Μια σελίδα ιστορίας γράφτηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή των Ελλήνων. Με τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκλέχτηκε με ευρύτατη πλειοψηφία ως η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

'Ελαβε συνολικά 261 θετικές ψήφους σε 294 παρόντες βουλευτές, ενώ 33 δήλωσαν «παρών».

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Την απερχόμενη πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τη στήριξαν με την ψήφο τους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών», καθώς δεν προβλέπεται αρνητική ψήφος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 261το πρωί στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Όσον αφορά τους απόντες, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ) απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ ο Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ακόμη στο νοσοκομείο. Απουσίαζε και ο Νίκος Συρμαλένιος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω ασθενείας. Απουσίαζαν ακόμη ο Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και η Κωνσταντίνα Αδάμου λόγω ασθενείας (ΜέΡΑ25).

Οι Αντ. Σαμαράς, Ν. Συρμαλένιος και Τρ. Αλεξιάδης έστειλαν επιστολή, με την οποία δηλώνουν ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο απερχόμενος Πρόεδρος ολοκληρώνει τη θητεία του στις 13 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS