Μέσα από ένα πρότζεκτ με τίτλο Anonymous Was a Woman μια ανώνυμη ευεργέτιδα στήριζε οικονομικά, επί 22 χρόνια, γυναίκες άνω των 40 που επιχειρούσαν να καθιερωθούν στον χώρο των εικαστικών. Όπως αποκαλύφθηκε τελικά, πριν από περίπου έναν χρόνο, η άγνωστη μαικήνας ήταν η φωτογράφος Susan Unterberg, που δώριζε 25.000 δολάρια τον χρόνο σε εκατοντάδες δημιουργούς, δηλαδή συνολικά διέθεσε γύρω στα 5,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο τίτλος του πρότζεκτ της ξεκίνησε από μια λογοτεχνική φράση της Βιρτζίνια Γουλφ και αναφέρεται σε εμβληματικές καλλιτέχνιδες της ιστορίας που ήταν αναγκασμένες να κρύβουν την ταυτότητα και το φύλο τους για να μπορούν να εργάζονται και να απολαμβάνουν τον σεβασμό. Παρόλο που σήμερα έχουν γίνει τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας, στις τέχνες, ακόμα και στον δυτικό κόσμο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται – τα έργα τους απαρτίζουν μόλις το 3-5% στις συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων της Αμερικής και της Ευρώπης. Εξηγώντας την πρωτοβουλία της, η Unterberg είπε: «Είναι καλή στιγμή για να μιλήσουν οι γυναίκες. […] Έχουν περάσει υπερβολικά πολύ καιρό στην ανωνυμία».

Το πρότζεκτ της 78χρονης σήμερα φωτογράφου είναι εμπνευσμένο από τους δικούς της αγώνες να καθιερωθεί ως δημιουργός. Όταν έμαθε για περικοπές του αμερικανικού κράτους σε καλλιτεχνικές επιδοτήσεις, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο που είχε κληρονομήσει από την πετρελαιοβιομηχανία του πατέρα της.

Ανάμεσα στις δημιουργούς που ευεργετήθηκαν από την Unterberg ήταν η Amy Sherald, που φιλοτέχνησε το επίσημο πορτρέτο της Μισέλ Ομπάμα. Η ίδια αποκαλύπτει τη δοκιμασία που είχε περάσει στο παρελθόν: «Μου είχαν απομείνει 1.500 δολάρια, όσο ακριβώς ήταν το νοίκι μου. Όταν μου ανατέθηκε το πορτρέτο, βρισκόμουν απένταρη στο διαμέρισμά μου. Μου έσωσε τη ζωή αυτή η δωρεά, καθώς ουσιαστικά με βοήθησε να κρατήσω το ατελιέ μου για να δημιουργήσω εκείνο το πορτρέτο».

Δείτε μια σχετική ανάρτηση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Jade Stephens on Unsplash

TAGS