«Γεια! Είμαι ο Μάθιου. Ως τυφλός, ανέκαθεν απολάμβανα να αγγίζω και να χειρίζομαι πράγματα, για να εξερευνώ το περιβάλλον μου. Για μένα τα Lego ήταν το απόλυτο εργαλείο. Καθόμουν για ώρες με ένα κουτί με τουβλάκια, χτίζοντας κατασκευές που ήταν νέες, μοναδικές και απόλυτα δικές μου»: Έτσι αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του ο Matthew Shifrin, ο 22χρονος ο οποίος μαζί με μια καλή του φίλη έδωσαν στην εταιρεία μια ιδέα που επέτρεψε σε παιδιά με προβλήματα όρασης να παίξουν με τα διασημότερα τουβλάκια στον κόσμο.

Όταν ήταν μικρός ο Μάθιου έπαιζε Lego με τον πατέρα του, ο οποίος τον καθοδηγούσε για το πού έπρεπε να τοποθετήσει κάθε τουβλάκι. Μεγαλώνοντας, για τα 13α γενέθλιά του, μια οικογενειακή φίλη, η Λίλια, του έκανε δώρο ένα σετ Lego-μεσαιωνικό κάστρο το οποίο συνόδευε με οδηγίες σε κώδικα Μπράιγ που είχε γράψει μόνη, ώστε ο Μάθιου να το κατασκευάσει χωρίς καθοδήγηση από άλλους.

Η Λίλια συνέχισε να του γράφει οδηγίες σε κώδικα Μπράιγ και για άλλα σετ Lego, δίνοντάς του τη δυνατότητα τελικά να ολοκληρώσει πάνω από 20 κιτ κατασκευών. Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο να δημιουργήσει κάτι δικό του, αλλά επιπλέον να αρχίσει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τον κόσμο γύρω του. «Καθώς φτιάχνω μια κατασκευή», όπως εξηγεί σήμερα ο Μάθιου, «καταλαβαίνω καλύτερα πώς είναι ένα κτίριο και πώς χτίζεται. Για τους τυφλούς τα Lego λειτουργούν σαν τρισδιάστατες μινιατούρες-υποκατάστατα για τα αληθινά κτίρια. Μου επιτρέπουν να δω πράγματα που είναι αδύνατον να εξερευνήσω διά της αφής, όπως τις αψίδες ενός παλατιού της Ανατολής ή τους πύργους της Γέφυρας του Λονδίνου».

«Για τους τυφλούς τα Lego λειτουργούν σαν τρισδιάστατες μινιατούρες-υποκατάστατα για τα αληθινά κτίρια. Μου επιτρέπουν να δω πράγματα που είναι αδύνατον να εξερευνήσω διά της αφής, όπως τις αψίδες ενός παλατιού της Μέσης Ανατολής ή τους πύργους της Γέφυρας του Λονδίνου» είπε ο Μάθιου, που εμπνεύστηκε τις οδηγίες σε κώδικα Μπράιγ.

Η ιδέα της Λίλια και του Μάθιου ήταν τόσο επιτυχημένη, που υιοθετήθηκε από την εταιρεία η οποία άρχισε να προσθέτει στα κιτ της οδηγίες σε κώδικα Μπράιγ αλλά και ηχητικές οδηγίες. Ήδη η Lego διαθέτει (στην ιστοσελίδα Lego For The Blind) οδηγίες για δεκάδες κιτ. Έτσι, σιγά σιγά γίνεται πραγματικότητα το όνειρο του Μάθιου: «Θέλω κάθε τυφλός άνθρωπος να αισθανθεί πως ό,τι ήταν κάποτε αδύνατον είναι τώρα δυνατόν: ότι μπορεί να χτίσει έναν κόσμο μινιατούρα από Lego».

Δείτε παρακάτω τα τουβλάκια Μπράιγ που δημιούργησε η Lego, διευκολύνοντας τη διαδικασία της μάθησης για τα παιδιά με προβλήματα όρασης:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS