0
SHARES

Η εμπειρία της νοσηλείας είναι ούτως ή άλλως μια δοκιμασία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Ωστόσο πολλές νοσοκομειακές υποδομές της χώρας μέχρι τώρα δεν έδιναν έμφαση στη δημιουργία ενός ευχάριστου και απόλυτα λειτουργικού περιβάλλοντος, που όχι απλώς την κάνει ευκολότερη αλλά μπορεί να επιταχύνει και τη διαδικασία της ανάρρωσης. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, και δεν φαίνεται να υπάρχει αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα από το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής, που σχεδιάστηκε από τον Ρέντσο Πιάνο. Τον Ιταλό αρχιτέκτονα ο οποίος έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο αρχιτέκτονας μόλις έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες-αναπαραστάσεις του πώς θα είναι στην τελική μορφή του το νοσοκομείο, το οποίο θα αντικαταστήσει «τις υφιστάμενες κατακερματισμένες υποδομές σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος και «θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατ' επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο Ρέντσο Πιάνο μόλις έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες-αναπαραστάσεις του πώς θα είναι στην τελική μορφή του το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο θα αντικαταστήσει «τις υφιστάμενες κατακερματισμένες υποδομές σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης».

Επίσης από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής «το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Δεν θα υπάρχουν παρά μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, ενώ για τις αίθουσες χειρουργείων έχουν προβλεφθεί μεγάλα ανοίγματα, στραμμένα προς το πάρκο, επιτρέποντας τη διέλευση φυσικού φωτός».

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024 και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Νομού Ροδόπης, τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του για την Υγεία του, η οποία ξεπερνά συνολικά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν θα υπάρχουν παρά μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, ενώ για τις αίθουσες χειρουργείων έχουν προβλεφθεί μεγάλα ανοίγματα, στραμμένα προς το πάρκο, επιτρέποντας τη διέλευση φυσικού φωτός».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το νοσοκομείο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS