ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Εικόνες μίας γυναίκας»: H ζωγραφιά που έφτιαξαν οι Μπιτλς όταν μπήκαν σε καραντίνα

Φτάνοντας στο Τόκιο τα μέλη του συγκροτήματος μπήκαν για ένα διάστημα σε πλήρη απομόνωση μετά από σοβαρές απειλές για την ζωή τους.

«Εικόνες μίας γυναίκας»: H ζωγραφιά που έφτιαξαν οι Μπιτλς όταν μπήκαν σε καραντίνα

Αν ο Τζον Λένον δεν ήταν ο Τζον Λένον, δηλαδή ένας από τους πιο ιδιοφυείς και ταλαντούχους ανθρώπους στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, πιθανότατα να είχε γίνει ζωγράφος. Τελειώνοντας το σχολείο, ο λιβερπουλιάνος Τζον πέρασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης, αλλά σύντομα τα παράτησε για να φύγει στο Αμβούργο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ (πλην του Ρίγκο που τότε δεν ήταν ακόμα στο συγκρότημα), αρχίζοντας αυτό που αργότερα θα γινόταν γνωστό σε όλο τον κόσμο ως εξής: το ξεκίνημα του κορυφαίου συγκροτήματος που έβγαλε ο πλανήτης γη. Και τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, ωστόσο, φαίνεται πως είχαν ταλέντο στα εικαστικά και μία ζωγραφιά που φιλοτέχνησαν από κοινού το 1966 έρχεται για να το αποδειξει.

Εκείνη την χρονιά οι Μπιτλς βρίσκονται στο απόγειο της δημοτικότητας τους. Η Μπιτλεμάνια έχει ταρακουνήσει τον κόσμο, η μεγάλη συναυλία στο Shea Stadium της Νέας Υόρκης έχει γίνει και έχει γράψει από το μηδέν τους κανόνες στο πώς θα πρέπει να διεξάγωνονται οι συναυλίες σε ολο τον πλανήτη, τα τέσσερα Σκαθάρια έχουν μόλις κυκλοφορήσει το «Rubber Soul» και ηχογραφούν το «Revolver», αλλάζοντας με συνοπτικές διαδικασίες τον εαυτό τους, τους μουσικόφιλους σε όλο τον πλανήτη και την ιστορία της μουσικής.

Τότε προσγειώνονται στην Ιαπωνία για ένα μεγάλο λάιβ, κάτω από σοβαρές απειλές για την ζωή τους και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την προσωπική τους ασφάλεια αποφασίζουν να τους βάλουν σε απόλυτη καραντίνα για ένα διάστημα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ζωντανοί. Οι ίδιοι θα μιλήσουν αργότερα για εκείνη την σκοτεινή εμπειρία, περιγράφοντας με τρόμο τα όσα έζησαν και το πόσο πολύ είχαν φοβηθεί για την σωματικη τους ακεραιότητα.

Οι Μπητλς έμειναν σε απομόνωση στο ξενοδοχείο Hilton του Τόκιο για 3 μέρες και 3 βράδια και αναζήτησαν έναν δημιουργικό τρόπο για να περάσουν τον χρόνο τους. Ήταν σε μία ξένη χώρα, δεν καταλάβαιναν την γλώσσα για να παρακολουθήσουν τηλεόραση, κυριολεκτικα δεν υπήρχε καμία απολύτως επαφή με τον έξω κόσμο. Έτσι έφτιαξαν μία ζωγραφιά, στην οποία έδωσαν τον τίτλο «Εικόνες μιας Γυναίκας» (Images of a Woman). Το έργο τους με ακουαρέλα και λάδι είναι το μοναδικό που ζωγράφησαν και οι τέσσερις μαζί και πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 155.250 δολαρίων.

Τα Σκαθάρια δούλεψαν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι επάνω στο οποίο είχαν απλώσει ένα χαρτί, στο κέντρο του οποίου είχαν βάλει μια λάμπα και ο καθένας ζωγράφιζε σε μια πλευρά του χαρτιού.

Όταν τελείωσαν το έργο τους, αφαιρέθηκε το αμπαζούρ από το κέντρο του έργου, έμεινε ένας λευκός κύκλος, ένα κενό, στο οποίο υπέγραψαν και οι τέσσερις αντίστοιχα προς την πλευρά του χαρτιού που δούλεψαν.

Το συγκρότημα παίζει το Day Tripper στο Τόκιο.

Τα υλικά του έργου, χαρτί και χρώματα, τους τα προμήθευσε ο ιάπωνας προμότερ των συναυλιών Tats Nagashima, ο οποίος πρότεινε ο ολοκληρωμένος πίνακας να δημοπρατηθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στη συνέχεια αγοράστηκε από τον πρόεδρο του τοπικού φιλανθρωπικού σωματείου Tetsusaburo Shimoyama.

Αργότερα, το 1989, αγοράστηκε από έναν ιάπωνα συλλέκτη, που τον κράτησε 20 χρόνια κάτω από το κρεβάτι του, προστατεύοντάς τον από την υγρασία στην Ιαπωνία. Το Σεπτέμβριο του 2012 διατέθηκε προς πώληση μέσω των δημοπρασιών Philip Weiss στη Νέα Υόρκη.

«Εικόνες μίας γυναίκας»: H ζωγραφιά που έφτιαξαν οι Μπιτλς όταν μπήκαν σε καραντίνα
Ο πίνακας «Εικόνες μίας γυναίκας»,1966

O Λένον δεν έχανε ποτέ το χιούμορ του. Εδώ αστειεύεται με τους δημοσιογράφους στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.