Η «Φωτογραφία του 2020» είναι ελληνική, σύμφωνα με διεθνή διαγωνισμό της UNICEF: Ένα στιγμιότυπο από την καταστροφή της Μόριας, τον Σεπτέμβριο, όπου με ένα «κλικ» ο φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης κατάφερε να συγκεντρώσει σε μία εικόνα την αγωνία αλλά και την αλληλεγγύη των προσφυγόπουλων που προσπαθούν να αποδράσουν από το φλεγόμενο camp.

Όπως έγραψε η UNICEF: «Ήταν μια καταστροφή μέσα σε μια καταστροφή: Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020 ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου κάηκε συθέμελα αφήνοντας χωρίς καταφύγιο 13.000 ανθρώπους, ανάμεσα σε αυτούς και 4.000 παιδιά. Είχαν δραπετεύσει από τον πόλεμο στη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, το φόβο στο Ιράκ. Είχαν αντέξει κάτω από τρομακτικές συνθήκες διαβίωσης, πολλοί από αυτούς για χρόνια. Ο καταυλισμός ήταν απελπιστικά συνωστισμένος, οι ασθένειες θέριζαν, το φαγητό και το καθαρό νερό παρουσίαζαν συστηματικά ελλείψεις. Και μετά ήρθαν οι φλόγες. Με τη φωτιά να εξαπλώνεται ραγδαία, η μοναδική επιλογή που είχε απομείνει στους πρόσφυγες ήταν να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν και να τρέξουν.

«Με τη φωτιά να εξαπλώνεται ραγδαία, η μοναδική επιλογή που είχε απομείνει στους πρόσφυγες ήταν να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν και να τρέξουν»

»Ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες εκείνης της κόλασης, οι πιο εντυπωσιακές, για το δράμα των παιδιών, τραβήχτηκαν από τον Άγγελο Τζωρτζίνη. Εικόνες παιδιών με μάσκες, να περπατούν χέρι χέρι μέσα από σύννεφα καπνού. Εικόνες από στιγμές σοκ και κατάρρευσης, τρόμου και κλάματος.

»Και η φωτογραφία που δείχνει την απόδραση και το θάρρος, την ετοιμότητα να βοηθήσεις τους άλλους που έχουν άμεση ανάγκη, όλα αυτά σε μια εικόνα. Η δύναμη ενός νεαρού αγοριού που διασώζει ένα ακόμα μικρότερο. Το βλέμμα του νεαρού σωτήρα, γεμάτο ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 79,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτούς 32 εκατομμύρια παιδιά και νέοι».

«Η δύναμη ενός νεαρού αγοριού που διασώζει ένα ακόμα μικρότερο. Το βλέμμα του νεαρού σωτήρα, γεμάτο ελπίδα για μια καλύτερη ζωή»

«Για τη γενναιότητα και τον αλτρουισμό των παιδιών» έγραψε και το ιταλικό παράρτημα της UNICEF στη σχετική ανάρτηση. Ενώ ο ίδιος ο φωτογράφος, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει βρεθεί στον σεισμό της Αϊτής το 2010, στον πόλεμο της Λιβύης και στην «Αραβική Άνοιξη» στην Αίγυπτο, δήλωσε στο λογαριασμό του στο Facebook: «Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το ξεχωριστό βραβείο, της φωτογραφίας του 2020 από τη UNICEF. Τα παιδιά είναι το μέλλον και είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτά».

Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις:

I am honored to receive this special award, photo of the year 2020 by UNICEF. The children are the future and we are...

Posted by Angelos Tzortzinis on Tuesday, December 22, 2020

Il coraggio e l'altruismo dei bambini durante il terribile incendio che a settembre distrusse l'immenso campo profughi...

Posted by UNICEF Italia on Tuesday, December 22, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS