ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δαμιανός Ζαρίφης: Ο παλμός του σχεδίου. Μία έκθεση που θα θυμάσαι για καιρό

Για έκθεση για το σπουδαίο θεατρικό έργο «ενός τρυφερού και ευγενικού πρίγκηπα», τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Δαμιανό Ζαρίφη.

Δαμιανός Ζαρίφης: Ο παλμός του σχεδίου. Μία έκθεση που θα θυμάσαι για καιρό

Πλήθος φίλων και συνεργατών, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι τίμησαν με την παρουσία τους, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Δαμιανός Ζαρίφης, Ο παλμός του σχεδίου» στον πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών, το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου. Με μεγάλο ενθουσιασμό περισσότεροι από 300 επισκέπτες αγκάλιασαν την τιμητική αυτή έκθεση, αφιερωμένη στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Δαμιανό Ζαρίφη, με τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του γοητευτικού καλλιτέχνη, από την Βουβούλα Σκούρα και τον Κώστα Ορδόλη, να υποδέχονται το κοινό. Οι επισκέπτες, εντυπωσιασμένοι από τα ζωντανά χρώματα των ζωγραφικών μακετών και από τα ασπρόμαυρα σχέδιά του απολάμβαναν την περιήγησή τους στην έκθεση.

Δαμιανός Ζαρίφης: Ο παλμός του σχεδίου. Μία έκθεση που θα θυμάσαι για καιρό
Πορτρέτο του Δαμιανού Ζαρίφη, από τη Βουβούλα Σκούρα, 1980
Κοστούμια από την παράσταση «Η επιστροφή της Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαιωάννου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 1999
Προβολή από μακέτες για τα σκηνικά και τα κοστούμια για την παράσταση «Ρωμέικο Πανόραμα» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά (1976), σχεδιασμός προβολής Γιάννης Ντουσιόπουλος, 2018

Φαντασμαγορικά κοστούμια ιστορικών παραστάσεων που παραχώρησαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, δημιουργικές προβολές πάνω σε τοίχους από τούβλα, αποσπάσματα σημαντικών παραστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες αποτελούν βασικά στοιχεία της έκθεσης αυτής. Το κοινό είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τους κινηματογραφιστές Βασίλη Βαφέα, Παντελή Βούλγαρη, Γιάννη Σμαραγδή, που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση των εγκαινίων και παρουσίασαν τις συνεργασίες τους με τον Δαμιανό Ζαρίφη, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που προσέλκυαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ένας μαγικά θεατροποιημένος χώρος συνεπήρε το κοινό και απέδειξε πώς μπορεί να ζωντανέψει η θεατρική μνήμη, αν αξιοποιηθούν με έμπνευση και αγάπη τα απομεινάρια παλιών θεατρικών παραστάσεων από τα βεστιάρια του θεάτρου.

Κοστούμια από την παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ», σε μουσική διεύθυνση Νίκου Τσούχλου, (1999 – 2000)
Κοστούμια από την παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Χριστίνα» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε μουσική διεύθυνση των Χρύσανθου Αλισάφη, Γιώργου Αραβίδη, 2005-6

Σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό κλίμα, η θεατρολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Βαροπούλου περιστοιχισμένη από φίλους του θεάτρου, του κινηματογράφου και της όπερας στο μικρό θεατράκι του πολυχώρου Ω2, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υλοποίηση της έκθεσης και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην εκπλήρωση μιας υπόσχεσης απέναντι στον Δαμιανό Ζαρίφη, μια έκθεση για εκείνον.

Διπλωματική Εργασία για την «Άνοδο και πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ» των Κουρτ- Βάιλ, Παρίσι, 1973
Κοστούμια από την παράσταση «Η όπερα των σκιών» του Νίκου Μαμαγκάκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 1997

Με θερμά και συγκινητικά λόγια μίλησε για τη συνεργασία της με τον Δαμιανό Ζαρίφη, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση. Μίλησε για την παράσταση της αριστοφανικής κωμωδίας «Σφήκες» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν το 1981, όταν ο Δαμιανός Ζαρίφης είχε σχεδιάσει για εκείνη ένα αρκετά τολμηρό ρούχο που κέντρισε τα βλέμματα όλων των θεατών. Το κοστούμι αυτό απεικονίζεται σε ζωγραφική μακέτα στο χώρο της έκθεσης. Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σχέση που είχε ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος με τους ηθοποιούς, λέγοντας ότι ο Δαμιανός Ζαρίφης «γινόταν ένα με τους ηθοποιούς, δεν ήταν απλός συνεργάτης, ήταν συμπορευτής μας». Ο Δαμιανός Ζαρίφης ήταν για τη Λυδία Κονιόρδου «ένας τρυφερός και ευγενικός πρίγκηπας».

Προβολή μακέτας από τη παράσταση του 1993 «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, σε μουσική διεύθυνση Αλέξανδρου Μύρατ, σχεδιασμός προβολής Γιάννης Ντουσιόπουλος, 2018
Προβολές από τις παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Η Επιστροφή της Ελένης», «Βότσεκ», «Η Οπερα των σκιών», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών, κ. Νικόλαος Τσούχλος συνεχάρει την Ελένη Βαροπούλου για τη δημιουργική αξιοποίηση του χώρου και για την άρτια συνεργασία της ίδιας με το Ωδείο Αθηνών, προκειμένου να υλοποιηθεί η εν λόγω έκθεση.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, αφού θυμήθηκε το ανέβασμα της παράστασης «Σπασμένη στάμνα», όπου συνεργάστηκε με το Δαμιανό Ζαρίφη στα σκηνικά και κοστούμια και με τον Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνοθεσία, αναφέρθηκε στις αρετές του «στοχαστικού τεχνίτη».

Την έκθεση συμπληρώνουν κοστούμια που παραχωρήθηκαν από τα βεστιάρια του ΜΜΑ, της ΕΛΣ, του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης.

Με μια συγκινητική παρέμβαση, η Όλια Λαζαρίδου αναφέρθηκε στην παράσταση «Ο υπηρέτης δυο αφεντάδων», όπου η ίδια έπαιξε δίπλα στον Γιώργο Αρμένη, τονίζοντας ότι αυτό που την συνοδεύει ακόμα και σήμερα από τον Δαμιανό ήταν η αίσθηση μιας «μεταξωτής ενέργειας».

Ο Μανόλης Παντελιδάκης, που μαθήτευσε δίπλα του στη Σχολή Βακαλό, κατέθεσε ότι ο Δαμιανός Ζαρίφης ήταν ο λόγος που ξεκίνησε να ασχολείται με την σκηνογραφία. Μίλησε επίσης για τις ποιότητες της σκηνογραφικής και ενδυματολογικής δουλειάς του Ζαρίφη, ειδικότερα για τον τρόπο με τον οποίο αναδείκνυε τα χρώματα, τις υφές και τις ματιέρες.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία που είχε για την δική του πορεία στο θέατρο, η συνεργασία του με τον Δαμιανό Ζαρίφη, όταν πρωτοσυναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην παράσταση «Κεκλεισμένων των Θυρών». Η παράσταση αυτή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος , ήταν η πρώτη για το Θεόδωρο Τερζόπουλο, μετά τον ερχομό του από την Γερμανία.

Η εκδήλωση έκλεισε με την εξαιρετική ερμηνεία της σοπράνο Τζούλιας Σουγλάκου, η οποία ερμηνεύσε αποσπάσματα από την όπερα Βάιλ - Μπρεχτ «Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ» συνοδευόμενη από τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο.

Ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Βαροπούλου και συζητήσεις για το ρόλο του σκηνογράφου σήμερα και τις σύγχρονες σκηνογραφικές τάσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Φοιτητές από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπουδαστές της Σχολής Βακαλό, του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Ωδείου Αθηνών θα επισκεφθούν την έκθεση.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Διάρκεια έκθεσης: έως τις 20 Ιανουαρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επιμέλεια έκθεσης Ελένη Βαροπούλου

Συντονισμός & προβολή έκθεσης Σταυρούλα Κατσιαμπούλα

Εκτέλεση παραγωγής SUB.URBAN IMAGES & SOUNDSCAPES

Φωτισμοί Αλέξανδρος Πολιτάκης, Χρήστος Τόλης

Προβολές Γιάννης Ντουσιόπουλος

Διαμόρφωση πλαισίων μακετών Νίκος Σδράλης

ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

17:00- 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

12:00-16:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ Ω2

Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19
106 75 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7240673 (καθημερινές 11.00-19.00)
Fax: 210 7211530

http://www.athensconservatoire.gr/

Email: info@athensconservatoire.gr

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.