Μια 3-D όπερα δωματίου, ένα ποιητικό multimedia έργο υπερσύγχρονης αισθητικής συνδυάζει το live action με καινοτόμες τεχνικές διαδραστικού φιλμ και με την ευφάνταστη μουσική του πάντα καινοτόμου Μισέλ φαν ντερ Άα. Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στο Μουσικό Φεστιβάλ του Πεκίνου, στο Musica Nova του Ελσίνκι και στα Φεστιβάλ του Αννόβερου και της Λουκέρνης, το Blank Out έρχεται στην Αθήνα.

Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 8:00 το βράδυ θα φορέσουμε ειδικά γυαλιά και θα παρακολουθήσουμε ζωντανά (με ελληνικούς υπέρτιτλους) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη τη state-of-the-art δημιουργία του πρωτοπόρου Oλλανδού καλλιτέχνη που παντρεύει τη νέα μουσική με την τεχνολογία, την παράλληλη σκηνική και τρισδιάστατη κινηματογραφική δράση πάνω σε έναν κοινό μουσικό καμβά: η σοπράνο Κάθριν Μάνλυ τραγουδά live πάνω στη σκηνή, ενώ ο βαρύτονος Ρόντρικ Ουίλλιαμς ερμηνεύει τον ρόλο του στην ταινία που προβάλλεται ταυτόχρονα σε διάφορα επίπεδα της σκηνικού χώρου.

Tην ίδια στιγμή, οι δύο πρωταγωνιστές διαλέγονται με τη Χορωδία Δωματίου της Ολλανδίας και με τη μουσική (soundtrack) του Φαν ντερ Άα που ακούγεται στο φιλμ. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Κλάας Στοκ. Η δραματουργία είναι της Σόφι Μότλυ. Τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς σχεδίασε ο Φλόριαν Γκάντσεβοορτ.

Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου θα φορέσουμε ειδικά γυαλιά και θα παρακολουθήσουμε ζωντανά (με ελληνικούς υπέρτιτλους) τη state-of-the-art δημιουργία του πρωτοπόρου Μισέλ φαν ντερ Άα που παντρεύει τη νέα μουσική με την τεχνολογία.

Ο Μισέλ φαν ντερ Άα, πολυβραβευμένος και πολυδιάστατος δημιουργός, ένας από τους σπουδαιότερους της νέας γενιάς, εμπνεύστηκε το λιμπρέτο του Βlank Out από το έργο και τη ζωή της νοτιοαφρικανής ποιήτριας Ίνγκριντ Γιόνκερ – εμβληματικής μορφής του φεμινισμού αλλά και του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ στην πατρίδα της–, την οποία λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που γνώρισε τα κείμενά της.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον διάλογο ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία που πραγματεύεται τη διαχείριση τραυματικών γεγονότων της ζωής και οδυνηρών αναμνήσεων του παρελθόντος. Μια ιστορία με ένα τέλος αποκαλυπτικό και για τους δύο πρωταγωνιστές.

Η παράσταση αποτελεί παραγγελία και συμπαραγωγή της Εθνικής Όπερας της Ολλανδίας, του Φεστιβάλ της Λουκέρνης και του Θεάτρου της Όπερας της Ρώμης, παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Fonds Podiumκunsten-Performing Arts Fund NL και ανεβαίνει στο Μέγαρο με την ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων

Ο Φαν ντερ Άα έχει τιμηθεί με τα βραβεία Johannes Vermeer (2015) και Grawemeyer (2013). Τα ευφάνταστα μουσικοθεατρικά του έργα Sunken Garden (2011-12), The Book of Disquiet (2008), After Life (2005/06) και One (2002) έχουν ενθουσιάσει διεθνώς κοινό και κριτικούς. Βασικό χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι ότι τα σκηνικά, τα κινηματογραφικά και τα μουσικά στοιχεία συνυφαίνονται και διαστρωματώνονται σε διαφανή επίπεδα δημιουργώντας έργα που παραπέμπουν εν μέρει σε ντοκιμαντέρ και εν μέρει σε φιλοσοφικό δοκίμιο.

Info

Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου, 20:00, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Γυναίκα: Katherine Manley (επί σκηνής). Άνδρας: Roderick Williams (στην ταινία). Nederlands Kamerkoor (στην ταινία). Klaas Stok: μουσική διεύθυνση. Σκηνοθεσία-σύλληψη: Michel van der Aa. Δραματουργία: Sophie Motley. Φωτισμοί: Floriaan Ganzevoort. Eισιτήρια: τηλ. 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public. Πληροφορίες: τηλ. 210 72 82 333, www.megaron.gr

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS