«Καληνύχτα μαμά,» έλεγε η μικρή Παρασκευή Γεωργιάδου, μπαίνοντας στο παιδικό της δωμάτιο και κλείνοντας την πόρτα. «Καληνύχτα, Παρασκευούλα και φρόνιμα,» της απαντάει εκείνη. Αλλά η Παρασκευή δεν πέφτει για υπνο. Βγάζει με αργές κινήσεις τη ρόμπα της και σκύβει κάτω από κρεβάτι της. Από εκεί ανασύρει ένα τεράστιο, κρυμμένο κουτί γεμάτο παραμύθια. Αλλά το κουτί δεν είναι απλώς ένα βιβλίο που μέσα στις σελίδες του υπάρχουν ιστορίες άλλοτε αστείες και άλλοτε τρομακτικές. 

Μόλις η Παρασκευή ανοίγει το καπάκι του κουτιού από μέσα ξεπηδούν τέσσερις φανταστικοί ήρωες έτοιμοι να παίξουν με την μπάντα τους απίθανα τραγούδια και να της αφηγηθούν με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο μερικά από τα διάσημα παραμύθια στον κόσμο και άλλα, λιγότερο γνωστά. 

Ο Ρούχλας, ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός και η Μέλια, ήταν τέσσερις μαριονέτες τις οποίες πολλά παιδιά θεωρούσαν «τρομακτικές», ενώ ορισμένα τις αντιπαθούσαν. Οι κούκλες εξιστορούσαν τα παραμύθια, εκ των οποίων τα πιο δημοφιλή ήταν «Η ωραία και το τέρας» , «Το μπιζέλι», «Η Κάτια και ο Διάβολος» και ο «Ο σοφός δικαστής».

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς μεταδόθηκε στην ΕΡΤ το 1987. Διαρκούσε 25-35 λεπτά, ενώ η σειρά κράτησε έως το 1988. Συνολικά προβλήθηκαν 22 επεισόδια. Δημιουργός της ήταν η Ήβη Σοφιανού, η οποία είχε δημιουργήσει επίσης τη σειρά «Οι μύθοι του Αισώπου» και μαζί με τον αδερφό της θεωρούνταν από τους καλύτερους κουκλοπαίχτες στον κόσμο. Η οικογένεια Σοφιανού συνεργαζόταν με την ΕΡΤ από τη δεκαετία του ’70. Αρχικά ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου η οικογένεια τους ασχολούνταν με το κουκλοθέατρο από το 1953 παίζοντας στη «Μικρή Σκηνή». Μετά τα Σεπτεμβριανά η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, όπου μετέφεραν τη Μικρή Σκηνή και συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση στο κουκλοθέατρο. Παρουσίασαν στην κρατική τηλεόραση δημοφιλή προγράμματα με τηλεοπτικές κούκλες, τα οποία απέκτησαν φανατικό κοινό.

H θρυλική εισαγωγή της παιδικής σειράς που έκανε πρεμιέρα το 1987.

«Του Κουτιού τα Παραμύθυα» ήταν από τις πρώτες σειρές με κούκλες που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ. Στην πραγματικότητα ο Ρούχλας ήταν ο Παύλος Κοντογιαννίδης, Φιόγκος ο Φαίδων Σοφιανός, ο Σεβαστιανός ο Παύλος Χαϊκάλης και η Μελιά η Ήβη Σοφιανού. Την Παρασκευούλα υποδυόταν η ηθοποιός Παρασκευή Γεωργιάδου. Χαρακτηριστικό της σειράς ήταν το τραγούδι της εισαγωγής, το οποίο είχε συνθέσει ο μουσικός Ηλίας Ανδριόπουλος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Μπέλλου, ο Ξυλούρης και ο Μάνος Ελευθερίου. Τους στίχους έγραψε ο στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης: ««Άνοιξε αυτό το κουτί, παραμύθι να ακουστεί, η φαντασία σου κι η μουσική μας σε ταξιδεύουνε στα πέρατα της γης.»

Το πρώτο επεισόδειο της σειράς, με το κλασικό παραμύθι «Η Ωραία και το Τέρας»

 


Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS