Τα οφέλη των σκύλων θεραπείας είναι σε γενικές γραμμές γνωστά, όμως στη Γαλλία υπάρχει ένα ακόμα ζώο με εκπληκτική ενσυναίσθηση που έχει αναλάβει τον ίδιο ρόλο: ο Πεγιό, ένα άλογο 15 ετών που επισκέπτεται το νοσοκομείο του Καλαί και παρηγορεί ασθενείς με καρκίνο.
 
Αρχικά εκπαιδεύτηκε να παίρνει μέρος σε σόου, αλλά ο χειριστής του, Ασέρ Μπουσακού, συνειδητοποίησε ότι η αποστολή του ήταν διαφορετική, καθώς στο τέλος κάθε παράστασης ο Πεγιό πλησίαζε κάποιον το κοινό και του κρατούσε συντροφιά. Όπως ανακάλυψε σταδιακά ο Μπουσακού, ο Πεγιό επέλεγε ανθρώπους που ήταν ασθενείς, είτε σωματικά είτε ψυχικά. Αποφάσισε λοιπόν να κάνει μια στροφή στην καριέρα του και άρχισε να τον εκπαιδεύει για να προσφέρει παρέα και ανακούφιση σε όσους τον είχαν ανάγκη. Σήμερα ο Πεγιό «συνεργάζεται» με τον θεραπευτικό οργανισμό Les Sabots du Coeur, ενώ ειδικοί επιστήμονες μελετούν τις σπάνιες ικανότητές του.

Αρχικά εκπαιδεύτηκε να παίρνει μέρος σε σόου, αλλά ο χειριστής του, Ασέρ Μπουσακού, συνειδητοποίησε ότι η αποστολή του ήταν διαφορετική, καθώς στο τέλος κάθε παράστασης ο Πεγιό πλησίαζε κάποιον το κοινό και του κρατούσε συντροφιά.

Ο «Δόκτωρ Πεγιό», όπως είναι πλέον γνωστός, πηγαίνει σχεδόν καθημερινά στο νοσοκομείο, όπου παίρνει πρωτοβουλίες. «Ήταν περίπλοκο το να μην έχω πλέον το πάνω χέρι. Όταν ο Πεγιό ανιχνεύει κάποιον που είναι άρρωστος, δεν μπορώ να τον συγκρατήσω, είναι μια ενστικτώδης ανάγκη του: τον πλησιάζει και μένει κοντά στον άνθρωπο που έχει επιλέξει» λέει ο Μπουσακού.

Κάθε επίσκεψη στο νοσοκομείο είναι, ωστόσο, μια κοπιαστική διαδικασία, καθώς πρέπει να προηγηθεί η σχολαστική απολύμανση του ζώου, που διαρκεί γύρω στις δύο ώρες. Ο χειριστής του τον καθαρίζει με αντισηπτικά μαντιλάκια, ενώ τον έχει εκπαιδεύσει ακόμα και να δίνει «σήμα» κάθε φορά που θέλει να κάνει την ανάγκη του. 

Από τότε που ξεκίνησε την «καριέρα» του ως άλογο θεραπείας, έχει υποστηρίξει πάνω από 1.000 ασθενείς.

Η συνεισφορά του αλόγου είναι ανεκτίμητη: ιδιαίτερα σε ασθενείς που βρίσκονται σε τερματικό στάδιο, προσφέρει μερικές στιγμές χαράς και γαλήνης. Η παρουσία του τούς ανακουφίζει ακόμα και από τον πόνο, σε σημείο κάποιοι να μη χρειάζεται να πάρουν ισχυρά αναλγητικά. 

Από τότε που ξεκίνησε την «καριέρα» του ως άλογο θεραπείας, έχει υποστηρίξει πάνω από 1.000 ασθενείς. Για τον χειριστή του, όμως, είναι ο πιο πιστός φίλος: «Ο Πεγιό είναι το άλλο μου μισό, είναι ο σύντροφός μου. Είναι τα πάντα για μένα» καταλήγει ο Μπουσακού.

Δείτε τον Πεγιό επί το έργον:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: @docteur_peyo

TAGS