ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελληνίδα οπτικός μοιράζεται μυστικά επιλογής γυαλιών ηλίου: «Το σχήμα που ταιριάζει σε όλους»

Η Νικολέττα Πολυχρονοπούλου παρουσιάζει όλα τα κριτήρια για να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου που εφαρμόζουν τέλεια στο πρόσωπό μας και προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία.

Ελληνίδα οπτικός μοιράζεται μυστικά επιλογής γυαλιών ηλίου: «Το σχήμα που ταιριάζει σε όλους»

Ακόμα και αν τώρα απολαμβάνουμε τον ήλιο κυρίως από τη βεράντα του σπιτιού μας, οι καλοκαιρινές μέρες, μεγαλύτερης ελευθερίας, δεν αργούν και τόσο. Άλλωστε η αντιηλιακή προστασία, όχι μόνο για την επιδερμίδα αλλά και για τα μάτια, είναι απαραίτητη παντού και για όλες τις εποχές του χρόνου.

Παρά λοιπόν τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε - φέτος και κάθε χρόνο. Πώς θα επιλέξουμε όμως αυτό που και μας προστατεύει και ταιριάζει απόλυτα στα χαρακτηριστικά μας; Η Νικολέττα Πολυχρονοπούλου, οπτικός-οπτομέτρης, μοιράζεται με το womanTOC τα μυστικά του επαγγέλματος.

«Το πρώτο πράγμα που θέλω να τονίσω είναι ότι τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προέρχονται οπωσδήποτε από οπτικό κατάστημα, για να είναι εγκεκριμένα και να προστατεύουν και το μάτι και τα περιφερικά, πολύ ευαίσθητα, σημεία, όπως τα βλέφαρα» επισημαίνει η κ. Πολυχρονοπούλου.

Για το σχήμα του σκελετού

«Το σχήμα που θα διαλέξουμε πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με αυτό του προσώπου μας» εξηγεί. Αν λοιπόν έχουμε…

Οβάλ πρόσωπο: «Καλό είναι τα γυαλιά ηλίου να μην καλύπτουν τα φρύδια και να μην είναι πολύ μεγάλα. Ιδανικά είναι τα στρογγυλά, cat eye, aviator [τύπου Ray-Ban, του αεροπόρου] και πεταλούδα».

Στρογγυλό πρόσωπο: «Επιλέγουμε ορθογώνια ή τετράγωνα γυαλιά, με μεγαλύτερο πλάτος από ό,τι ύψος. Ιδανικά είναι επίσης τα cat eye και η πεταλούδα. Και τα aviator, που ταιριάζουν σχεδόν σε όλους».

Τετράγωνο πρόσωπο: «Του ταιριάζουν τα μεγάλα γυαλιά, τα οβάλ, τα στρογγυλά και τα cat eye».

Τριγωνικό πρόσωπο (καρδιόσχημο): «Θέλουμε με τα γυαλιά ηλίου να τονίσουμε το κάτω μέρος του προσώπου και λιγότερο το πάνω, που έχει περισσότερο όγκο. Προτιμάμε στρογγυλά γυαλιά, με λεπτό σκελετό ή τα λεγόμενα griff, τα οποία δεν έχουν πλαίσιο. Και, κλασικά, τα aviator!».

«Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προέρχονται οπωσδήποτε από οπτικό κατάστημα, για να είναι εγκεκριμένα και να προστατεύουν και το μάτι και τα περιφερικά, πολύ ευαίσθητα σημεία, όπως τα βλέφαρα»

Για το χρώμα του σκελετού

«Η επιλογή του εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας και των μαλλιών μας» λέει η οπτικός. Ενδεικτικά:

Στα ψυχρά χρώματα μαλλιών (ξανθά, μαύρα, λευκά) οι καλύτερες επιλογές είναι: μαύρο, σκούρα ταρταρούγα, μπλε, μπλε-γκρι, καφέ και μόβ.

Στα θερμά χρώματα μαλλιών (καστανό, κόκκινο, καστανόξανθο) ταιριάζουν οι μπεζ, χακί, χρυσοί, κόκκινοι σκελετοί, όπως και εκείνοι σε ζεστό μπλε (όχι πολύ έντονο), πορτοκαλί, κοραλλί, ροδακινί, μπρούντζινο και ανοιχτή ταρταρούγα.

Για το χρώμα των φακών

Η κ. Πολυχρονοπούλου αναφέρεται στα πιο βασικά χρώματα και στις ιδανικές συνθήκες για το καθένα.

-Οι φιμέ φακοί (μαύροι) ενδείκνυνται για μεγάλη ηλιοφάνεια. Μάλιστα σε μια ηλιόλουστη μέρα το χρώμα τους, παρόλο που είναι σκούρο, δεν αλλάζει την αντίληψή μας για τα χρώματα. Είναι αρκετά ξεκούραστοι.

-Οι πράσινοι φακοί (ή G15) είναι ιδανικοί και για ηλιόλουστες αλλά και για βροχερές μέρες. Δηλαδή ένας φακός G15 κάνει λίγο πιο ευκρινή τα χρώματα ακόμα και στα πιο σκιερά σημεία.

-Οι καφέ φακοί συνιστώνται για καθημερινή χρήση και για όσους περνούν πολλές ώρες στο τιμόνι. Ενδείκνυνται και για ηλιόλουστες και για μερικώς συννεφιασμένες μέρες.

-Οι κίτρινοι φακοί δεν ενδείκνυνται για πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς δεν κόβουν τις αντανακλάσεις του ήλιου. Μπορούν όμως να φορεθούν αργά το απόγευμα, γιατί προσθέτουν φωτεινότητα στα σκοτεινά σημεία.

Οι κίτρινοι φακοί δεν συνιστώνται για πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς δεν κόβουν τις αντανακλάσεις του ήλιου. Μπορούν να φορεθούν αργά το απόγευμα, γιατί προσθέτουν φωτεινότητα στα σκοτεινά σημεία.

Ποια άλλα χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητήσουμε;

«Γενικότερα αν κάποιος αγοράσει γυαλιά ηλίου από οπτικό κατάστημα εγγυημένα θα έχει 100% προστασία από τη UV ακτινοβολία, που είναι το πιο σημαντικό» απαντά η κ. Πολυχρονοπούλου και προσθέτει: «Απαραίτητη είναι επίσης η αντι-ανακλαστική επίστρωση, ώστε να μην περνάει από το πλάι ηλιακή ακτινοβολία και αντανακλά πίσω στα μάτια μας».

Αν θέλουμε το κάτι παραπάνω, θα αναζητήσουμε και τα λεγόμενα πολωτικά φίλτρα, που περιορίζουν τις ανακλάσεις του φωτός σε επιφάνειες. Για παράδειγμα, μέσα από τα πολωτικά φίλτρα δεν βλέπουμε, το καλοκαίρι, τη χαρακτηριστική λευκή ανάκλαση του φωτός στη θάλασσα, αλλά το κανονικό χρώμα της – και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και τον βυθό της.

Ποιες παθήσεις απαιτούν ειδικά χαρακτηριστικά;

«Παθήσεις όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το γλαύκωμα χρειάζονται ειδικά φίλτρα προστασίας, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις συμβουλευόμαστε τον οπτικό».

«Υπάρχουν και ειδικοί σκελετοί από καουτσούκ για παιδιά, ώστε τα γυαλιά να μη σπάνε εύκολα, να μη βαραίνουν το πρόσωπο και να τα ανέχονται καλύτερα».

Από ποια ηλικία φοράμε γυαλιά ηλίου;

«Ένα παιδί μπορεί να τα φορέσει από τότε που μπορεί να τα κρατήσει στο κεφάλι του, δηλαδή από έξι μηνών» απαντά η οπτικός και συμπληρώνει: «Υπάρχουν και ειδικοί σκελετοί από καουτσούκ, ώστε τα γυαλιά να μη σπάνε εύκολα, να μη βαραίνουν το πρόσωπο και τα παιδιά να τα ανέχονται καλύτερα. Όσο πιο μικρός αρχίζει κάποιος να φοράει γυαλιά ηλίου, τόσο μεγαλύτερη προστασία απολαμβάνει και μελλοντικά».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Read Next

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Περισσότερα από

Life

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.