0
SHARES

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αλγερία, η Daniele Henkel παντρεύτηκε εκεί τον σύζυγό της και έκανε μαζί του τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, το 1990, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος και οι ισλαμιστές άρχισαν να επιτίθενται σε κορίτσια στο δρόμο, η ίδια δεν ένιωθε πια ότι οι κόρες της ήταν ασφαλείς. Έτσι, σε ηλικία 34 ετών, αποφάσισε μαζί με τον σύζυγό της να αφήσουν τη στρωμένη ζωή τους και τις καλές θέσεις εργασίας τους και να ζητήσουν άσυλο ως πρόσφυγες στον Καναδά.

Η εξαμελής οικογένεια έφτασε χωρίς καθόλου χρήματα στο Μόντρεαλ και, παρότι οι υπηρεσίες προσφύγων είχαν διαβεβαιώσει το ζευγάρι ότι θα κατάφερνε να βρει εύκολα εργασία, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Για τα επόμενα επτά χρόνια, η Daniele έπαιρνε μισθό κατά 75% χαμηλότερο συγκριτικά με εκείνον που έπαιρνε στην Αλγερία και, μάλιστα, κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά: Από γραμματέας και πωλήτρια τάπερ για το μεσημεριανό γεύμα έως εργαζόμενη σε μεσιτικό γραφείο.

Η Daniele μαζί με τον σύζυγό της.

Ώσπου, το 1997, η ευρηματική γυναίκα αποφάσισε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση. «Είχα βαρεθεί να με εκμεταλλεύονται», εξηγεί. Στο μεταξύ, η παρατεταμένη ανεργία του άνδρα της οδήγησε σε τσακωμούς ανάμεσα στο ζευγάρι και, στη συνέχεια, σε διαζύγιο. Έτσι, η Daniele έπρεπε επειγόντως να βγάλει χρήματα για να φροντίσει και τα τέσσερα παιδιά της.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα κλειστό κλαμπ αποκλειστικά για άνδρες. Εγώ ήμουν σαν το μαύρο πρόβατο, αλλά, σιγά-σιγά, κέρδισα τη θέση που μου άνηκε.

Τι έκανε, λοιπόν;

Σκέφτηκε να φτιάξει ένα γάντι απολέπισης, σαν εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στα λουτρά της Αλγερίας. Το συγκεκριμένο γάντι κατασκευαζόταν από ίνες φυτών και, όταν κάποιος έτριβε με αυτό την υγρή επιδερμίδα του, αφαιρούνταν τα νεκρά κύτταρα και βελτιωνόταν συνολικά η κατάσταση του δέρματος. Έτσι, η Daniele βρήκε έναν κατασκευαστή, το έφτιαξε, το ονόμασε «Αναγέννηση» και μετά άρχισε να τριγυρνά στα ινστιτούτα ομορφιάς του Καναδά για να πείσει ιδιοκτήτες και πελάτες να το δοκιμάσουν. Μάλιστα, είχε αποφασίσει να μη επιστρέφει στο σπίτι το βράδυ, αν δεν είχε βγάλει τουλάχιστον 250 δολάρια.

Το περίφημο γάντι «Αναγέννηση» που απέφερε κέρδη εκατομμυρίων.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε αντίστοιχο γάντι στον Καναδά ως τότε, η ιδέα της πρόσφυγα από την Αλγερία άρχισε να φέρνει όλο και περισσότερες πωλήσεις. Μάλιστα, οι πελάτης της ήταν τόσο ικανοποιημένοι, που άρχισαν να της ζητούν και άλλα προϊόντα ομορφιάς.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, η επιχείρηση της Daniele είχε πουλήσει εκατομμύρια γάντια και, μάλιστα, είχε μεταμορφωθεί σε αυτοκρατορία προϊόντων υγείας και ομορφιάς, εφόσον πρόσφερε, επίσης, καλλυντικά, καθώς και προϊόντα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, την καύση λίπους, τη θεραπεία κατά της ακμής. Επίσης, περιλάμβανε κι ένα εργαστήριο, στο οποίο εντοπίζονταν οι τροφές που δεν μπορούσε να ανεχτεί εύκολα ο οργανισμός κάθε πελάτη.

Μέσα σε δύο δεκαετίες, η αρχική ιδεά είχε μετατραπεί σε αυτοκρατορία προϊόντων υγείας και ομορφιάς.

Σήμερα, η 60χρονη Daniele είναι πολυεκατομμυριούχος, μια από τις πιο αναγνωρισμένες επιχειρηματίες του Καναδά, ενώ, παράλληλα, έχει δώσει το παράδειγμα και έχει ανοίξει το δρόμο σε πολλές άλλες γυναίκες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο κλάδο.

Πάντα έχουμε επιλογή. Ακόμα κι όταν μας συμβαίνουν πράγματα που δεν ελέγχουμε, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα τα διαχειριστούμε.   

«Όλη αυτή η εμπειρία με έκανε να καταλάβω ότι η επιχειρηματικότητα είναι ένα κλειστό κλαμπ αποκλειστικά για άνδρες», επισημαίνει. «Εγώ ήμουν σαν το μαύρο πρόβατο, αλλά, σιγά-σιγά, κέρδισα τη θέση που μου άνηκε».

Πλέον, η - εντυπωσιακά επιτυχημένη - Daniele, κοιτάζοντας προς τα πίσω τη ζωή της, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «πάντα έχουμε επιλογή».

«Ακόμα κι όταν μας συμβαίνουν πράγματα που δεν ελέγχουμε, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα τα διαχειριστούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, έχοντας διδαχθεί από τη δική της εμπειρία.

Daniele Henkel

 

TAGS