Μέχρι την πανδημία του κορονοϊού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των κατοίκων και επισκεπτών της Αττικής, καταγράφοντας μόνο για το 2019 περίπου 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις.  

Στην παρούσα φάση όμως, με τα δεδομένα που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτή η πολύ υψηλή επισκεψιμότητα, με τον αναπόφευκτο συνωστισμό που συνεπάγεται, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για διάδοση του ιού. Στην ανακοίνωσή του, το ΚΠΙΣΝ αναφέρει ότι ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζει το διάστημα 18:00-20:00, στο οποίο, τα σαββατοκύριακα του Ιούνιου του 2019, ο ρυθμός άφιξης των επισκεπτών ξεπερνούσε τους 2.000 την ώρα.

Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς προεγγραφή ακόμη και αν τη συγκεκριμένη ώρα υπάρχουν κενές θέσεις στις προεγγραφές

Το άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπόλοιπων υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, αλλά με κανόνες και –αναγκαστικά– περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμοστούν κανονισμοί οι οποίοι να αποτρέπουν το συνωστισμό τόσο μέσα στο Πάρκο και τους υπόλοιπους χώρους όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου.

Ο μόνος τρόπος που φαίνεται να είναι ο αποτελεσματικότερος για να ελεγχθεί η ροή των επισκεπτών είναι οι επισκέψεις να επιτρέπονται μόνο μετά από προεγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η προεγγραφή θα ελέγχεται σε τρεις πύλες-σημεία ελέγχου. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς προεγγραφή ακόμη και αν τη συγκεκριμένη ώρα υπάρχουν κενές θέσεις στις προεγγραφές. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για τη δημιουργία σειράς αναμονής η οποία θα προκαλούσε, πολλές φορές, ανεξέλεγκτο συνωστισμό.

Τόσο μέσα στο Πάρκο όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου, θα υπάρχει επιτήρηση από προσωπικό και φύλακες ώστε να αποθαρρύνεται ο συνωστισμός. Από τον κανόνα της προεγγραφής θα εξαιρούνται μόνον οι άνω των 65 ετών, τα ΑμεΑ και οι έγκυοι, για τους οποίους η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη, με έλεγχο, αν χρειαστεί, της ηλικίας, κάρτας ΑμεΑ κλπ. Ειδικά για τις ομάδες αυτές στόχος είναι να αποφεύγεται η καθυστέρηση στην είσοδο.

Σε λίγες μέρες θα βγει νέα ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες του συστήματος προεγγραφών, με την ημέρα και ώρα για τις πρώτες προεγγραφές καθώς και με τα σημεία εισόδου.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS