Έχει περάσει στην ιστορία ως ο κορυφαίος ζωγράφος της Αναγέννησης, πιθανότατα και ολόκληρης της ιστορίας της παγκόσμιας τέχνης. Ωστόσο ο ιδιοφυής Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ακόμα μαθηματικός, φυσικός, γλύπτης, αρχιτέκτονας, γεωλόγος, βοτανολόγος, αστρονόμος, χαρτογράφος, μουσικός και εφευρέτης. Και αυτή είναι μόνο μία πρόχειρη, σύντομη, μάλλον, λίστα των πολλών του ταλέντων του και των αμέτρητων δυνατοτήτων του. 

Σίγουρα ένας αληθινός πρωτοπόρος του δικού του μεγέθους δεν μπορεί παρά να εκτιμούσε δεόντως την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, να την θαύμαζε και να ένιωθε ικανοποιήση που χάρη σε αυτή το κοινό του 21ου αιώνα θα μπορεί να καταδυθεί στα άδυτα του μεγαλύτερου του αριστουργήματος, του πιο διάσημου πίνακα ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, αλλά συγκλονίζει ως τις μέρες μας.

Η Μόνα Λίζα που φιλοξενείται στο Λούβρο του Παρισιού βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο πιο περίοπτο σημείο της αίθουσας Salle des États του γνωστού μουσείου και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι στριμώχνονται με ευλάβια μπροστά στο καθηλωτικό πορτραίτο διαστάσεων μόλις 77 x 35 εκατοστών και χαζεύουν το αινιγματικό χαμόγελο της αινιγματικής γυναίκας πίσω από το αύθραυστο τζάμι που την περιβάλλει. 

Τώρα οι επισκέπτες του μουσείο θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία με την βοήθεια του virtual reality, το οποίο θα τους επιτρέψει για πρώτη φορά να δουν τον πίνακα του ντα Βίντσι πίσω από το γυαλί, βουτώντας σε κάθε συγκλονιστική λεπτομέρεια του προσώπου της Τζοκόντα, χαζεύοντας κάθε μικρή γωνιά αυτού του παγκόσμιου αριστουργήματος, γνωρίζοντας άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία για τη ζωή και την ταυτότητα αυτής της μυστηριώδους γυναίκας, της πιο πολυσυζητημένης στο χρονικό των εικαστικών τεχνών.

Η  τρισδιάστατη εμπερία «Mona Lisa: Beyond the Glass» ντύνει με μία τεράστια μαύρη μάσκα εικονικής πραγματικότητας τα μάτια των θεατών και τους βάζει για τα καλά στο πιο μαγικό σημείο του έργου, επιτρέποντας τους να κοιτάξουν την Lisa del Giocondo από κοντά και κάτι παραπάνω. Να την δουν να σηκώνεται από τη θέση της, να περπατάει γύρω τους, να τους αγγίζει. 

Η εντυπωσιακή αυτή διαδικασία θα είναι διάθεση στο πλαίσιο μίας προσωρινής έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου του 2020 και για την οποία απαιτείται ξεχωριστό εισιτήριο από αυτό που ο επισκέπτης έχει ήδη πληρώσει με την είσοδο του στο Λούβρο.

 

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS