ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Εδέχθησαν να καταβάλουν εις την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα το τεράστιον ποσόν των 9.000 δολαρίων»

Όταν η Μαρία Κάλλας δεν εμφανίστηκε στο Ηρώδειο εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου. Οι εφημερίδες ωρύονταν για εξωφρενικά οικονομικά ποσά και εκείνη αποχώρησε.

«Εδέχθησαν να καταβάλουν εις την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα το τεράστιον ποσόν των 9.000 δολαρίων»

Η Μαρία Κάλλας, το 1945, είχε φύγει από την Ελλάδα ως άσημη και παχύσαρκη «Καλογεροπούλου», γεμάτη πικρία για τον πόλεμο που δεχόταν από ορισμένους συναδέλφους της. Την κακολογούσαν επειδή κατά τη διάρκεια της Κατοχής τραγουδούσε για Ιταλούς και Γερμανούς. Μάλιστα, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να τη χαρακτηρίσουν ακόμα και ως δοσίλογη, ενώ οι λιγότερο θερμόαιμοι διέδιδαν ότι η νεαρή κοπέλα τραγουδούσε για τον «κατακτητή». Στην πραγματικότητα η μητέρα της ήταν εκείνη που απεύθυνε προσκλήσεις στους φιλόμουσους Ιταλούς και Γερμανούς, οι οποίοι συχνά επισκέπτονταν το σπίτι της οικογένειας για να ακούσουν τη Μαρία να τραγουδάει.

Τότε, είχε κυκλοφορήσει και η φήμη πως η χωρισμένη μητέρα της, είχε δημιουργήσει δεσμό με έναν Ιταλό γι’ αυτό καλούσε εκείνον και τους φίλους του στο σπίτι της. Άλλοι υποστήριξαν ότι ο λόγος ήταν οικονομικός και πως η μητέρα της Μαρίας ήθελε να εξασφαλίσει την επιβίωση και χρήματα για τις μουσικές σπουδές της κόρης της. Όποια και αν ήταν η αλήθεια, γεγονός είναι πως η νεαρή όχι μόνο δέχτηκε πόλεμο, αλλά ήρθε και σε οριστική ρήξη με τη μητέρα της, με την οποία είχε ήδη κλονισμένη σχέση. Έτσι, η φιλόδοξη Μαρία αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να αναζητήσει την τύχη της στο εξωτερικό.

Μετά από τις αρχικές δυσκολίες και απογοητεύσεις η Μαρία, που λεγόταν πια Κάλλας, κατάφερε να πετύχει το όνειρό της. Έγινε διάσημη υψίφωνος και η καριέρα της απογειώθηκε στο εξωτερικό.

Το 1957 η ντίβα της όπερας, θα επέστρεφε θριαμβευτικά στην Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξει το πρόγραμμα του φεστιβάλ Αθηνών. Η παρουσία της προκάλεσε αναστάτωση στην Αθήνα, ενώ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία όπου διέμενε, δημιουργήθηκε συνωστισμός ακόμα και στον διάδρομο που βρισκόταν το δωμάτιο της. Όλοι ήθελαν να την ακούσουν έστω για λίγα λεπτά, ακόμα και την ώρα που έκανε πρόβα. Πολλοί από τους συναδέλφους της που στο παρελθόν την είχαν πολεμήσει, την επισκέφτηκαν και την καλωσόρισαν με χαμόγελο.

Δεν ήταν όμως όλοι χαρούμενοι για την επιστροφή της Κάλλας στην Ελλάδα. Το παρασκήνιο και η γκρίνια για το ποσό που είχε ζητήσει σαν αμοιβή, έφτασαν μέχρι τις εφημερίδες της εποχής.

«Εδέχθησαν να καταβάλουν εις την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα το τεράστιον ποσόν των 9.000 δολαρίων, την στιγμήν κατά την οποίαν άλλοι καλλιτέχναι, ίσης περιωπής δέχονται το τέταρτον ή πέμπτον της αμοιβής ταύτης», ανέφερε το ρεπορτάζ. Η Κάλλας εξοργίστηκε από το σκάνδαλο και επικαλούμενη λόγους υγείας, ακύρωσε την εμφάνισή της. Λίγες ημέρες αργότερα, θέλοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να δικαιολογήσει την ασυνέπειά της, έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο και στον Αχιλλέα Μαμάκη.

Η Κάλλας εμφανίστηκε τελικά στην Αθήνα στις 5 Αυγούστου.

Δείτε στο βίντεο την επιστροφή της Κάλλας στην Ελλάδα, τη ματαίωση της εμφάνισής της στο Ηρώδειο και ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνέντευξη της.

Πηγή:mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία:

Read Next

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.