ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελληνίδες ερασιτέχνες αθλήτριες δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο στερεότυπο του «αδύναμου φύλου»

Οι Sky Women Running Team είναι μια ομάδα γυναικών από 25 έως 62 ετών που αγαπούν τα αθλήματα βουνού.

Ελληνίδες ερασιτέχνες αθλήτριες δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο στερεότυπο του «αδύναμου φύλου»

Όλες τους εργαζόμενες από 25 έως 62 ετών, πολλές από αυτές μητέρες, κάποιες με χρόνια προβλήματα υγείας, οι Sky Women Running Team, καθεμία με το δικό της προφίλ και τρόπο ζωής, ήρθαν κοντά μέσα από την ερασιτεχνική ενασχόλησή τους με τα αθλήματα βουνού, κυρίως το ορεινό τρέξιμο. Δημιουργώντας αυτή την ομάδα συνδύασαν την προπόνηση σε απαιτητικές συνθήκες με την εξερεύνηση της ελληνικής φύσης και, φυσικά, με τη χαρά της συντροφιάς.

Δημιούργησαν, στην πραγματικότητα, μια σούπερ αθλητική παρέα, που καταρρίπτει προσωπικά, τοπικά, εθνικά και διεθνή ρεκόρ συγκεντρώνοντας διακρίσεις και που, συναγωνιζόμενη άντρες αθλητές, δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα στερεότυπα περί «αδύναμου φύλου». Η γνωριμία μας με τη φιλοσοφία και τις εμπειρίες που μοιράζονται οι Sky Women Running Team από τις απαντήσεις μιας από τις ιδρύτριες τους, της Μαρίας Μαρκουλή, μας δελεάζει να φορέσουμε τα αθλητικά παπούτσια μας και να πάρουμε κυριολεκτικά τα βουνά, η ομορφότερη «τρέλα» στην οποία μπορούμε να ενδώσουμε.

Ελληνίδες ερασιτέχνες αθλήτριες δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στο στερεότυπο του «αδύναμου φύλου»
Οι Sky Women Running Team συνδυάζουν την προπόνηση σε απαιτητικές συνθήκες με την ανακάλυψη της ελληνικής φύσης και, φυσικά, με τη χαρά της συντροφιάς.

Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της ομάδας Sky women running team;

«Έχω υπάρξει αθλήτρια στίβου στο άλμα εις τριπλούν για αρκετά χρόνια. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, άρχισα ένα νέο... να τρέχω, ερασιτεχνικά πλέον, σε αγώνες ορεινού τρεξίματος. Βλέποντας λοιπόν το χώρο αυτού του αθλήματος από μέσα, υπήρξε η ανάγκη να γίνει κάποιο βήμα ώστε να ενισχυθεί η αγωνιστική συμμετοχή των γυναικών στην άθληση. Έτσι πριν από 5 χρόνια δημιουργήθηκε η ομάδα. Αποτέλεσε και πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα, αφού δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο. Είμαστε μειοψηφία στο σύνολο των δρομέων, είτε αυτό είναι ορεινό τρέξιμο, είτε είναι δρομικό, καθώς και στα υπόλοιπα αθλήματα βουνού. Ξεκινήσαμε στα δρομικά δρώμενα και έχουμε επεκταθεί σε διοργανώσεις τριάθλου, αναρρίχησης και ποδηλατικές, είτε mountain bike είτε δρόμου».

Τι είδους δραστηριότητες οργανώνετε ως ομάδα; Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας δραστηριοποιείστε κυρίως;

«Διοργανώνουμε ομαδικές προπονήσεις ανοιχτές, όπου υπάρχουν διάφορα γκρουπ που καθορίζονται ανάλογα με το επίπεδο και μαθαίνουμε κάποιες τεχνικές τρεξίματος σε ανώμαλο έδαφος, ρύθμισης αναπνοών και αντοχής σε αποστάσεις. Η γυναικεία σωματοδομή είναι πολύ διαφορετική από την ανδρική οπότε χρειαζόμαστε διαφορετικές τεχνικές στο τρέξιμο, στο βηματισμό, στην αντιμετώπιση των διάφορων αποστάσεων.

»Βρισκόμαστε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και έχουμε μέλη και από την Κύπρο. Οι πιο πολυπληθείς πόλεις μελών μας είναι η Αθήνα και η Πάτρα».

«Έχω υπάρξει αθλήτρια στίβου στο άλμα εις τριπλούν για αρκετά χρόνια. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, άρχισα να τρέχω ερασιτεχνικά πλέον σε αγώνες ορεινού τρεξίματος. Βλέποντας το χώρο αυτού του αθλήματος από μέσα, υπήρξε η ανάγκη να γίνει κάποιο βήμα ώστε να ενισχυθεί η αγωνιστική συμμετοχή των γυναικών στην άθληση» λέει η Μαρία Μαρκουλή (φωτό), μία από τις ιδρύτριες της ομάδας.

Ποιο είναι συνήθως το προφίλ της γυναίκας που συμμετέχει στη Sky women running team; Υπάρχει κάποιο μέλος σας με ξεχωριστή ιστορία (επειδή π.χ. αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ή κάποια αναπηρία);

«Η οποιαδήποτε γυναίκα κρύβει το δυναμισμό που θα τη βοηθήσει να “ανοίξει τα φτερά της”. Δεν έχουμε συγκεκριμένο τύπο γυναικών που είναι μέλη μας. Η καθεμία από εμάς αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία.

»Είμαστε από 25 έως 62 ετών, οι περισσότερες είναι μητέρες, όλες εργαζόμενες, με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Άλλες ασχολούνται από μικρότερη ηλικία με τον αθλητισμό, άλλες ξεκίνησαν σε μεγαλύτερη ηλικία, θέλοντας να κάνουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και για την υγεία τους.

»Έχουμε και κάποια μέλη με προβλήματα υγείας, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα λιγότερα σοβαρά, δείχνοντας έτσι ότι αυτές οι καταστάσεις δεν αποτελούν εμπόδιο στη δραστηριότητα τους. Πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού της η καθεμία μπορεί και ξεπερνάει τα όρια της, π.χ. τερματίζοντας σε ορεινούς μαραθωνίους».

«Έχουμε και κάποια μέλη με προβλήματα υγείας, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα λιγότερα σοβαρά, δείχνοντας έτσι ότι αυτές οι καταστάσεις δεν αποτελούν εμπόδιο στη δραστηριότητα τους»

Τι θα λέγατε σε μια γυναίκα που σκέφτεται να ασχοληθεί με τον αθλητισμό αλλά διστάζει; Ποια είναι τα μεγαλύτερα οφέλη του, από την εμπειρία σας;

«Όταν ξεκινάς να ασχολείσαι με την άθληση, πάντα στην αρχή σου φαίνεται βουνό. Παρατηρώντας όμως την ευεξία που αποκτάς, σωματική και ψυχική, καταλαβαίνεις ότι αξίζει ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα να φορέσεις τα αθλητικά σου παπούτσια και να πας να περπατήσεις ή να τρέξεις έστω και για μισή ώρα.

»Η κούραση υπάρχει πάντα διότι οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πολύ πιο γρήγοροι από τις αντοχές μας. Όταν συνειδητοποιήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε και πόσο καλά θα νιώσουμε από όλο αυτό, θα διαπιστώσουμε πως αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο να σηκωθεί κάποια γυναίκα από τον καναπέ της και να ξεκινήσει οποιαδήποτε μορφή άθλησης».

«Ξεκινήσαμε στα δρομικά δρώμενα και έχουμε επεκταθεί σε διοργανώσεις τριάθλου, αναρρίχησης και ποδηλατικές, είτε mountain bike είτε δρόμου». Στη φωτό: Η Βιβή Παππά οδηγεί την σχοινοσυντροφιά σκαρφαλώνοντας σε αναρριχητική διαδρομή της ορθοπλαγιάς της Βαράσοβας (2018).

Τι σας γοητεύει, συγκεκριμένα, στην άθληση στο βουνό; Σε τι διαφέρει από άλλες μορφές άσκησης;

«Το ορεινό τρέξιμο είναι μια απίστευτη πρόκληση όλων των αισθήσεων. Η ελευθερία του να τρέχεις και να κινείσαι μέσα στη φύση, σε κορυφογραμμές, σε παρθένα δάση δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι άλλο... Ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, ξεπερνάς τα προσωπικά σου όρια κάνοντας τον εκάστοτε προσωπικό άθλο, είτε αυτά είναι 5 χλμ είτε 100 χλμ.

»Επίσης βλέπουμε μέρη τα οποία μπορεί να μην επισκεπτόμασταν ποτέ. Η Ελλάδα έχει υπέροχα μέρη και πολλούς μικρούς κρυφούς θησαυρούς που με το ορεινό τρέξιμο μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε!».

«Το ορεινό τρέξιμο είναι μια απίστευτη πρόκληση όλων των αισθήσεων. Η ελευθερία του να τρέχεις και να κινείσαι μέσα στη φύση, σε κορυφογραμμές, σε παρθένα δάση δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι άλλο»

Υπάρχουν μέλη σας που έχουν κατακτήσει διακρίσεις, ελληνικές αλλά και διεθνείς; Μπορείτε να αναφέρετε μερικές από αυτές;

«Από διακρίσεις πάμε καλά! Σχεδόν κάθε Κυριακή μια από τις Sky Women είναι σε θέση βάθρου είτε γενικής κατάταξης είτε ηλικιακής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρώτη γυναίκα φέτος στον Ευχίδειο Άθλο (107 χλμ) ήταν η Ελένη Ψαρομυάλου. Σε αγώνα 80 χλμ στην Κέρκυρα είχε διακριθεί η Ζωή Αδάμ, που τερμάτισε και στον πιο σκληρό αγώνα της Ελλάδας, το Olympus Mythical Trail (100 χλμ στον Όλυμπο). Στη Ρουμανία στο Τransvulcania η Μαρίνα Τερζή είχε κατακτήσει θέση στην ηλικιακή της κατηγορία στον αγώνα των 50 χλμ. Και φυσικά έχουμε πολλές διακρίσεις σε μικρότερους αγώνες.

»Επίσης, παρόλο που δεν έχει να κάνει με βάθρο, μέλη μας που κάνουν και άλλα αθλήματα, όπως η Άννα Χορέβα (mountain bike) και η Βιβή Παππά (αναρρίχηση βράχου), έχουν ολοκληρώσει φέτος η μεν πρώτη ως η μοναδική γυναίκα τη διάσχιση του όρους Χελμός (60 χλμ) και η δεύτερη απαιτητικές αναρριχήσεις σε ελληνικές ορθοπλαγιές και στους πύργους των Μετεώρων. Άλλες διακρίσεις εκτός τρεξίματος είναι η Μαβίρα Τσαχαγέα, που είχε διακριθεί στην ηλικιακή της κατηγορία σε κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης στο swimming club experience, στα 1.000 μέτρα απόσταση. Τέλος, μην παραλείψουμε και τη βράβευση της ομάδας στη σκυτάλη τριάθλου στο Xterra Greece ως η μοναδική αμιγώς γυναικεία ομάδα στη sprint απόσταση».

«Από διακρίσεις πάμε καλά! Σχεδόν κάθε Κυριακή μια από τις Sky Women είναι σε θέση βάθρου είτε γενικής κατάταξης είτε ηλικιακής». Στη φωτό: Η Άννα Χορέβα κατέκτησε τη 2η θέση γυναικών σε αγώνα mountain bike στο Τείχιο Δωρίδας (2019).

Ποια είναι τα μεγαλύτερα στερεότυπα γύρω από τις γυναίκες αθλήτριες που θα θέλατε να καταρρίψετε;

«Δυστυχώς ακόμα και τώρα, εν έτει 2019, υπάρχει μια μερίδα ατόμων (ευτυχώς μικρή) που θεωρεί ότι οι γυναίκες είμαστε το αδύναμο φύλο και ότι δεν είμαστε ικανές να κάνουμε, για παράδειγμα, μια διαδρομή αγώνα ισάξια με τους άντρες δρομείς. Αυτό κατ’ επέκταση γίνεται και σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα.

»Το μεγαλύτερο λοιπόν στερεότυπο που θέλουμε να καταρρίψουμε είναι αυτό του “αδύναμου φύλου”. Μια γυναίκα, ασχέτως οικογενειακής και επαγγελματικής κατάστασης, έχει το δυναμισμό και την ενέργεια να κατακτήσει όποιον στόχο έχει βάλει στο μυαλό της».

«Το μεγαλύτερο στερεότυπο που θέλουμε να καταρρίψουμε είναι αυτό του “αδύναμου φύλου”. Μια γυναίκα, ασχέτως οικογενειακής και επαγγελματικής κατάστασης, έχει το δυναμισμό και την ενέργεια να κατακτήσει όποιον στόχο έχει βάλει στο μυαλό της»

Ποια είναι η ομορφότερη εμπειρία που έχετε ζήσει ως ομάδα;

«Σαν ομάδα έχουμε όλες ίση αντιμετώπιση μεταξύ μας, ασχέτως διακρίσεων, χιλιομετρικών αποστάσεων που διανύει η κάθε μια. Είμαστε μια παρέα γυναικών με πολύ διαφορετικές ζωές η μια από την άλλη, αλλά με κοινό χόμπι, γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε ερασιτέχνες δρομείς.

»Η πιο όμορφη εμπειρία μας είναι να βλέπουμε η μια την άλλη να περνάει τη γραμμή τερματισμού, επιτυγχάνοντας το στόχο της, είτε βρισκόμαστε στον χώρο του αγώνα είτε διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα μας».

Ποια είναι τα προσεχή σχέδιά σας; Τι ετοιμάζετε από το φθινόπωρο;

«Από το Σεπτέμβριο στα σχέδιά μας έχουμε συμμετοχές σε μεγάλους αγώνες ορεινού τρεξίματος σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε αγώνες τριάθλου, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Και φυσικά θα στηρίξουμε όλες τις διοργανώσεις που γίνονται στο πλαίσιο βοήθειας και ενημέρωσης για πρόληψη ασθενειών, όπως το race for the cure που είναι αφιερωμένο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού».

«Η πιο όμορφη εμπειρία μας είναι να βλέπουμε η μια την άλλη να περνάει τη γραμμή τερματισμού». Στη φωτό: Ομαδικός τερματισμός X-terra triathlon 2019, Μαβίρα Τσαχαγέα (κολύμπι), Μαρία Μαρκουλή (τρέξιμο), Άννα Χορέβα (ποδήλατο)

Info

Μάθετε περισσότερα για την ομάδα Sky Women Running Team στη σελίδα της στο Facebook.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.