Η πολική νύχτα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται κάθε χειμώνα, όταν η ανατολή του ηλίου δεν φαίνεται σε αρκτικές περιοχές, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η νύχτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην κλίση του άξονα της Γης πράγμα που σημαίνει ότι ο ήλιος είναι κάτω από τον ορίζοντα και δεν εμφανίζεται.

Το φαινόμενο διαρκεί συνολικά 66 ημέρες και μπορεί για εμάς να μοιάζει αληθινά εξώκοσμο, έως και τρομακτικό, για τους κατοίκους της Αλάσκας είναι κάτι με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι μία φορά τον χρόνο. 

Ήδη για φέτος, στην πόλη Utqiagvik ή αλλιώς ''Barrow'', δηλαδή «Οχυρό», ο ήλιος έδυσε για τελευταία φορά μέσα στο 2020 και θα ανατείλει ξανά μετά από περισσότερους από δύο μήνες, καθώς ξεκίνησε η περίοδος του περίφημου «polar night», απλώνοντας ένα μυστικιστικό σκοτάδι πάνω από τη βορειότερη πολιτεία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο ήλιος έδυσε για τελευταία φορά στο Utqiagvik την περασμένη Τετάρτη (18/11), με τους 4.000, περίπου, κατοίκους της πόλης να πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου του 2021 για να τον ξαναδούν. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Fairbanks, ωστόσο, για κάποιες ώρες της ημέρας θα υπάρχει περιορισμένο φως. 

 

Κεντρική φωτογραφία: Wikipedia

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS