Εκείνη την χρονιά οι Beatles είχαν μόλις κυκλοφορήσει το St. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Για τους λάτρεις της μουσικής ή τους γνώστες της βρετανικής ποπ κουλτούρας η παραπάνω πραγματικότητα δεν χρειάζεται περισσότερες επεξηγήσεις. Παράλληλα, ο Jimmy Hendrix είχε μόλις μαγέψει τα charts με την επιβλητική παρουσία του και το άλμπουμ σταθμός Are You Experienced είχε φτάσει μόλις στα ράφια των δισκοπωλείων.

Η γενιά που γεννήθηκε εν μέσω των γερμανικών βομβαρδισμών του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είχε μεγαλώσει και έκανε ήδη φασαρία, προσβεύοντας τις δικές ιδέες της, την δική της αντίληψη για το πως μοιάζει ένας ιδανικός κόσμος. Το καλοκαίρι της αγάπης ήταν ακόμα μακριά, η οικονομία βρισκόταν σε άνοδο κατακόρυφη, η τεχνολογία του ίδιο, η μόδα ζούσε στιγμές καταπληκτικής απελευθέρωσης καθώς τα κορίτσια περιέφεραν περήφανα τα κομψά πόδια τους κάτω από καρό και ριγέ μίνι φούστες.

Όχι πως το Λονδίνο έχει χάσει πια κάτι από την ομορφιά και την αίγλη του. Ίσα ίσα, όσο ο χρόνος περνάει τόσο αισθάνεσαι τριγύρω σου, κάθε φορά που βρίσκεσαι εκεί, το αμέτρητο των ευκαιριών που μπορεί να έχει κάποιος που τελικά ζει εκεί, τον πλούτο και το γκλάμουρ, και παράλληλα την σκληρότητα αυτής της χαοτικής πόλης που όσο εύκολα μπορεί να σου χαρίσει τον κόσμο όλο, τόσο απλά μπορεί να σου πάρει τα πάντα. Να σε στίψει και έπειτα να φτύσει τα κουκούτσια, όπως γράφει η Σώτη Τριανταφύλλου στο μυθιστόρημα της Σάββατο Βράδυ στην Άκρη της Πόλης, αναφερόμενη για την άλλη μεγαλούπολη, τη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο για τους λάτρεις της ρετρό εικόνας αλλά και για όσους έχουν μία έμφυτη περιέργεια για κάθε τι παλιό η πραγματικότητα ενός Λονδίνου πολύ μακρινού από εμας, το Λονδίνο των Rolling Stones, της Marianne Faithful, της Twiggy, της Mary Quant, της Pattie Boyd, της γενιάς του swing που αγκάλιασε σφιχτά κάθε τι καινούργιο και διαφορετικό, των χαρούμενων τηλεοπτικών προγραμμάτων που έπαιζαν ροκ εν ρολ, του Top of the Pops στο BBC και μίας υπέρλαμπρης Carnaby Street που έμελλε να μην είναι ποτέ ξανά τόσο «καυτή» στην ιστορία της, θα είναι μόνιμα το ζητούμενο. Ένας ονειρεμένος κόσμος στον οποίο θα θέλαμε να μπορούσαμε να βρεθούμε απλά με την χρήση μίας χρονοκάψουλας.

Δες το βίντεο.

 

TAGS