Οι βασικές οικονομίες του κόσμου, παρέα με τις μικρές και τις αδύναμες, ο Μπιλ Γκέιτς και η Μελίντα Γκέιτς, η Μαντόνα, ο Σεϊχης της Σαουδικής Αραβίας και πολλοί πρίγκιπες συμμετείχαν στον μεγάλο τηλεμαραθώνιο που διοργάνωσε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με κράτη όπως η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Σαουδική Αραβία. Μεγάλος και απογοητευτικός απόν η Αμερική, η οποία δεν συμμετείχε και δεν έκανε καμία δωρέα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία θα δώσει 830 εκατομμύρια, ο Καναδάς 600, η Αυστραλία 220, η Ελβετία 380, η Ολλανδία 192 και το Ισραήλ 60. Η Νότια Αφρική δεσμεύτηκε για 1,2 εκατομμύρια ευρώ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έδωσαν υποσχέσεις χωρίς να τις ποσοτικοποιήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε στον τηλεμαραθώνιο, συνεισέφερε με 3 εκατ. ευρώ.
 

Όπως έγινε γνωστό, ο αρχικός στόχος ήταν 7,5 δισεκατομμύρια και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες καθώς η Τουρκία, το Πριγκιπάτο του Μονακό και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έχουν προσδιορίσει το ποσό συνεισφορών τους.
 

«Τα καταφέραμε. Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ένα πλατύ χαμόγελο στο τέλος της διαδικασίας, διευκρινίζοντας ότι από το σύνολο των χρημάτων 4,4 δισεκατομμύρια θα διατεθούν στην έρευνα του εμβολίου, 2 δισεκατομμύρια στην αναζήτηση της θεραπείας και 1,6 δισεκατομμύρια για την παραγωγή τεστ τα οποία θα διανεμηθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τέλος η Oύρσουλα φον ντερ Λαίεν συγκίνησε λέγοντας ότι μετά τις 4 Μαϊου ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. «Απόψε ενώθηκε όλος ο πλανήτης. Η συμμαχία είναι μεγάλη, ο εχθρός ένας. Να νικήσουμε τον ιο. Θα τα καταφέρουμε».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε ότι αυτό είναι μόνον η αρχή και ότι «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου» στο μέλον.
 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS