Η επιμονή θεωρείται σπουδαίο προτέρημα σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά στην περίπτωση ενός γιατρού μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία μιας επιμελήτριας σε τοπικό κέντρο υγείας της Αργολίδας, που συνεχίζοντας την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε ασθενή που ήταν κρύος, χωρίς κανένα σημάδι ζωής για περίπου 30-35, τον έφερε πίσω στον κόσμο, κάνοντας ένα μικρό ιατρικό θαύμα.

Η γυναίκα αυτή ονομάζεται Ελίνα Παπαδοπούλου και είναι επιμελήτρια γενική ιατρός στο τοπικό κέντρο υγείας στο Κιβέρι της Αργολίδας, σύμφωνα με την ιστορία που δημοσίευσε το τοπικό μέσο www.argolikeseidhseis.gr και αναπαράχθηκε στα social media.

Όλα άρχισαν όταν ένας άντρας περίπου 60 ετών υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ βρισκόταν στο καφενείο του χωριού. Στο σημείο έφτασαν γρήγορα ιατροί-κάτοικοι του χωριού με τον αυτόματο απινιδωτή που έχουν δωρίσει ομογενείς και άρχισαν τις προσπάθειες επαναφοράς.

Όλα άρχισαν όταν ένας άντρας περίπου 60 ετών υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ βρισκόταν στο καφενείο του χωριού. 

Στο μεταξύ ήρθε ασθενοφόρο από το Άργος και η δρ Ελίνα Παπαδοπούλου μπήκε μέσα, συνεχίζοντας να κάνει μαλάξεις στο θώρακα του ασθενή μαζί με τον διασώστη του ΕΚΑΒ, χωρίς διακοπή. Παρόλο που εκείνος δεν έδινε σημεία ζωής, η δρ Παπαδοπούλου δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε τις προσπάθειες, και μετά την άφιξη  του ασθενοφόρου στο νοσοκομείο του Άργους. Εκεί, συνέβη το αναπάντεχο: «ο ασθενής κούνησε λίγο τα μάτια και στο καρδιογράφημα φάνηκε η πρώτη κίνηση». 

«Οι κάτοικοι του χωριού την περιγράφουν ως μια επιστήμονα με πάθος για την ιατρική που αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη αγάπη τους πάσχοντες συνανθρώπους της».

Σταδιακά ο άντρας απέκτησε καρδιακό ρυθμό και διακομίστηκε σε καρδιολογική μονάδα της Αθήνας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με καλή εγκεφαλική λειτουργία και προσανατολισμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπικού μέσου, που καταλήγει στο άρθρο του ως εξής:
«Η επιμονή και φυσικά η πολύ καλή γνώση παροχής Α’ Βοηθειών της ιατρού κ. Παπαδοπούλου του έσωσαν κυριολεκτικά τη ζωή. Οι κάτοικοι του χωριού την περιγράφουν ως μια επιστήμονα με πάθος για την ιατρική που αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη αγάπη τους πάσχοντες συνανθρώπους της. Στο συγκεκριμένο περιστατικό αν δεν είχε επιμείνει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ο ασθενής θα είχε σίγουρα καταλήξει ή δεν θα είχε καμία εγκεφαλική λειτουργία μετά από τόση ώρα που ήταν χωρίς σφυγμό».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτογραφία: Elina Papadopoulou / Facebook

TAGS