Σήμερα το βράδυ κορυφώνονται στο βόρειο ημισφαίριο οι Περσείδες, η βροχή διάττοντων αστέρων που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι στον νυχτερινό ουρανό, από μέσα Ιουλίου μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πρωταγωνιστές σε αυτό το υπερθέαμα, τα απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ, που ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ. Ο πυρήνας του είχε διάμετρο γύρω στα 26 χιλιόμετρα και ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που είχε πέσει στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, εξαφανίζοντας τους δεινοσαύρους.

Οι διάττοντες αστέρες εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (216.000 χιλιόμετρα την ώρα) και καθώς αναφλέγονται, γίνονται ορατά με γυμνό μάτι. Ενώ πλησιάζουν στην επιφάνεια της Γης διαλύονται από την τριβή, αναπτύσσοντας θερμοκρασία που ξεπερνά τους 1.600 βαθμούς Κελσίου.

Οι Περσείδες επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι και παρατηρούνται κυρίως από το βόρειο ημισφαίριο. Η καλύτερη ώρα για να τις παρατηρήσει κάποιος είναι πριν από την ανατολή. Φέτος, ωστόσο, καθώς πλησιάζει η Πανσέληνος της 15ης Αυγούστου, το φως του φεγγαριού θα επιτρέψει να γίνουν ορατοί μόνο οι πιο λαμπεροί από τους διάττοντες αστέρες.

Δείτε ένα βίντεο με βροχή από μετεωρίτες στον νυχτερινό ουρανό των Άλπεων:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS