Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά το πρώτο φεστιβάλ-φαινόμενο, που από το πουθενά συγκέντρωσε 400.000 άτομα γράφοντας ιστορία σε ένα λασπωμένο χωράφι, το Γούντστοκ επιστρέφει, το καλοκαίρι του 2019, από τις 16 έως τις 18 Αυγούστου, στην περιοχή Watkins Glen της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με μια επετειακή διοργάνωση. Πίσω από αυτήν βρίσκεται ένας από τους αρχικούς ιδρυτές του, ο Μάικλ Λανγκ (τον είδαμε και στο ντοκιμαντέρ «Woodstock»), 74 ετών σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε ο Λανγκ, αυτή την περίοδο βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις με διάφορα ονόματα, αλλά ελπίζει το επετειακό Γούντστοκ να προσελκύσει ένα μείγμα από ιστορικά συκροτήματα, σύγχρονους ποπ και ραπ καλλιτέχνες. Θα υπάρχουν τρία κεντρικά stages και πολλά μικρότερα, ενώ στόχος είναι να πουλήσουν 100.000 τριήμερα εισιτήρια.

Ο μεγαλύτερός του στόχος όμως, όπως είπε, είναι να μετατρέψει το Γούντστοκ του 2019 σε κάτι περισσότερο από συναυλιακό event: Να του δώσει πολιτικό χαρακτήρα, πλαισιώνοντας τα μουσικά δρώμενα με προβολές ταινιών, ομιλίες και συνεργασίες με ΜΚΟ όπως η Head Count (η οποία χρησιμοποιεί τη μουσική ως ένα μέσο προαγωγής της δημοκρατίας).

Αυτό είναι και το στοιχείο μέσα από το οποίο ο Λάνγκ φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει το επετειακό Γούντστοκ από το πλήθος των μεγάλων επιτυχημένων μουσικών φεστιβάλ που γίνονται πλέον στις μέρες μας, όπως τα Coachella και Bonnaroo. «Ελπίζουμε ότι πολλές μπάντες θα γίνουν μέρος της προσπάθειας να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να υψώσουν το ανάστημά τους και να ακουστούν, να ψηφίσουν. Και αν κανένας υποψήφιος δεν εκφράζει τα συναισθήματά τους, να βρουν κάποιον – ή να πολιτικοποιηθούν οι ίδιοι» δήλωσε ο Λανγκ.

Το πρώτο Γούντστοκ, του 1969, είχε καταφέρει να παραμείνει πιστό στην υπόσχεση που είχε δώσει: να προσφέρει τρεις ημέρες ειρήνης και μουσικής. Ο Λανγκ πρόσθεσε ότι το σύγχρονο κλίμα πολιτικού διχασμού εγείρει την ανάγκη της αναβίωσής του. «Φαίνεται να είναι η ιδανική στιγμή για την επιστροφή του», επισήμανε. Ας ελπίσουμε ότι δεν βάζει υπερβολικά ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών.

Δείτε ένα βίντεο από την εμφάνιση του Τζίμι Χέντριξ στο πρώτο Γούντστοκ.

 

TAGS