Με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να πλήττει πολύ σοβαρά ολόκληρη την Γαλλία, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αρχίσει να αισθάνεται πως δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος και ότι πρέπει να παρθούν άμεσα πολύ αυστηρά μέτρα.

Καθημερινά τα κρούσματα ξεπουρνούν τις 10.000, ενώ την Κυριακή η Γαλλία ανάφερε 12.565 νέα κρούσματα κορονοϊού, με την κατάσταση να μοιάζει εκτός ελέγχου.

Ήδη το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, Ζαν Καστέξ, ανακοίνωσε πως από αύριο Τρίτη κλείνουν όλα τα μπάρ του Παρισιού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και συμπλήρωσε ότι όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων να ανακοινωθούν σήμερα, Δευτέρα. 

Η σχετική απόφαση ήρθε μετά το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων στην παραθαλάσσια πόλη της Μασσαλίας, ένα μέρος που έχει χτυπηθεί πολύ από την πανδημία. Παράλληλα οι γαλλικές αρχές κάνουν λόγω για το μέγιστο επίπεδο συναγερμού αφού αυτή τη στιγμή πάνω από το 30% των μονάδων εντατικής θεραπείας στη Γαλλία είναι γεμάτο με κρούσματα του κορονοϊού. 

«Αυτά τα μέτρα, απαραίτητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, θα εφαρμοστούν στο Παρίσι και στα τρία διαμερίσματα που το περιβάλλουν αμέσως, με διάρκεια δύο εβδομάδων», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Τα εστιατόρια στην πόλη θα πρέπει να ακολουθήσουν νέα πρωτόκολλα υγιεινής για να παραμείνουν ανοιχτά και οι αίθουσες διαλέξεων πανεπιστημίων δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε πληρότητα το 50%.

Ωστόσο, τα εστιατόρια και τα μπιστρό που σερβίρουν φαγητό καθώς και αλκοόλ μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, αρκεί να καταχωρούν στοιχεία επικοινωνίας από τους πελάτες και να κλείνουν τις πόρτες τους στις 22:00.

Την ίδια στιγμή υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, σε μία κόντρα - δήλωσε αναγνώρισε ότι το κλείσιμο των μπαρ θα είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο για τους Παριζιάνους. «Είμαστε Γάλλοι, λατρεύουμε να πίνουμε, να τρώμε, να ζούμε, να χαμογελάμε και να φιλιόμαστε», δήλωσε την Κυριακή στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI και Europe 1.  

Τα μέτρα έρχονται μετά από ένα καυτό Σαββατοκύριακο αφού το Σάββατο που μας πέρασε στην Γαλλία σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με τους ασθενείς του covid να φτάνουν μέσα σε 24 ώρες τους 17.000.

Kεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS