Ο μυθικός Προμηθέας, ο αμφιλεγόμενος, γενναίος Τιτάνας που τόλμησε να αμφισβητήσει την αρχαία τάξη των πραγμάτων, θέλοντας να δώσει τέλος στην παντοκρατορία του Δία, αποφασίζει να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς του Ολύμπου και να τη χαρίσει στους ανθρώπους. Έτσι συνδέει τη μοίρα του με τη βαρύτερη τιμωρία του βασιλιά των θεών: να παραμείνει αιώνια αλυσοδεμένος στον Καύκασο με έναν αετό να τρώει τις σάρκες του.

Η σπουδαία τραγωδία του Αισχύλου θεωρείται ένα από τα τελευταία έργα του μεγάλου αρχαίου δραματουργού, παρά τις παλαιότερες θεωρίες ότι το έργο πιθανότατα να μην ανήκει σε εκείνον, και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα αγαπημένα κείμενα κριτικών και σκηνοθετών κυρίως χάρη στην αδιαμφισβήτητα διαχρονική δυναμική του. Στον τρόπο με τον οποίο ο αρχαίος τραγικός συγγραφέας διαχειρίζεται την «αμαρτία» του Προμηθέα, ο οποίος θέλησε να ανατρέψει τα δεδομένα, επιλέγοντας - αν και αθάνατος ο ίδιος- να σταθεί στο πλευρό των θνητών ανθρώπων, σε μία προσπάθεια να αποδώσει δικαιοσύνη στον κόσμο. 

Το πολυανεβασμένο έργο βρέθηκε για ακόμα μία φορά μπροστά στο κοινό αυτό το καλοκαίρι, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, ο οποίος επιχείρησε να αποδώσει στη σκηνή τη δική του ανάγνωση πάνω στον «Προμηθέα» με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Στάνκογλου, Αλέκο Συσσοβίτη και Ηρώ Μπέζου. Η παράσταση που είναι μία συμπαραγωγή του θεάτρου Πορεία και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ανέβηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Επίδαυρο για να ακούστει για ακόμα μία φορά, ανάμεσα στους ιερούς βράχους, η διάσημη κραυγή του κεντρικού ήρωα: «Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο. Και το ζητώ, χωρίς άλλο λόγο από τον εαυτό μου», η φράση του Προμηθέα η οποία αποτυπώνει ολόκληρο τον εσωτερικό αγώνα ενός ατόμου που πασχίζει για να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος. 

Το παρών στην παράσταση έδωσε πλήθος καλλιτεχνικού κόσμου, με την Ελένη Ράντου να φτάνει στο θέατρο κρατώντας το χέρι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τη Χρύσα Ρώπα να χαμογελά δίπλα στον Αλέξανδρο Ρήγα και την εντυπωσιακή Φιλαρέτη Κομνηνού, μέσα σε ένα μεταξωτό, ριχτό φόρεμα, να συνοδεύει τον ιδρυτή του θεάτρου Πορεία, Δημήτρη Τάρλοου.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά στην Επίδαυρο:

Η Φιλαρέτη Κομνηνού φτάνει στην Επίδαυρο, λίγες μέρες μετά τον γάμο του γιου της στη Σύρο.

 

Ελένη Ράντου και Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

 

Χρύσα Ρώπα και Αλέξανδρος Ρήγας παρέα στις κερκίδες της Επιδαύρου.

 

Μαρία Φαραντούρη

 

Ο Αργύρης Πανταζάρας φτάνει στο θέατρο.

 

Ο Γιάννης Στάκνογλου στον ρόλο του Προμηθέα.

 

Ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και καταδικάστηκε στη βαρύτερη τιμωρία από τον Δία.

 

Ο Αλέκος Συσσοβίτης στον ρόλο του Ωκεανού.

 

Η ώρα της υπόκλισης.

 

 

Ολόκληρος ο θίασος μαζί στα παρασκήνια.

Φωτογραφίες: ΝDP

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS