ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

«To Port Lincoln μου θύμιζε την πατρίδα μου, τη Λέσβο», λέει η Κλεονίκη Παπάζογλου.

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

Ένα ιστορικό βιβλίο για τους Έλληνες που μετανάστευσαν και έζησαν στο γραφικό ψαροχώρι του Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας αποφάσισε να γράψει ο Μυτιληνιός Δημήτριος Παπάζογλου, με τη βοήθεια της μητέρας του, Κλεονίκης, και της συζύγου του, Άννας, καθώς και των λιγοστών ομογενών κατοίκων που έχουν απομείνει στη σημερινή κωμόπολη.

«Μιλάμε για τις δεκαετίες του 1950, '60 και '70, όταν πολλοί 'Ελληνες, ειδικά από τα νησιά της Κρήτης, της Μυτιλήνης και της Ικαρίας αποφάσισαν να αφήσουν την πατρίδα τους και να μεταναστεύσουν στο μικρό αυτό ψαροχώρι», λέει ο κ. Δημήτρης σε συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο».
Οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στο 1920, πριν από περίπου 100 χρόνια. Συνολικά 200 ομογενείς, 40 ελληνικές οικογένειες, μετανάστευσαν στη μικρή κωμόπολη και δραστηριοποιήθηκαν στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και των επιχειρήσεων.

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

«Οι άνθρωποι αυτοί προσέφεραν πολλά στην ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής και θεωρώ πως είναι χρέος μας να καταγράψουμε τα στοιχεία αυτά και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα σαν ελληνισμός της διασποράς, προτού φύγουν από τη ζωή οι Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς και πάρουν μαζί τους τις πολύτιμες ιστορίες, μαρτυρίες και φωτογραφίες εκείνες της εποχής», λέει ο ομογενής, ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία με τους γονείς του το 1961 σε ηλικία τριών ετών.

«Για μας το Port Lincoln ήταν ένας επίγειος παράδεισος και εμένα προσωπικά μου θύμιζε πάντα το χωριό μου, την Καλλονή της Λέσβου», λέει η μητέρα του Δημήτρη, Κλεονίκη Παπάζογλου.
«Τότε ήταν δύσκολα αλλά όμορφα χρόνια. Ήμασταν πολλοί που είχαμε έρθει από την πατρίδα, αλλά τώρα δυστυχώς έχουμε μείνει μια χούφτα Έλληνες. Δεν έχει απομείνει ούτε ελληνική εκκλησία, ούτε δική μας ελληνική κοινότητα στην περιοχή», λέει η 80χρονη ομογενής, που μαζί με τρεις ακόμα συνομήλικες της κρατούν το κλειδί της ιστορίας της μετανάστευσης των Ελλήνων του Port Lincoln.

«Την εποχή εκείνη όλοι ήμασταν μια μεγάλη οικογένεια, μαζευόμασταν όλοι και βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, ακόμα κι όταν χτίζαμε τα σπίτια μας, ενώ συζητούσαμε όλα μας τα προβλήματα κάθε Σάββατο στην μικρή μας κοινότητα», θυμάται ο Δημήτρης.

«Πλέον η πόλη μας έχει 13.000 κατοίκους, αλλά τα περισσότερα από τα δικά μας νέα παιδιά έχουν πλέον μεγαλώσει κι έχουν φύγει για τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι μεγαλύτεροι δεν βρίσκονται πια στη ζωή, με αποτέλεσμα ο ελληνισμός και η ιστορία του να κινδυνεύουν να χαθούν», λέει ο ομογενής, ο οποίος καλεί όλους όσους έχουν ζήσει στην περιοχή και επιθυμούν, να έρθουν σε επαφή μαζί του και να μοιραστούν την ιστορία τους, ώστε να καταγραφεί στο βιβλίο που ετοιμάζει και να υπάρχει ως ιστορική ανάμνηση ενός ελληνισμού που αργοσβήνει.

«Δεν έχουμε αποφασίσει τον τίτλο του βιβλίου αλλά μόλις το ολοκληρώσουμε, στόχος μου είναι να καλέσω όλους τους συντοπίτες μας και, όπως κάναμε τον παλιό καλό καιρό, έτσι και τώρα να βρεθούμε και να αποφασίσουμε μαζί πώς αξίζει να ονομάσουμε την ιστορία μας», καταλήγει ο Δημήτρης.

Πηγή: neoskosmos.com

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.