«Δυστυχώς είναι κορίτσι, αλλά η καρδιά μου είναι γεμάτη χαρά. Θα την ονομάσουμε Χέλγκα» έγραφε στο ημερολόγιό του ο Γιόζεφ Γκαίμπελς, το 1932 μετά τη γέννηση της κόρης του. Το πρώτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ υπήρξε, σύμφωνα με αναφορές, «ένα αξιαγάπητο μωρό που δεν έκλαιγε ποτέ, αλλά καθόταν κοιτώντας αθώα τους αξιωματούχους των Ναζί, με τα μπλε μάτια της να λάμπουν».

Ο Χίτλερ εμφανίζεται σε πολλές προπαγανδιστικές φωτογραφίες αγκαλιά με παιδιά, ωστόσο με την οικογένεια Γκαίμπελς διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση, καθώς περνούσε πολλές ώρες στη βίλα τους. Η μεγαλύτερη αδυναμία του φαίνεται να ήταν η Χέλγκα, για την οποία αστειευόταν ότι «αν ήταν μικρότερη η διαφορά ηλικίας, θα μπορούσαν να παντρευτούν».

Όμως η μοίρα του κοριτσιού, όπως και των άλλων παιδιών της οικογένειας, δέθηκε αναπόδραστα και τραγικά με εκείνη των Ναζί. Με την εισβολή του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο, ο Γιόζεφ, η γυναίκα του Μάγδα και τα έξι παιδιά τους κρύφτηκαν στο καταφύγιο. Εκεί, μετά την πτώση του καθεστώτος, ένας οδοντίατρος των SS έκανε και στα έξι παιδιά ενέσεις μορφίνης και, ενώ ήταν αναίσθητα, η μητέρα τους άδειασε από μια αμπούλα του δηλητηρίου κυανίδιο στο στόμα τους.

Όταν ανακάλυψαν τα πτώματα οι Ρώσοι, το πρόσωπο της 12χρονης Χέλγκα ήταν γεμάτο μελανιές και το σαγόνι της ήταν σπασμένο. Πιθανότατα είχε παλέψει, μάταια, για τη ζωή της.

Δείτε την ιστορία της Χέλγκα στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS