Δεν απαρμτεί μόνο η παραλία την καλύτερη δυνατή εκδοχή του κορμιού μας, το θερμόμετρο που ανεβαίνει ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη μας για πιο ελαφριά γλυκά, που δεν «πέφτουν βαριά» στο στομάχι και που χωνεύονται γρήγορα και ανώδυνα.
Ακόμα και οι λάτρεις της σοκολάτας λαχταρούν κάτι πιο φρουτώδες ή κρεμώδες τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια ή τα νωχελικά πρωινά, όταν ένα light κομμάτι κέικ με μέλι αντί για ζάχαρη είναι η ιδανική παρέα με τον κρύο καφέ μας. Ή τα βράδια μετά το μπάνιο όταν ένα δροσερό ζελέ με φρούτα και γάλα γίνεται ιδανική παρέα στο μπαλκόνι.
Οι διατροφολόγοι, φυσικά, είναι σύμμαχοι σε όλο αυτό αφού έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές πως η ζάχαρη δεν χαρίζει τίποτα περισσότερο στον οργανισμό από ζάκχαρα, σε αντίθεση με το μέλι που έχει όλη τη γλύκα μαζί με τα πολύτιμα, θρεπτικά συστατικά.
Για όλους αυτούς τους λόγους παρακάτω θα βρεις 4 λαχταριστά και εύκολα γλυκά που θα γίνουν το τέλειο συμπλήρωμα στο καλοκαιρινό σου τραπέζι. Ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά τότε οι παρακάτω συνταγές θα σου φανούν πολύτιμες.
Μπάρες με βρώμη και φράουλα
Υλικά:
150 γρ. βούτυρο
60 γρ. μέλι
350 γρ. βρώμη
½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
300 γρ.φράουλες πολτοποιημένες
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο και το μέλι σε μπέν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη βρώμη και τις φράουλες συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Κέικ με μπανάνα, καρότο και μέλι
Υλικά:
2 μπανάνες
1 ½ του φλιτζανιού τριμμένα καρότα
230 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ baking powder
1 κ.γ baking soda
Ελάχιστο αλάτι
1 κ.γ κανέλα.
½ κ.γ μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ γαρύφαλλο
2 μεγάλα αυγά
115 γρ ηλιέλαιο
½ φλιτζάνι μέλι
65 γρ γιαούρτι
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, μετά τις μπανάνες. Βάζουμε όλα τα στεγνά υλικά μαζί σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα δυο αυγά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το γιαούρτι, τη βανίλια και μετά τα προσθέτουμε όλα μαζί και ομογενοποιούμε. Σε μια φόρμα βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από την φόρμα.
Πανακότα με γιαούρτι
Υλικά
240 ml γάλα
1 κ γλ υγρή βανίλια
60 ml μέλι
1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη
400 γρ γιαούρτι
για το γαρνίρισμα
φράουλες
μέλι
Εκτέλεση:
Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα μαζί με το μέλι, την βανίλια και την ζελατίνη. Ανακατεύω το μείγμα απαλά να διαλυθεί το μέλι και η ζελατίνη, σιγοβράζοντας για 1 με 2 λεπτά περίπου. Βάζω το γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτω εκεί το μείγμα του γάλατος και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί.Μοιράζω το μείγμα σε ποτήρια, ή σε φόρμα και τοποθετώ στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέτω τις φράουλες και γαρνίρω με έξτρα μέλι.
Ζελέ με γάλα και φρούτα
Υλικά:
1 φακελάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη με άρωμα φράουλας
1 φλιτζ τσαγιού ζεστό άπαχο γάλα
1 φλιτζ τσαγιού κρύο άπαχο γάλα
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μήλο
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο αχλάδι
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια μπανάνα
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε το ζεστό άπαχο γάλα και διαλύετε μέσα το ζελέ με το άρωμα φράουλας. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε μέσα το κρύο άπαχο γάλα. Εάν το γάλα δείχνει να κόβει και να κάνει μικρά γρομπαλάκια βάλτε το μείγμα στο μίξερ και χτυπήστε το μέχρι να γίνει ομοιογενές. Μοιράστε τα ψιλοκομμένα φρούτα σε 4 μπολάκια. Περιχύστε τα με το μείγμα ζελέ και γάλακτος. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά εκτός ψυγείου για περίπου ¾ της ώρας και κατόπιν βάλτε τα στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξουν καλά. Τα ξεφορμάρετε και τα σερβίρετε στα πιάτα.