοργάνωση ολόκληρου του νοσοκομείου πριν από δύο εβδομάδες, όταν ακόμα ο ιός βρισκόταν υπό έλεγχο, οι χώροι καθαρίστηκαν, περισσότερα κρεβάτια είχαν τοποθετηθεί σε όλα τα δωμάτια, είχε γίνει ανεφοδιασμός φαρμάκων. Ακόμα μπορώ να ανακαλέσω την ησυχία στους διαδρόμους, ήταν σα να περιμέναμε έναν πόλεμο που δεν είχε ξεσπάσει ακόμα. Θυμάμαι τον εαυτό μου ένα βράδυ, πριν από μία εβδομάδα, να κάθομαι ήρεμος στην βραδινή εφημερία μου και να περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα ενός ασθενή. Πλέον μοιάζει αστείο να αγχώνεσαι για ένα μόνο κρούσμα, όταν συμβαίνουν όλα αυτά. Γιατί η κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι επιεικώς δραματική. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, όλες οι πτέρυγες είναι γεμάτες, δεν υπάρχουν φάρμακα, τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Ας έρθει κάποιος να μου εξηγήσει ποιος ιός γρίπης είχε ποτέ τόση γρήγορη, τόσο ραγδαία εξάπλωση. Κι ενώ υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιμένουν ότι δεν ανησυχούν, ότι δεν φοβούνται και ότι δεν υπάρχει λόγος να αναστατώσουν την καθημερινή τους ρουτίνα, η πανδημία έχει εξαπλωθεί παντού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ουρολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί κτλ. Είμαστε όλοι γιατροί στην ίδια ομάδα, αντιμετωπίζοντας το τεράστιο τσουνάμι που μας έχει χτυπήσει. Καθημερινά έχουμε 15 με 20 εισαγωγές, όλες για τον ίδιο λόγο. Και τα αποτελέσματα είναι ξανά και ξανά τα ίδια: “θετικός”, “θετικός”, “θετικός”, “θετικός”… Πλέον το προσωπικό είναι εξαντλημένο, βλέπω την εξάντληση στα πρόσωπα τους. Είναι η πρώτη φορά που προσωπικά δεν μπορώ να πάω σε έναν συνάδελφο μου για να τον ρωτήσω “τι μπορώ να κάνω για σένα;”. Πια οι γιατροί μετακινούν τα φορεία με τους ασθενείς γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό δεν φτάνει, βλέπω νοσοκόμες με δάκρυα στα μάτια επειδή δεν μπορούν να τους σώσουν όλους. Δεν υπάρχουν πια βάρδιες, ώρες εργασίας, δεν πηγαίνουμε πια σπίτι μας, δεν βλέπουμε τις οικογένειας μας για να μην μεταφέρουμε τον ιό και σε εκείνους. Όλα υποδεικνύουν μία ζοφερή μοίρα προδιαγεγραμμένη,» έγραψε στο facebook o Μacchini.

Ο γιατρός απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες τους παρακαλώντας τους να πάρουν την κατάσταση σοβαρά, και να πάψουν να ερμηνεύουν τα μέτρα ασφαλείας ως αχρείαστο «πανικό», αλλά ως κάτι αναγκαίο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ίσως αν κατανοήσουμε όλη την βαρύτητα της κατάστασης, παίρνοντας την Ιταλία ως παράδειγμα, να μπορέσουμε να αποφύγουμε αντίστοιχες περιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

H ανάρτηση του Macchini, στα ιταλικά.

 

Με πληροφορίες από το upworthy.com

Φωτογραφία: unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS