ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Bγάλε τα χημικά από τη ζωή σου: 10 τρόποι καθαρισμού με φυσικά προϊόντα

Κάντε οικονομία χρησιμοποιώντας εναλλακτικά καθαριστικά που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Bγάλε τα χημικά από τη ζωή σου: 10 τρόποι καθαρισμού με φυσικά προϊόντα

Υποθέτουμε ότι είναι ασφαλή αλλά σχεδόν όλα τα καθαριστικά είδη για το σπίτι περιέχουν τοξικά χημικά που μολύνουν τον αέρα του σπιτιού και είναι βλαβερά για την υγεία. Στη σημερινή εποχή κάθε μοντέρνο σπίτι είναι γεμάτο επικίνδυνα απορρυπαντικά που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή στο σπίτι ευκολότερη και η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε συνηθίσει να τα χρησιμοποιούμε και δε μπορούμε να φανταστούμε την εβδομαδιαία καθαριότητα του σπιτιού μας χωρίς αυτά. Αν θέλετε όμως να κάνετε το σπίτι σας ασφαλέστερο τότε είναι σημαντικό να μειώσετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνα συστατικά.

Δείτε παρακάτω μερικά χρήσιμα κόλπα που θα μειώσουν την έκθεση της οικογένειάς σας σε τοξικά χημικά. Κάντε οικονομία και νιώστε καλύτερα χρησιμοποιώντας εναλλακτικά καθαριστικά που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

1. Να καθαρίσετε λεκέδες σκουριάς από τα πλακάκια του μπάνιου

Bγάλε τα χημικά από τη ζωή σου: 10 τρόποι καθαρισμού με φυσικά προϊόντα

Μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε τους λεκέδες σκουριάς από κεραμικά πλακάκια με την εφαρμογή ενός μίγματος από ξύδι και μαγειρική σόδα πάνω στην περιοχή που θέλετε. Αφήστε το διάλυμα για λίγα λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και σκουπίστε τα πλακάκια με ένα στεγνό πανί.

2. Καθαρίστε τη βρωμιά και τη λάσπη από τα τζάμια

Ο καλύτερος τρόπος να έχετε πεντακάθαρα παράθυρα είναι να χρησιμοποιείτε ένα απλό διάλυμα από νερό και αμμωνία (1 μέρος αμμωνία με 10 μέρη νερό). Αφού καθαρίσετε φροντίστε να στεγνώσετε το τζάμι καλά κατά προτίμηση με ένα πανί με μικροίνες ή με μια χαρτοπετσέτα για να αποφύγετε την εμφάνιση γραμμών. Ένας άλλος τρόπος να καθαρίσετε τα τζάμια είναι να χρησιμοποιήσετε μια ωμή πατάτα. Κόψτε τη στη μέση και τρίψτε με αυτή τα τζάμια. Μετά σκουπίστε με ένα καθαρό πανί.

3. Κάντε τα πατώματα να λάμπουν

Αν καθαρίζετε τα ξύλινα πατώματα με νερό και ξύδι είναι η καλύτερη μέθοδος για να τα κάνετε να λάμπουν σα καινούργια. Απλώς διαλύστε 1/4 του φλυτζανιού ξύδι σε 1 λίτρο νερό και το καθαριστικό είναι έτοιμο. Αν το πάτωμά σας είναι με πλακάκια χρησιμοποιείστε βραστό νερό για να το πλύνετε.

4. Καθαρίστε τον κάδο του πλυντηρίου

Για να διατηρήσετε το πλυντήριο σας καθαρό από άλατα και σε άριστη κατάσταση, είναι καλή ιδέα να το καθαρίζετε τακτικά. Για το σκοπό αυτό, σε ένα άδειο πλυντήριο προσθέστε 80 γρ. κιτρικό οξύ, βάλτε ένα καυτό κύκλο πλύσης, και αφήστε το να αυτοκαθαριστεί.

5. Κάντε τους καθρέφτες σας να λάμπουν

Για να καθαρίσετε καλά τους καθρέφτες σας θα πρέπει να αφαιρέσετε πρώτα το λίπος που μπορεί να έχουν πάνω. Για το σκοπό αυτό, πάρτε το ίδιο διάλυμα που σας συστήσαμε για τον καθαρισμό των παραθύρων και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα σε αυτό.

6. Καθαρίστε το ξύλο κοπής

Για να απολυμάνετε και να καθαρίστε το ξύλο κοπής, τρίψτε το παντού με ένα κομμένο λεμόνι, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και αφήστε το για 5-10 λεπτά. Έπειτα, χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο μισό λεμόνι περάστε την επιφάνεια άλλη μια φορά. Τέλος, ξεπλύντε με ζεστό νερό.

7. Αφαιρέστε τη βρωμιά από τα χαλιά

Για να καθαρίσετε το χαλί πασπαλίστε την επιφάνειά του με μαγειρική σόδα και κορνφλάουερ, αφήστε το για 15 λεπτά και μετά περάστε το με τη σκούπα. Αυτή η μέθοδος θα σας βοηθήσει να αφαιρέστε τη βρωμιά και να μειώσετε τις δυσάρεστες μυρωδιές στο σπίτι σας.

8. Εξαφανίστε τις άσχημες μυρωδιές

Για να ξεφορτωθείτε τις μυρωδιές στο ψυγείο σας χρησιμοποιείστε ένα διάλυμα από χυμό λεμονιού και νερό σε ίσα μέρη. Μπορείτε να προσθέσετε και μια μικρή ποσότητα μαγειρική σόδα στο διάλυμα. Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρέσετε τη βρωμιά ευκολότερα.

9. Καθαρίστε τα πλακάκια και τη γυάλινη πόρτα του ντους

Ένας τρόπος να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τη μούχλα από τα πλακάκια και τις γυάλινες πόρτες είναι να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα ή λεμόνι. Βυθίστε μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα σε μαγειρική σόδα και τρίψτε τις ενώσεις στα πλακάκια. Όταν τελειώσετε ξεπλύνετε καλά με νερό. Μια φορά τη βδομάδα τρίψτε τις επιφάνειες με μισό λεμόνι, αφήστε για 10-15 λεπτά, ξεπλύνετε με νερό και σκουπίστε να στεγνώσουν.

10. Κάντε τον φούρνο σας να μοιάζει σα καινούργιος

Ανακατέψτε 1/2 φλυτζάνι νερό και 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα. Απλώστε την πάστα σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου και αφήστε το για 15 λεπτά. Έπειτα ξεπλύνετε τις επιφάνειες καλά και σκουπίστε το γυαλί της πόρτας με ένα καθαρό, μαλακό πανί. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με άσπρο, αποσταγμένο ξίδι και ψεκάστε τις βρώμικες περιοχές και αφήστε το για 15 λεπτά πριν σκουπίσετε με ένα καθαρό στεγνό πανί.

Read Next

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

Περισσότερα από

Life

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.