Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek. Το τσουρέκι παρασκευάζεται -και κυρίως τρώγεται- καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στη χώρα μας, αλλά το Πάσχα έχει την τιμητική του. Στην Ελλάδα το τσουρέκι ονομάζεται λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο. Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής του και μπορεί να το συναντήσουμε ως πλεξούδα, κουλούρα ή μπάλα.
Τα υλικά που χρειάζονται για το τσουρέκι είναι τα εξής:
-βούτυρο αγελάδας
-βούτυρο γάλακτος
-φρέσκο γάλα, πλήρες
ζάχαρη
-αυγά (3 αυγά για την παρασκευή και 1 για την επάλειψη)
-μαχλέπι
-μαστίχα τριμμένη
-νερό χλιαρό
-μαγιά νωπή
-αλεύρι σκληρό
-αμύγδαλο για την επιφάνεια
Η δοσολογία των υλικών ποικίλει ανά συνταγή και εκεί φαίνεται η «μαγκιά» και η μαγιά της κάθε συνταγής. Διαλέξαμε τα 8 καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας, όπως τα καταγράψαμε από το ρεπορτάζ αλλά και από τη φήμη που τα συνοδεύει.
1. Karaköy Güllüoğlu: Τα τσουρέκια της Πόλης, τα τσουρέκια των ονείρων μας. Αφράτα σαν ζαχαρένια σύννεφα, μοσχομυρίζουν πρόβειο βούτυρο και μαστίχα. Γεύση που δεν μπορείς να ξεχάσεις όσο κι αν προσπαθήσεις. Που δεν προσπαθείς, δηλαδή. (Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3213959 – Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840733)
2. Αφοί Ασημακόπουλοι: Το γνωστό μοσχοβολιστό τσουρέκι, σύμφωνα με την κλασσική πολίτικη συνταγή. Με εκλεκτό μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο παραγωγής κατακλύζει τον ουρανίσκο με την αφράτη και «έμπειρη» γεύση του. Η ευωδιά του δε, κατακλύζει την γύρω περιοχή.
(Χ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3610092, asimakopouloi.com)
3. Βάρσος: Από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας, με «βουτυρένια» ιστορία 118 χρόνων. Το τσουρέκι του ξεχωρίζει. Όποιος έχει δοκιμάσει -μιλάμε για τη μισή Ελλάδα και βάλε, δηλαδή- συμφωνεί ότι αυτό το τσουρέκι διακρίνεται για την πλούσια ζύμη του, το υπέροχο άρωμά και τα αγνά υλικά του. Βάρσος είναι αυτός, δεν είναι παίξε-γέλασε.
(Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472, varsos.gr)
4. Τα Γιούλια: Η νέα γενιά ζαχαροπλαστών συνεχίζει με όρεξη, μεράκι και ταλέντο την παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς Βαγγέλης, το 1945. Χαρακτηριστικό των «Γιούλια» είναι η ουρά για το τσουρέκι, που ενίοτε φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο. Μιλάμε για «ιστορική» συνταγή τσουρεκιού.
(Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2799766, tagioulia.gr)
5. Εύη: Το κλασσικότερο των Αθηναϊκών τσουρεκιών θεωρείται και το καλύτερο για πάρα πολλούς. Λαχταριστό και γυαλιστερό, καλοσχηματισμένο και φουλ βουτυρένιο. Αγαπάει και στηρίζει την παράδοση, τόσο λόγω σχήματος, όσο και κόκκινου αυγού στη μέση.
(Ιλισσίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια, 210 7241766)
6. Lido: Διάσημο και ονομαστό σε όλη την Αθήνα. Το άρωμα μαστίχας και η γεύση από μαχλέπι ισορροπούν με μαεστρία μέσα στο καλοδουλεμένο μείγμα του. Υπάρχει σε απλό ή σε δύο παραλλαγές, γεμιστό με σοκολάτα και κάστανο. Φήμες θέλουν τους πελάτες να φεύγουν και με τα τρία είδη, κάθε φορά.
(Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 2107516898, 2107516898)
7. Τερκενλής: Σχεδόν συνώνυμο του τσουρεκιού. Σε πρόχειρο γκάλοπ η λέξη που ακολουθεί το τσουρέκι είναι Τερκενλής. Η μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων και επιλογών: Κάστανο, λεμόνι, πορτοκάλι, σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού και χιώτικη κρέμα. Αυτή τελευταία δε, επιλογή με τη χιώτικη κρέμα έχει «στοιχειώσει» εκατοντάδες ουρανίσκους της πόλης.
(Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6840020, terkenlis.gr)
8. Χατζής: Αν υπήρχε ένα παραμύθι για το τσουρέκι θα άρχιζε κάπως έτσι: «Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα τσουρεκόσπιτο που έφτιαχνε καταπληκτικό τσουρέκι. Το όνομα του τσουρεκόσπιτου ήταν Χατζής. Κάθε βράδυ η μαστίχα αγκάλιαζε το μαχλέπι και πέφτανε για ύπνο...». Πέρα από την κλασσική συνταγή υπάρχουν και πολλές παραλλαγές. Κανείς δεν μένει δυσαρεστημένος εδώ.
(Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα τηλ. 210 3222647, chatzis.gr)