ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ασγκαμπάτ, Τουρκμενιστάν: H παρανοϊκή πολυτέλεια μιας "άδειας" πόλης, όπου οι γυναίκες είναι απούσες

Μοιάζει περιούσια, μόνο που οι ηγέτες λατρεύονται σαν θεοί και οι γυναίκες δεν ξεμυτίζουν από τα σπίτια τους.

Ασγκαμπάτ, Τουρκμενιστάν: H παρανοϊκή πολυτέλεια μιας "άδειας" πόλης, όπου οι γυναίκες είναι απούσες

Ο travel photographer Amos Chapple πρόσφατα πέρασε τρεις μέρες στο Τουρκμενιστάν και μπόρεσε να φωτογραφίσει πολλά από τα αξιοθέατα και μνημεία της Ασγκαμπάτ, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του.

Το Τουρκμενιστάν (στα Τουρκμενικά Türkmenistan, γνωστό επίσης και ως Τουρκμενία), είναι χώρα της Κεντρικής Ασίας. Το όνομα της χώρας σημαίνει "γη των Τουρκομάνων". Το όνομα της πρωτεύουσας, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "πόλη της αγάπης" ή "η πόλη όπου οικοδομήθηκε η αγάπη", που ετυμολογείται από το αραβικό ishq που σημαίνει "αγάπη" με την περσική κατάληξη abad που σημαίνει "κατοίκησε" ή "οικοδομήθηκε". Η Ασγκαμπάτ πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες σαν την πόλη που τα κτήρια της έχουν τα πιο λευκά μάρμαρα -543 νέα κτήρια με λευκά μάρμαρα καλύπτουν μια έκταση 4.500 στρέμματα.

Ασγκαμπάτ, Τουρκμενιστάν: H παρανοϊκή πολυτέλεια μιας "άδειας" πόλης, όπου οι γυναίκες είναι απούσες
Το Alem Entertainment Center.

Το Alem Entertainment Center. Ο σημερινός πρόεδρος έχει μια ιστορία στο να καταρρίπτει παράξενα ρεκόρ. Το 2012 ο τροχός στην κορυφή του κτηρίου μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη ρόδα λούνα παρκ σε κλειστό χώρο. Η ανοικοδόμηση του κτηρίου κόστισε 90 εκατομμύρια δολάρια.

Tο ύψους 182 μέτρων Μνημείο του Συντάγματος με το Ραδιο-τηλεοπτικό κέντρο στο βάθος.
Ένα από τα πολλά χρυσά αγάλματα του Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, πρώην Ισόβιου Προέδρου του Τουρκμενιστάν, με τα τοπικά άλογα Akhal-Teke στην κορυφή ενός μνημείου για την συμπλήρωση 10 χρόνων ανεξαρτησίας. Τα άλογα αυτής της ράτσας είναι το εθνικό σύμβολο της χώρας και πάθος του τωρινού προέδρου Κουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.
Το Ραδιο-τηλεοπτικό κέντρο στην Ασγκαμπάτ.
Το Serdar Health Path, στους λόφους νότια της Ασγκαμπάτ.
«Η Λευκή Πόλη» Ασγκαμπάτ στο Τουρκμενιστάν, με την εξωπραγματική χλιδή.
Το Μνημείο της Ουδετερότητας που ανέγειρε ο Νιγιαζόφ. Στο μνημείο φτάνει κανείς με δημόσια λεωφορεία από την οκτώ λωρίδων λεωφόρο. Παρά την έλλειψη επισκεπτών, οι στρατιώτες στη βάση του μνημείου στέκονται σε στάση προσοχής όλη την ημέρα.
Ένα τεράστιο θερμόμετρο και μια οθόνη που μεταδίδει επίσημες τελετές στο κέντρο της πόλης.
Φρουροί στο Μνημείου του Συντάγματος.
Ένας περίτεχνος τηλεφωνικός θάλαμος στο κέντρο της πόλης.
Το εσωτερικό του ξενοδοχείου Oguzkent, στο κέντρο της Ασγκαμπάτ.

120 μίλια από τη χλιδή της Ασγκαμπάτ βρίσκεται το χωριό Erbent. Το 2004 ο Νιγιαζόφ σχολίασε την άσχημη εμφάνιση του κοντινού χωριού Derweze. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν και το χωριό ισοπεδώθηκε. Πολλοί από τους εκτοπισμένους ζουν σήμερα στο Erbent.

Ονομάζεται Νταρβάζα ή αλλιώς «πύλη της κολάσεως». Το 1971, ερευνητές από την ΕΣΣΔ στην προσπάθειά τους να ανοίξουν μια τρύπα στο έδαφος, έπεσαν πάνω σε μια σπηλιά φυσικού αερίου. Το έδαφος κατέρρευσε, αποκαλύπτοντας έναν κρατήρα διαμέτρου 70 μέτρων. Φοβούμενοι ότι το άνοιγμα αυτό θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια, οι γεωλόγοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά, υπολογίζοντας ότι η φωτιά θα έκαιγε για μερικές μέρες, κάτι που όμως δεν έγινε και ο κρατήρας παραμένει φλεγόμενος μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται περίπου 260 χλμ. βόρεια της Ασγκαμπάτ. Η χρυσαφένια της λάμψη είναι ορατή σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το χωριό Νταρβάζα (που σημαίνει πύλη).
Αποκαλώντας τον εαυτό του Ηγέτη των Τουρκμένων, ο Νιγιαζόφ ξεκίνησε αυτό που αποκαλούσε "Χρυσή Εποχή" του Τουρκμενιστάν. Δόθηκαν επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, το νερό και τη βενζίνη για να εξευμενιστεί ο πληθυσμός (το 2005 η βενζίνη κόστιζε 2 λεπτά το λίτρο (!!!)), αλλά μέχρι να φτιαχτεί η πόλη του λευκού μαρμάρου στην έρημο, κόπηκε η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση καθώς και το 1/3 όλων των συντάξεων.

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.