Αν και πλέον η ακαδημαϊκή πορεία των παιδιών απασχολεί τους γονείς από τη νηπιακή τους ηλικία, δεν συνέβαινε αυτό πάντα. Ειδικά στη βασιλική οικογένεια, όλα τα παιδιά και ειδικά εκείνα που είναι σε σειρά διαδοχής εκπαιδεύονται από νωρίς και παρακολουθούν αυστηρά σχολεία από μικρά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το σχολείο της Σάρλοτ και του Τζορτζ, το οποίο εκπαιδεύει την αυριανή ελίτ, παραδίδει σε 4χρονα μαθήματα φιλοσοφίας, αγγειοπλαστικής, υποκριτικής, τραγούδι και μουσική, ενώ μαθαίνουν και γκολφ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Τι εκπαίδευση έχει όμως η προγιαγιά τους, η Βασίλισσα Ελισάβετ;

Αν και είναι μεγαλωμένη σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, όταν γεννήθηκε η Ελισάβετ Αγγλίας οι πιθανότητες να γίνει βασίλισσα ήταν ελάχιστες αφού ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του βασιλιά και πρώτος στη διαδοχή ήταν ο αδελφός του.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Κάτι που ανατράπηκε στην πορεία, και εκείνη βρέθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία να αναλαμβάνει το θρόνο της Αγγλίας.

Οι γονείς της Ελισάβετ είχαν επιλέξει την κατ' οίκον διδασκαλία, κάτι που συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, μάλιστα τα μαθήματα της έκανε η μητέρα της και μέχρι τα επτά της χρόνια ήξερε μόνο να γράφει και να διαβάζει.

Μεγαλώνοντας και πριν ενηλικιωθεί η Ελισάβετ μελέτησε το Σύνταγμα και εκεί περιορίστηκαν οι γνώσεις της κατά τη διάρκεια της σχολικής της ηλικίας.

Ακόμα είχε μάθει δύο ξένες γλώσσες, γερμανικά και γαλλικά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Παρόλα αυτά, η νεαρή βασίλισσα που ανέβηκε στον θρόνο του πιο ισχυρού βασιλείου της Ευρώπης το 1952, ένιωθε τρομερή ανασφάλεια εξαιτίας των περιορισμένων γνώσεων της. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προσλάβει δάσκαλο για να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα προκειμενου να αισθάνεται πιο άνετα όταν συναντούσε κάποιο πνευματικό άνθρωπο του χώρου των γραμμάτων ή της πολιτικής στο πλαίσιο των βασιλικών της υποχρεώσεων.

Από την πλευρά της, η Ελισάβετ φρόντισε για την σωστή εκπαίδευση του γιου της πρίγκιπα Καρόλου, ο οποίος ήταν ο πρώτος διάδοχος θρόνου που πήγε σε σχολείο, φοίτησε σε πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο.

Πλέον όλα τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στα βαθιά από νωρίς με αυστηρά σχολεία και πρωτόκολλα, ενώ όταν έρθει η ώρα του Γουίλιαμ να γίνει βασιλιάς, η Κέιτ Μίντλετον θα είναι η πρώτη Αγγλίδα βασίλισσα με πτυχίο πανεπιστημίου.

To ζήτημα της ελλιπούς εκπαίδευσης και μόρφωσης της Ελισάβετ παρουσιάζεται και στην πετυχημένη σειρά του Netflix «The Crown»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρικη φωτογραφία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

TAGS