ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δεν είμαστε βιονικές: Οι κανονικές γυναίκες «χάνουν λάδια»

Και στύβουμε τον εαυτό μας στον οικογενειακό και εργασιακό «λεμονοστύφτη».

Δεν είμαστε βιονικές: Οι κανονικές γυναίκες «χάνουν λάδια»

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη angelaziouti@yahoo.gr

Εντάξει. Τα καταφέρανε οι γυναίκες. Να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και στον εργασιακό χώρο.
Και δεν ήταν καθόλου απλό. Οι γυναίκες χρειάστηκε να διεκδικήσουν με την ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος το 19ο αιώνα, την εμφάνιση τους στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής και να αναγνωριστούν, νομικά τουλάχιστον, ως πολιτική οντότητα ίση προς τον άνδρα. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα της ψήφου και της ισότιμης παιδείας. Να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην έμμισθη απασχόληση και την πολιτική ζωή, ώστε σήμερα να έχουν ισότιμη συμμέτοχη με τους άνδρες στους δημοκρατικούς θεσμούς και στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων. Μήπως, όμως κάνανε κάτι λάθος; Οικογένεια και επαγγελματική αρτιότητα, σύζυγος και καριερίστα, επίπονες σπουδές και τελειομανία. Οι πολλαπλοί ρόλοι που λανσάρονται για την ενσάρκωση της ιδεώδους γυναίκας απαιτούν και έναν «βιονικό» οργανισμό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Διότι, ο βιολογικός οργανισμός «πετάει» λάδια.

Δεν είμαστε βιονικές: Οι κανονικές γυναίκες «χάνουν λάδια»
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Είναι άραγε εφικτό για μια γυναίκα να ασχολείται σχολαστικά με τον εαυτό της για να είναι κοκέτα, να διατηρεί ένα ντιζαινάτο σπίτι στην τρίχα, να εργάζεται αμέτρητες ώρες στο απαιτητικό τμήμα μάρκετινγκ της πολυεθνικής, να θηλάζει μωρά, να σηκώνει τα ψώνια από τον Βασιλόπουλο, να απλώνει ρούχα με τα μανταλάκια, να κάνει μεταπτυχιακό στη διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, να καταρτίζει το επόμενο πλάνο προώθησης για την εταιρεία, να φοράει μόνο Prada και να κάνει τέλεια την τσάκιση του παντελονιού του άντρα της ταυτόχρονα; Να είναι στο συζυγικό κρεβάτι «ταύρος» και στην αγορά εργασίας «λύκος»; Η απάντηση είναι όχι.

Ακόμη κι αν αυτές απαιτούν από τον εαυτό τους, το μέγιστο αποτέλεσμα, η ενέργεια συχνά της εγκαταλείπει και ο χρόνος δεν τους φτάνει. Εν τούτοις το στοιχειό του καθήκοντος τις έχει ήδη καταλάβει. Και στύβουν τον εαυτό τους στον οικογενειακό και εργασιακό «λεμονοστύφτη». Συνήθως δεν ακούνε «μπράβο», αλλά τον γιατρό να της συστήνει κάποιες μέρες ξεκούρασης, διότι τα συμπτώματα δείχνουν ότι πάσχουν από το φαινόμενο της «εργασιακής εξουθένωσης» (burnout). Χαμηλή ενεργητικότητα, συναισθηματική εξάντληση, έντονους πονοκεφάλους, χαμηλή ανοχή σε αρρώστιες, μειωμένη εργασιακή απόδοση και κοινωνική απομόνωση.

Επιπλέον είναι κι αυτές οι συνεχείς δίαιτες, αφού η μόδα επιτάσσει να είναι λεπτές σαν πευκοβελόνες. Έχουνε δηλαδή να δώσουνε άλλη μία μάχη. Με τη βελόνα της ζυγαριάς αυτή τη φορά. Ούτε λίγο, ούτε πολύ περνάνε με σαλάτα από φύλλα μαρουλιού και 2 λίτρα νερού (για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού) την ημέρα.

Εξάλλου, δεν έχουνε μάθει να χάνουν. Εκτός από τα κιλά δηλαδή.

Read Next

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά