Μία από τις σπουδαιότερες φωτογράφους στην παγκόσμια ιστορία, η ανθρωπίστρια και πρωτοπόρος Ντοροθέα Λανγκ το 1936 πάτησε το «κλικ» που άλλαξε ολόκληρη την προσέγγιση στην τέχνη της φωτογραφίας. Η σπουδαία εικόνα της με τίτλο «Μητέρα Μετανάστης» ήρθε για να απεικονίσει όλο το δράμα, όλη την αγωνιώδη απόγνωση μίας γυναίκας που κρατά σφιχτά κοντά της τα δύο της παιδιά, ντυμένη με φτωχικά ρούχα, έχοντας βρώμικο πρόσωπο, βρώμικα μαλλιά, βρώμικο σώμα. Κοιτάζοντας με λύπη και στωικότητα το κενό, ελπίζοντας σε ένα λίγο πιο εύκολο αύριο.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία ήρθε για να περικλείσει ολόκληρη την άγρια οικονομική και κοινωνική κατάσταση στις Η.Π.Α. μετά το οικονομικό κραχ της δεκαετίας του '20, όλο τον πόνο και την αστάθεια που βίωσε μία ολόκληρη χώρα και κατ'επέκταση ένα μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου. Μετά από αυτή τη συγκλονιστική μαρτυρία πάνω στο φωτογραφικό χαρτί ο τρόπος που οι φωτογράφοι θα προσπαθούσαν να αποτυπώσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Τώρα το σύνολο του έργου της σπουδαίας Αμερικανίδας Ντοροθέα Λανγκ, που γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1895 και πέθανε στις 11 Οκτωβρίου του 1965, θα τιμηθεί από το νεοϋρκέζικο MoMA μέσα από την έκθεση "Dorothea Lange: Words & Pictures", η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μάη του 2020.

Η Λανγκ το 1941, εν μέσω του Δευτέρου Παγκόσμίου Πολέμου, βραβεύτηκε με την περίφημη υποτροφία Guggenheim, αλλά το έργο που αναλαμβάνει έμεινε ημιτελές λόγω των δραματικών παγκόσμιων εξελίξεων.  Η υγεία της μετά τον πόλεμο δεν ήταν καθόλου καλή, γεγονός που την αναγκάζει να μείνει άνεργη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις 11 Οκτωβρίου 1965, η Λανγκ πεθαίνει από καρκίνο του οισοφάγου στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, σε ηλικία  εβδομήντα ετών.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Κεντρική φωτογραφία «Μητέρα Μετανάστης»:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS