Στις 20 Μαρτίου του 1969, ο Τζον Λένον τραγουδιστής των Μπιτλς παντρεύεται τη Γιόκο Όνο. Έτσι επισφραγίζεται μια μεγάλη αγάπη, έτσι η Γιόκο Όνο γίνεται η πιο μισητή γυναίκα στον κόσμο, αυτή που διέλυσε τους Μπιτλς, αυτή που «έκανε ότι ήθελε» τον Τζον Λένον. Λένον και Όνο γνωρίστηκαν το 1966 σε μία έκθεσή της, στο Λονδίνο. Η Γιόκο Όνο βρισκόταν στις ετοιμασίες για την έκθεσή της στην γκαλερί Indica. Ήταν ήδη διάσημη καλλιτέχνης της αβάν γκαρντ σκηνής της Νέας Υόρκης. Δύο χρόνια αργότερα έγιναν ζευγάρι. Παντρεύτηκαν το 1969 στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ, σε μια σουίτα του ξενοδοχείου Χίλτον απ' όπου διαμαρτυρήθηκαν με το περίφημο Bed-In. Το 1969, το επανέλαβαν στο Μόντρεαλ.

Στο αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσουν για το Άμστερνταμ.

Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύτηκαν μέσα στην έκρηξη των αντιπολεμικών κινημάτων της δεκαετίας του 60. Ειρηνιστές και ακτιβιστές και οι δυο διαμαρτυρήθηκαν με ένα τρόπο που μονοπώλησε τα διεθνή μέσα. Τα αντιπολεμικά τραγούδια του Λένον είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Ο Λένον εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ δίνοντας πολλές φορές το παρόν σε διαδηλώσεις διαματυρίας κατά του πελέμου. Ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του ανήκει το τραγούδι Imagine καθώς και το Give Peace a chance.

Με το πιστοποιητικό του γάμου ανά χείρας.

To τραγούδι που έγραψε ο Λένον για την σχέση του με τη Γιόκο, την ημέρα του γάμου τους αλλά και τον μήνα του μέλιτος είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια της δεύτερης καλλιτεχνικής περιόδου των Μπιτλς.  

 

Το ζευγάρι πέρασε τον μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι στο ξενοδοχείο Hilton στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Ο Τζένον Λένον και η Γιόκο Όνο έμειναν στο κρεβάτι του Hilton από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου του 1969.

Tέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1973, ενώ ο Λένον ηχογραφούσε τον δίσκο του Mind Games το ζευγάρι παίρνει την απόφαση να χωρίσει προσωρινά ακολουθώντας διαφορετικές ζωές και πραγματικότητες για περίπου δύο χρόνια. Λέγεται πως η - πάντα μπροστά από τα γεγονότα - Γιόκο Όνο είχε ψυχανεμιστεί την σοβαρή κρίση στην σχέση της και προτίμησε να αφήσει μόνο του τον Τζον για ένα διάστημα προκειμένου να σώσει, μακροπρόθεσμα, τον γάμο της. Μάλιστα, του έδωσε και για παρέα την προσωπική τους βοηθό, την επίσης Ιαπωνέζα May Pang, με την οποία ο Λένον σύναψε ερωτική σχέση για περίπου δύο χρόνια. Το 1975, κι αφού η περιπέτεια του χωρισμού είχε κάνει πια τον κύκλο της, το ζευγάρι επανασυνδέθηκε, αποφασίζοντας να αποκτήσει παιδί. Η περίοδος απομάκρυνσης τους έχει μείνει στην ιστορία της μουσικής με το προσωνύμιο "the lost weekend". 

Στις 9 Οκτωβρίου του 1975 ήρθε στον κόσμο ο γιος του Τζον και της Γιόκο, Σον, και ο σπουδαίος μουσικός εγκαταλείπει την καριέρα του προκειμένου να αφιερωθεί στην οικογένεια του. «Είμαι ένας househusband πια,» είχε δηλώσει χαριτολογώντας ο Λένον σε συνέντευξη εκείνης της περιόδου, καθώς περνούσε πλέον όλο του το χρόνο στο σπίτι φροντίζοντας ο ίδιος τον γιο του. 

Το 1980 επέστρεψε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τον δίσκο Double Fantasy. Tρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμα του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από τις σφαίρες φανατικούς θαυμαστή του. Λίγες ώρες πριν τραβήξει την σκανδάλη ο Ντέιβιντ Τσάπμαν (ο οποίος είχε νοσηλευτεί πολλές φορές με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα) είχε ξαναπλησιάσει το πρώην Σκαθάρι για να ζητήσει να του υπογράψει αυτόγραφο στην πρώτη σελίδα του βιβλίου «Ο Φύλακας στη Σίκαλη». Ο Τζον το έκανε με χαρά, σκύβοντας πάνω από το μυθιστόρημα του J.D. Salinger, αφήνοντας να φανεί ένα ανεπαίσθητο μειδίαμα στις άκρες των χειλιών του. 

O Tζον Λένον υπογράφει το αυτόγραφο στον Ντέιβιντ Τσάπμαν.

 

TAGS