Την άμεση ανάγκη για εθελοντές που επιθυμούν να προσφέρουν στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αυτόματη και πάρα πολύ μεγάλη. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν δηλώσει την προσφορά τους περισσότεροι από 5.500 εθελοντές, οι οποίοι έχουν ήδη ριχτεί στον αγώνα κατά της νόσου.

Για να δηλώσει συμμετοχή ένας εθελοντής χρειάζεται να συμπληρώσει τα στοιχεία του στη σχετική φόρμα καταγραφής. Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως: ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.  

Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.  

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.  

«Ο εθελοντισμός είναι στην ουσία ένας τρόπος να φωνάξεις: μη φοβάσαι είμαι εδώ», είπε η Κωνσταντινιά Πέτσογλου στο ΑΠΕ, η οποία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για εθελοντές. Είναι γιατρός, ειδικός ιατροδικαστής, εκπαιδευμένη στο ιατρικό βελονισμό.  

«Σε τέτοια περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απλώς θεατές. Η αγωνία μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν παραμένουμε αδρανείς και εκτός συστήματος, βολεμένοι στο πελατολόγιό μας. Με αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς προς το συνάνθρωπο, από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι είχα να προσφέρω», συμπλήρωσε η κυρία Πέτσογλου, ενώ δηλώνει ότι περιμένει με ανυπομονησία να την καλέσουν τις επόμενες ημέρες.   

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS