Μια μοναδική έκθεση, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, έρχεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου (έως τις 3 Μαΐου). Με τίτλο «Η Ιαπωνία και το βιβλίο», παρουσιάζει έργα από μια από τις πλουσιότερες και σημαντικές παγκοσμίως συλλογές ιαπωνικής τέχνης, του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κέρκυρας. Όπως τα εξαιρετικά εικαστικά έργα του 19ου αιώνα, τις σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν, τις εικονογραφήσεις στις φανταστικές ιστορίες, καθώς και manga του Hokusai.

Συγκεκριμένα, θα εκτίθενται πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες των μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, που σημαίνει «εικόνες ενός ρέοντος κόσμου» και αποτέλεσε, στην τέχνη του 18ου και 19ου αιώνα, αναφορά φιλοσοφίας ως προς την αέναη ρευστότητα του γήινου κόσμου. Προέξεχουσα βαρύτητα έχουν το εικαστικό έργο του θρυλικού Katsushika Hokusai (1760-1849), «πατέρα» των σημερινών manga, αλλά και η συνομιλία Ελλάδας-Ιαπωνίας μέσα από το έργο του Έλληνα Λευκάδιου Χερν (1850-1904), που έζησε στην Ιαπωνία και είχε τόσο κρίσιμη επιρροή στη διάδοση της ιαπωνικής λογοτεχνίας και τέχνης, ώστε αναγνωρίστηκε ως «εθνικός συγγραφέας» της.

Με τίτλο «Η Ιαπωνία και το βιβλίο», η έκθεση παρουσιάζει έργα από μια από τις πλουσιότερες και σημαντικές παγκοσμίως συλλογές ιαπωνικής τέχνης, του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κέρκυρας.

Την έκθεση διοργανώνουν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019.

Info

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε περισσότερα εκθέματα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS