0
SHARES

Στις 7 Αυγούστου 1993 τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανοίγουν για το κοινό, για πρώτη φορά από το 1903. Μετά από εννέα δεκαετίες οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με τον πλούτο, τη χλιδή και τις υπερβολές του πιο διάσημου παλατιού στον κόσμο.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπως είναι γνωστό, αρχικά ανήκε στον Δούκα του Μπάκιγχαμ και αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο ΙΙΙ για την σύζυγό του βασίλισσα Σαρλότ το 1761. Μεταμόρφωσε το αρχοντικό εποχής σε ένα παλάτι και η Βικτόρια έγινε η πρώτη βασίλισσα που έζησε εκεί τον Ιούλιο του 1837. Σήμερα είναι κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το Μπάκιγχαμ έχει 775 δωμάτια τα οποία είναι σε πλειοψηφία απροσπέλαστα για το κοινό. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση  στα 19 State Rooms, τους βασιλικούς κήπους και το Royal Mews.

Η εντυπωσιακή σκάλα του παλατιού είναι σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Τζον Νας στις αρχές του 1800. Διαθέτει χάλκινα κάγκελα διακοσμημένα με περίτεχνα σχέδια φύλλων ακάνθου, βελανιδιάς και δάφνης. Ο θόλος στην κορυφή της σκάλας και οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με πορτρέτα προγόνων της βασιλικής οικογένειας.

Στο Μπάκιγχαμ υπάρχουν εντυπωσιακοί πολυέλεοι με κορυφαίο τον πολυέλαιο καταρράκτη, που κρέμεται πάνω από το White Drawing Room. Οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι της αίθουσας χορού θέλουν μήνες για να καθαριστούν και να συντηρηθούν. Η βασιλική οικογένεια δαπανά περίπου 100.000 λίρες για τον καθαρισμό τους από το 2004 έως το 2005.

Το γλυπτό Άρης και Αφροδίτη του Αντόνιο Κανόβα βρίσκεται στην Marble Hall, απεικονίζει τον ρωμαϊκό θεό του πολέμου και την ρωμαϊκή θεά της αγάπης σε μια ρομαντική στάση και έγινε από ένα ενιαίο κομμάτι μαρμάρου και είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα του διάσημου γλύπτη.

Την αίθουσα του θρόνου τη βλέπουμε ως σκηνικό για τις γαμήλιες φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας. Οι θρόνοι κόκκινοι και χρυσοί φέρουν τα αρχικά της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου κεντημένα στο ύφασμά τους.

Η Πινακοθήκη του Μπάκιγχαμ διαθέτει μερικούς από τους πιο πολύτιμους πίνακες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αρχικά δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει την μαγευτική συλλογή έργων τέχνης του βασιλιά Γεωργίου. Στην πινακοθήκη ανάμεσα σε άλλα υπάρχουν έργα των Ρέμπραντ και Ρούμπενς, του Anthony Van Dyck έργα του βενετσιάνου ζωγράφου Καναλέτο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα του παλατιού βρίσκεται στο White Drawing Room και είναι ένα εντυπωσιακό πιάνο που κατασκευάστηκε για τη βασίλισσα Βικτόρια από την εταιρεία S & P Erard το 1856, ήταν επιχρυσωμένο από τον François Rochard και διακοσμήθηκε με περίτεχνες ελαιογραφίες.  Ανάμεσα σε άλλες, το παλάτι του Μπάκιγχαμ διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή από πορσελάνη Sèvres, κατασκευασμένη από την Nationale de Sèvres, που θεωρείται ο καλύτερος παραγωγός πορσελάνης στην Ευρώπη από τα μέσα του 18ου αιώνα.

(Photo by DeAgostini/Getty Images)

Η Αίθουσα Χορού με μήκος 37 μέτρα και πλάτος 18, είναι το μεγαλύτερο και πιο εκλεπτυσμένο δωμάτιο στο παλάτι. Εμπνευσμένο από την ιταλική αναγέννηση, άνοιξε για πρώτη φορά το 1856 για να σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου της Κριμαίας και χρησιμοποιείται κυρίως και επίσημες δεξιώσεις, όπου η βασίλισσα φιλοξενεί αρχηγούς κρατών ενώ χωρά περίπου 170 άτομα.

Ένα παλάτι είναι γεμάτο μυστικές πόρτες. Η μυστική πόρτα Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο White Drawing Room και συνδέεται με τα ιδιωτικά δωμάτια της βασίλισσας. Η πόρτα είναι κρυμμένη πίσω από ένα ψεύτικο ντουλάπι.

Το Δωμάτιο Μουσικής χρησιμοποιείται ως χώρος για ρεσιτάλ και διαθέτει ένα μεγάλο πιάνο από τον John Broadwood & Sons. Πολλοί βασιλείς έχουν βαφτιστεί στο Δωμάτιο Μουσικής συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Καρόλου και του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Ο κήπος του Παλατιού φιλοξενεί 30 είδη πουλιών, 150 δέντρα και 322 τύπους βρετανικών άγριων λουλουδιών. Έχει έκταση 39 στρεμμάτων, ένα μικρό ποτάμι και ένα κήπο με τριαντάφυλλα. Στον κήπο βρίσκονται οι βασιλικοί στάβλοι, από τους καλύτερους στάβλους του κόσμου. Εκεί μια ποικιλία από ιστορικές άμαξες, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη από τους μονάρχες. Ξεχωρίζει η χρυσή άμαξα, που κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Γεώργιο III το 1762 και ζυγίζει περίπου τέσσερις τόνους. Έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη και χρειάζεται 8 άλογα για να το τραβήξουν λόγω του βάρους της.

Δείτε ένα φαντασμαγορικό βίντεο με το εσωτερικό του:

 

TAGS