Είναι η μοναδική κοριτσίστικη μπάντα που αποτελείται από Ρομά, όχι μόνο στη Σερβία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Pretty Loud γράφουν, κατά κάποιον τρόπο, μουσική ιστορία. Τα μέλη της, οι Silvia, Zlata, Selma και Elma, θέλουν να γίνουν η φωνή των γυναικών της φυλής τους, αλλά και οποιασδήποτε κοινότητας του πλανήτη δεν αντιμετωπίζει ισότιμα το γυναικείο φύλο.

Δημιουργήθηκαν από το ίδρυμα GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), μια ομάδα νεαρών Ρομά, αντρών και γυναικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη μουσική, το θέατρο και το χορό ως μέσα για να εκφραστούν και να αγωνιστούν. «Στόχος μας ήταν μια γυναικεία μπάντα Ρομά που θα διεκδικούσε ισότιμα δικαιώματα με τους άντρες, και το καλύτερο όπλο για να το πετύχουμε αυτό είναι μέσα από τη μουσική και το χορό», όπως δήλωσε το ένα από τα μέλη της, η Zlata Ristic.

«Στόχος μας ήταν μια γυναικεία μπάντα Ρομά που θα διεκδικούσε ισότιμα δικαιώματα με τους άντρες, και το καλύτερο όπλο για να το πετύχουμε αυτό είναι μέσα από τη μουσική και το χορό»

Η Silvia Sinani, με τη σειρά της, πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο γιατί οι γυναίκες έχουν την εντύπωση ότι το σωστό είναι να παραμείνουν σιωπηλές, αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό! Θέλουμε να εκφράζουμε συναισθήματα και μηνύματα μέσα από τα τραγούδια μας. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να καταλάβουν ότι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους πάνω σε οποιοδήποτε θέμα. Σταδιακά θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν, δεν περιμένουμε ξαφνικές και δραστικές αλλαγές – το σημαντικότερο είναι μην παραμείνουν σιωπηλές!».

«Μη με πιέζεις, μπαμπά, είμαι πολύ μικρή για γάμο. Η Σαμάνθα αναγκάστηκε να υποστεί τέτοια κακοποίηση, που είναι δύσκολο για εκείνη ακόμα και να βγει από το σπίτι» λένε, χαρακτηριστικά, μέσα από τους στίχους ενός τραγουδιού τους.

Παρακολουθήστε ένα βίντεο κλιπ των Pretty Loud:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

TAGS