ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Είναι η Έλενα Φερράντε ένα έξυπνο εμπορικό πρότζεκτ;

Πέρα από ταλαντούχα συγγραφέας.

Είναι η Έλενα Φερράντε ένα έξυπνο εμπορικό πρότζεκτ;

Αν έχεις διαβάσει τα βιβλία της Έλενα Φερράντε που έχουν κυκλοφορήσει υπό την ομπρέλα της «Τετραλογίας της Νάπολης» και είσαι παράλληλα λάτρης των τεράστιων αμερικάνικων τηλεοπτικών παραγωγών, εκείνων που τις βλέπεις με αγωνία αδημονώντας για το επόμενο επεισόδιο, καταλαβαίνεις όλους τους λόγους που αυτή η ιστορία είναι κάτι περισσότερο από κινηματογραφική. Και ξέρεις ότι ένα τέτοιο στόρυ με τόσους δυνατούς χαρακτήρες και τόσο σασπένς δεν θα μπορούσε να μην βρει γρήγορα τον δρόμο του προς την μικρή οθόνη (δες εδώ).

Ναι, η Έλενα Φερράντε είναι μία μεγάλη, σύγχρονη αφηγήτρια κυρίως γιατί καταφέρνει να πετύχει κάτι βασικό στη λογοτεχνία, αλλά όχι αυτονόητο. Γνωρίζει καλά πως να σε κάνει να συμπονάς τους ανθρώπους στα βιβλία της, να θυμώνεις άγρια με κάποιους από αυτούς, να αγχώνεσαι για τη μοίρα τους και να προβληματίζεσαι με τις επιλογές τους. Όπως ακριβώς είναι σε θέση να κάνει μία ταινία ή μία δυνατή τηλεοπτική σειρά, δύο είδη τα οποία από την φύση τους έχουν την δυνατότητα πολύ μεγαλύτερης αμεσότητας με τον θεατή.

Δεν είναι παράλογο που σε λογοτεχνική πάντα κλίμακα η Φερράντε έχει προκαλέσει γύρω της παροξυσμό, όπως συμβαίνει πολύ συχνά με καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να γεννήσουν με το έργο τους έναν κόσμο τόσο ζωντανό, που μοιάζει με παράλληλη πραγματικότητα. Το γεγονός ότι κρατάει με πείσμα την ανωνυμία της από το 1992, υπογράφοντας τα πάντα με το γοητευτικό ψευδώνυμο της απλώς εντείνει την περιέργεια και το ενδιαφέρον και είναι λογικό. Που για χρόνια θαυμαστές, αναγνώστες και δημοσιογράφοι φτιάχνουν φόρουμς, κάνουν έρευνα και αναπαράγουν ιστορίες σχετικά με την αληθινή της ταυτότητα.

Είναι η Έλενα Φερράντε ένα έξυπνο εμπορικό πρότζεκτ;
Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Η Υπέροχη Φίλη Μου» έρχεται σύντομα στην μικρό οθόνη από το HBO.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από μία θεωρία που φαντάζεσαι πιθανή σε αρκετά της σημεία, όταν ένας Ιταλός δημοσιογράφος υποστήριξε ότι έχει βρει ποια είναι η αληθινή Φερράντε, αναλύοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς μίας συμπατριώτισσας του, επίσης δημοσιογράφου (δες εδώ). Αλλά παρόλο που τα επιχειρήματα του φάνταζαν στέρεα, μία ομάδα επιστημόνων από διαφορετικές χώρες του κόσμου, γλωσσολόγων κατά κύριο λόγο, έρχονται να τον διαψεύσουν υποστηρίζοντας ότι η Ιταλίδα συγγραφέας είναι άντρας.

Και κάπου εδώ η όλη υπόθεση αρχίζει να θυμίζει κάτι λιγάκι διαφορετικό, ένα ίσως καλοσχεδιασμένο εμπορικό πρότζεκτ που φτάνει στο τέλος του, σε συνδυασμό πάντα με την κυκλοφορία του τελευταίου μέρους της περίφημης Τετραλογίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι 6 έγκριτοι γλωσσολόγοι που εμπλέκονται στην εν λόγω έρευνα, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, έχουν συγκρίνει τα έργα της Φερράντε με αυτά 40 γνωστών Ιταλών συγγραφέων για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πετυχημένη μυθιστοριογράφος είναι στην πραγματικότητα ο συγγραφέας Ντομένικο Σταρνόνε.

Η σύγκριση όλων αυτών των κειμένων έγινε μέσω μιας νέας τεχνολογίας που συχνά χρησιμοποιείται και από την εγκληματολογία και αναλύει την προσωπικότητα κάποιου μέσω των γραπτών του. Οι συγκεκριμένοι γλωσσολόγοι έχουν σκοπό να αποκαλύψουν σύντομα τα αποτελέσματα της έρευνας τους και επίσημα στο συνέδριο του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, διαλύοντας ουσιαστικά το πέπλο μυστηρίου. Ήταν όλο αυτό μία έξυπνη εμπορική ιδέα, εμποτισμένη με πολύ λογοτεχνικό ταλέντο; Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ο ίδιος ο Σταρνόνε έχει ήδη πληροφορηθεί τι πρόκειται να συμβεί σύντομα στην Πάντοβα και είναι εξαγριωμένς με την κατάσταση, από την άλλη δεν είναι λίγοι κι αυτοί που υποστηρίζουν την άλλη πλευρά που θέλει τον συγγραφέα έτοιμο για την μεγάλη αποκάλυψη του καλοσχεδιασμένου πρότζεκτ του, άψογα ενορχηστρωμένο ώστε να αναδείξει ακόμα περισσότερο μία έτσι κι αλλιώς καταπληκτική, φορτισμένη συναισθηματικά ιστορία για την οποία ο λογοτεχνικός κόσμος θα μιλάει για πολύ, πάρα πολύ, καιρό.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.