Kαταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας Χαράλμπος Μαστραντωνάκης στη δίκη για την υπόθεση της Ιωάννα Παλιοσπύρου που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι από την 36χρονη Έφη Κακαράτζουλα τον Μάιο του 2020 στην Καλλιθέα. 

Ο κ. Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχη την κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αδίκημα που τιμωρείται έως και 15ετή κάθειρξη και να μην γίνει δεκτό το αίτημα να μετατραπεί η ποινή σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπου το «ταβάνι» της ποινής φτάνει τα 10 έτη κάθειρξη.

«Καταδίκασε την Ιωάννα να ανεβαίνει κάθε μέρα εφ’ όρου ζωής έναν Γολγοθά», τόνισε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, ενώ έδειξε και φωτογραφίες με τα λιωμένα από το καυστικό υγρό ρούχα της Ιωάννας λέγοντας με σπασμένη φωνή «δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».
Ο κ. Μαστραντωνάκης μίλησε για τα «συναισθήματα μίσους» που άρχισε να αναπτύσσει η κατηγορούμενη για την Ιωάννα εξ αιτίας του 40χρονου. Παρότι η παθούσα «με αξιοπρέπεια και σεβασμό» προσπαθούσε να βοηθήσει την κατηγορούμενη και δεν διατηρούσε επικοινωνία με τον 40χρονο, η κατηγορούμενη δεν το πίστεψε και «θεώρησε ότι η Ιωάννα την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά την ημέρα της επίθεσης, «την ημέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή της Ιωάννας», όπως τόνισε ο κ. Μαστρανωνάκης, η 36χρονη έδρασε «ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή».

Απηύθυνε δριμύ κατηγορώ στην 36χρονη για «ποταπά κίνητρα, ηθική μικρότητα και ανθρωποκτόνο εγωισμό». Εκείνη παρακολουθούσε ανέκφραστη την εισαγγελική αγόρευση και δεν αντέδρασε ούτε όταν ο κ. Μαστραντωνάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες τη στιγμή της επίθεσης και πως το θύμα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από το θειικό οξύ:

«Η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης. Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνεπεία πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέος, το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων».


Ο εισαγγελέας κατέληξε πως η 36χρονη πρέπει να καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ζητώντας παράλληλα να απορριφθεί ο αυτοτελής ισχυρισμός της υπεράσπισης για μετατροπή του κατηγορητηρίου: «Οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.


Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά το σφυροκόπημα της εισαγγελικής έδρας στους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης δήλωσε ικανοποιημένη: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη στάση της Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα, που μου δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσω τον ισόβιο Γολγοθά που έχω να ανεβώ εξαιτίας της κατηγορούμενης», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πλέον αναμένει την απόφαση δικαστών και ενόρκων.

Η δίκη βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και αν όλα κυλήσουν ομαλά την ερχόμενη Τρίτη ενδεχομένως να έχουμε την τελική απόφαση του διαστηρίου.

Κεντρική φωτογραφία: AΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS