ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ελληνίδα οπτικός μοιράζεται μυστικά επιλογής γυαλιών ηλίου: «Το σχήμα που ταιριάζει σε όλους»

Η Νικολέττα Πολυχρονοπούλου παρουσιάζει όλα τα κριτήρια για να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου που εφαρμόζουν τέλεια στο πρόσωπό μας και προσφέρουν τη μεγαλύτερη προστασία.

Ελληνίδα οπτικός μοιράζεται μυστικά επιλογής γυαλιών ηλίου: «Το σχήμα που ταιριάζει σε όλους»

Ακόμα και αν τώρα απολαμβάνουμε τον ήλιο κυρίως από τη βεράντα του σπιτιού μας, οι καλοκαιρινές μέρες, μεγαλύτερης ελευθερίας, δεν αργούν και τόσο. Άλλωστε η αντιηλιακή προστασία, όχι μόνο για την επιδερμίδα αλλά και για τα μάτια, είναι απαραίτητη παντού και για όλες τις εποχές του χρόνου.

Παρά λοιπόν τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε - φέτος και κάθε χρόνο. Πώς θα επιλέξουμε όμως αυτό που και μας προστατεύει και ταιριάζει απόλυτα στα χαρακτηριστικά μας; Η Νικολέττα Πολυχρονοπούλου, οπτικός-οπτομέτρης, μοιράζεται με το womanTOC τα μυστικά του επαγγέλματος.

«Το πρώτο πράγμα που θέλω να τονίσω είναι ότι τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προέρχονται οπωσδήποτε από οπτικό κατάστημα, για να είναι εγκεκριμένα και να προστατεύουν και το μάτι και τα περιφερικά, πολύ ευαίσθητα, σημεία, όπως τα βλέφαρα» επισημαίνει η κ. Πολυχρονοπούλου.

Για το σχήμα του σκελετού

«Το σχήμα που θα διαλέξουμε πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με αυτό του προσώπου μας» εξηγεί. Αν λοιπόν έχουμε…

Οβάλ πρόσωπο: «Καλό είναι τα γυαλιά ηλίου να μην καλύπτουν τα φρύδια και να μην είναι πολύ μεγάλα. Ιδανικά είναι τα στρογγυλά, cat eye, aviator [τύπου Ray-Ban, του αεροπόρου] και πεταλούδα».

Στρογγυλό πρόσωπο: «Επιλέγουμε ορθογώνια ή τετράγωνα γυαλιά, με μεγαλύτερο πλάτος από ό,τι ύψος. Ιδανικά είναι επίσης τα cat eye και η πεταλούδα. Και τα aviator, που ταιριάζουν σχεδόν σε όλους».

Τετράγωνο πρόσωπο: «Του ταιριάζουν τα μεγάλα γυαλιά, τα οβάλ, τα στρογγυλά και τα cat eye».

Τριγωνικό πρόσωπο (καρδιόσχημο): «Θέλουμε με τα γυαλιά ηλίου να τονίσουμε το κάτω μέρος του προσώπου και λιγότερο το πάνω, που έχει περισσότερο όγκο. Προτιμάμε στρογγυλά γυαλιά, με λεπτό σκελετό ή τα λεγόμενα griff, τα οποία δεν έχουν πλαίσιο. Και, κλασικά, τα aviator!».

«Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προέρχονται οπωσδήποτε από οπτικό κατάστημα, για να είναι εγκεκριμένα και να προστατεύουν και το μάτι και τα περιφερικά, πολύ ευαίσθητα σημεία, όπως τα βλέφαρα»

Για το χρώμα του σκελετού

«Η επιλογή του εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας και των μαλλιών μας» λέει η οπτικός. Ενδεικτικά:

Στα ψυχρά χρώματα μαλλιών (ξανθά, μαύρα, λευκά) οι καλύτερες επιλογές είναι: μαύρο, σκούρα ταρταρούγα, μπλε, μπλε-γκρι, καφέ και μόβ.

Στα θερμά χρώματα μαλλιών (καστανό, κόκκινο, καστανόξανθο) ταιριάζουν οι μπεζ, χακί, χρυσοί, κόκκινοι σκελετοί, όπως και εκείνοι σε ζεστό μπλε (όχι πολύ έντονο), πορτοκαλί, κοραλλί, ροδακινί, μπρούντζινο και ανοιχτή ταρταρούγα.

Για το χρώμα των φακών

Η κ. Πολυχρονοπούλου αναφέρεται στα πιο βασικά χρώματα και στις ιδανικές συνθήκες για το καθένα.

-Οι φιμέ φακοί (μαύροι) ενδείκνυνται για μεγάλη ηλιοφάνεια. Μάλιστα σε μια ηλιόλουστη μέρα το χρώμα τους, παρόλο που είναι σκούρο, δεν αλλάζει την αντίληψή μας για τα χρώματα. Είναι αρκετά ξεκούραστοι.

-Οι πράσινοι φακοί (ή G15) είναι ιδανικοί και για ηλιόλουστες αλλά και για βροχερές μέρες. Δηλαδή ένας φακός G15 κάνει λίγο πιο ευκρινή τα χρώματα ακόμα και στα πιο σκιερά σημεία.

-Οι καφέ φακοί συνιστώνται για καθημερινή χρήση και για όσους περνούν πολλές ώρες στο τιμόνι. Ενδείκνυνται και για ηλιόλουστες και για μερικώς συννεφιασμένες μέρες.

-Οι κίτρινοι φακοί δεν ενδείκνυνται για πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς δεν κόβουν τις αντανακλάσεις του ήλιου. Μπορούν όμως να φορεθούν αργά το απόγευμα, γιατί προσθέτουν φωτεινότητα στα σκοτεινά σημεία.

Οι κίτρινοι φακοί δεν συνιστώνται για πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς δεν κόβουν τις αντανακλάσεις του ήλιου. Μπορούν να φορεθούν αργά το απόγευμα, γιατί προσθέτουν φωτεινότητα στα σκοτεινά σημεία.

Ποια άλλα χαρακτηριστικά πρέπει να αναζητήσουμε;

«Γενικότερα αν κάποιος αγοράσει γυαλιά ηλίου από οπτικό κατάστημα εγγυημένα θα έχει 100% προστασία από τη UV ακτινοβολία, που είναι το πιο σημαντικό» απαντά η κ. Πολυχρονοπούλου και προσθέτει: «Απαραίτητη είναι επίσης η αντι-ανακλαστική επίστρωση, ώστε να μην περνάει από το πλάι ηλιακή ακτινοβολία και αντανακλά πίσω στα μάτια μας».

Αν θέλουμε το κάτι παραπάνω, θα αναζητήσουμε και τα λεγόμενα πολωτικά φίλτρα, που περιορίζουν τις ανακλάσεις του φωτός σε επιφάνειες. Για παράδειγμα, μέσα από τα πολωτικά φίλτρα δεν βλέπουμε, το καλοκαίρι, τη χαρακτηριστική λευκή ανάκλαση του φωτός στη θάλασσα, αλλά το κανονικό χρώμα της – και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και τον βυθό της.

Ποιες παθήσεις απαιτούν ειδικά χαρακτηριστικά;

«Παθήσεις όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το γλαύκωμα χρειάζονται ειδικά φίλτρα προστασίας, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις συμβουλευόμαστε τον οπτικό».

«Υπάρχουν και ειδικοί σκελετοί από καουτσούκ για παιδιά, ώστε τα γυαλιά να μη σπάνε εύκολα, να μη βαραίνουν το πρόσωπο και να τα ανέχονται καλύτερα».

Από ποια ηλικία φοράμε γυαλιά ηλίου;

«Ένα παιδί μπορεί να τα φορέσει από τότε που μπορεί να τα κρατήσει στο κεφάλι του, δηλαδή από έξι μηνών» απαντά η οπτικός και συμπληρώνει: «Υπάρχουν και ειδικοί σκελετοί από καουτσούκ, ώστε τα γυαλιά να μη σπάνε εύκολα, να μη βαραίνουν το πρόσωπο και τα παιδιά να τα ανέχονται καλύτερα. Όσο πιο μικρός αρχίζει κάποιος να φοράει γυαλιά ηλίου, τόσο μεγαλύτερη προστασία απολαμβάνει και μελλοντικά».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Read Next

12 Αυγ 2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

11 Αυγ 2022

Pandora, ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Ένας Χιλιανός και δύο Ελληνίδες υπογράφουν τo τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- Pandora που αξίζει να ακούγεται παντού και πάντα.

Περισσότερα από

Life

10 Αυγ 2022

Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

Το νέο ξενοδοχείο δίνει βήμα στη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

09 Αυγ 2022

Βενετία Κυρίου: "Τελικά, το να είσαι γυναίκα είναι μια καθημερινή πρόκληση"

Η Βενετία Κυρίου είναι μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα, CEO της εταιρείας Happy People και ξέρει από αληθινές προκλήσεις.

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.

01 Αυγ 2022

Ποια τραγούδια ακούει και ποια βιβλία θα διαβάσει ο Ομπάμα το καλοκαίρι;

Κάθε χρόνο ο Ομπάμα ανακοινώνει την καλοκαιρινή του λίστα. Τώρα μπορείτε να γίνεται music και book buddies.