Η Μαρία Κάλλας, το 1945, είχε φύγει από την Ελλάδα ως άσημη και παχύσαρκη «Καλογεροπούλου», γεμάτη πικρία για τον πόλεμο που δεχόταν από ορισμένους συναδέλφους της. Την κακολογούσαν επειδή κατά τη διάρκεια της Κατοχής τραγουδούσε για Ιταλούς και Γερμανούς. Μάλιστα, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να τη χαρακτηρίσουν ακόμα και ως δοσίλογη, ενώ οι λιγότερο θερμόαιμοι διέδιδαν ότι η νεαρή κοπέλα τραγουδούσε για τον «κατακτητή». Στην πραγματικότητα η μητέρα της ήταν εκείνη που απεύθυνε προσκλήσεις στους φιλόμουσους Ιταλούς και Γερμανούς, οι οποίοι συχνά επισκέπτονταν το σπίτι της οικογένειας για να ακούσουν τη Μαρία να τραγουδάει.

Τότε, είχε κυκλοφορήσει και η φήμη πως η χωρισμένη μητέρα της, είχε δημιουργήσει δεσμό με έναν Ιταλό γι’ αυτό καλούσε εκείνον και τους φίλους του στο σπίτι της. Άλλοι υποστήριξαν ότι ο λόγος ήταν οικονομικός και πως η μητέρα της Μαρίας ήθελε να εξασφαλίσει την επιβίωση και χρήματα για τις μουσικές σπουδές της κόρης της. Όποια και αν ήταν η αλήθεια, γεγονός είναι πως η νεαρή όχι μόνο δέχτηκε πόλεμο, αλλά ήρθε και σε οριστική ρήξη με τη μητέρα της, με την οποία είχε ήδη κλονισμένη σχέση. Έτσι, η φιλόδοξη Μαρία αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να αναζητήσει την τύχη της στο εξωτερικό.

Μετά από τις αρχικές δυσκολίες και απογοητεύσεις η Μαρία, που λεγόταν πια Κάλλας, κατάφερε να πετύχει το όνειρό της. Έγινε διάσημη υψίφωνος και η καριέρα της απογειώθηκε στο εξωτερικό.

Το 1957 η ντίβα της όπερας, θα επέστρεφε θριαμβευτικά στην Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξει το πρόγραμμα του φεστιβάλ Αθηνών. Η παρουσία της προκάλεσε αναστάτωση στην Αθήνα, ενώ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία όπου διέμενε, δημιουργήθηκε συνωστισμός ακόμα και στον διάδρομο που βρισκόταν το δωμάτιο της. Όλοι ήθελαν να την ακούσουν έστω για λίγα λεπτά, ακόμα και την ώρα που έκανε πρόβα. Πολλοί από τους συναδέλφους της που στο παρελθόν την είχαν πολεμήσει, την επισκέφτηκαν και την καλωσόρισαν με χαμόγελο.

Δεν ήταν όμως όλοι χαρούμενοι για την επιστροφή της Κάλλας στην Ελλάδα. Το παρασκήνιο και η γκρίνια για το ποσό που είχε ζητήσει σαν αμοιβή, έφτασαν μέχρι τις εφημερίδες της εποχής.

«Εδέχθησαν να καταβάλουν εις την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα το τεράστιον ποσόν των 9.000 δολαρίων, την στιγμήν κατά την οποίαν άλλοι καλλιτέχναι, ίσης περιωπής δέχονται το τέταρτον ή πέμπτον της αμοιβής ταύτης», ανέφερε το ρεπορτάζ. Η Κάλλας εξοργίστηκε από το σκάνδαλο και επικαλούμενη λόγους υγείας, ακύρωσε την εμφάνισή της. Λίγες ημέρες αργότερα, θέλοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να δικαιολογήσει την ασυνέπειά της, έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο και στον Αχιλλέα Μαμάκη. 

Η Κάλλας εμφανίστηκε τελικά στην Αθήνα στις 5 Αυγούστου.

Δείτε στο βίντεο την επιστροφή της Κάλλας στην Ελλάδα, τη ματαίωση της εμφάνισής της στο Ηρώδειο και ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνέντευξη της.

Πηγή:mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

Kεντρική φωτογραφία:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

TAGS