Ένα ακόμα πιο εύκολο τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, με αποτελεσματικότητα 93%, ανέπτυξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με βιοαισθητήρα, συνδέεται με μια πλατφόρμα όπου ανιχνεύεται σχεδόν στη στιγμή η χαρακτηριστική πρωτεΐνη-ακίδα του νέου κορονοϊού, SARS-CoV-2, ήδη από την πρώτη μέρα της ενδεχόμενης μόλυνσης, ακόμα και αν ο φορέας είναι εντελώς ασυμπτωματικός.

Η λήψη του δείγματος γίνεται από τη μύτη ή το στόμα με ειδική μπατονέτα και ηλεκτρόδιο συνδέεται με κινητό ή τάμπλετ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση της εφαρμογής είναι ακόμα πιο απλή και από τα self tests.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση της εφαρμογής είναι ακόμα πιο απλή και από τα self tests.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η εφαρμογή τους θα διευκολύνει τους μαζικούς ελέγχους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη έχει δοκιμαστεί σε κλινική μελέτη που διεξάχθηκε από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Virological Methods».

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας, κ. Σπύρος Κίντζιος: «Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μάς δείχνουν ότι η μέθοδος παρουσιάζει μεγάλη αξιοπιστία και στο άμεσο μέλλον θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν το τεστ οι ίδιοι στο σπίτι τους ακόμη και με δείγματα σάλιου. Το πανεπιστήμιο μας σε συνεργασία με διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες πρωτοπορεί με τη δημιουργία κυτταρικών βιοαισθητήρων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας όχι μόνους για κοινούς ιούς όπως της γρίπης αλλά και για πολλές άλλες επικίνδυνες λοιμώδεις νόσους». 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: N.Tho.Duc / Unsplash 

TAGS