Είναι μαζί με τη Μύκονο οι δύο λαμπεροί, μεγάλοι και πανάκριβοι τουριστικοί πόλοι της Ελλάδας. Xιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε καλοκαίρι στα σοκάκια της, αναβοκατεβαίνουν τα απότομα σκαλιά της και πληρώνουν αδρά για να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους με θέα την Καλντέρα. Η Σαντορίνη θεωρείται από πολλους το ωραιότερο νησί της χώρας μας με τη μόνη διαφορά πως από οικονομικής απόψεως δεν είναι πλέον καθόλου προσιτό για ένα μεσαίο, ελληνικό budget. 

Το υπέροχο νησί στην καρδιά των Κυκλάδων έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να σπάσει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας σημειώνοντας μέσα στο 2017 μόνο πάνω από 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, έχοντας στην ουσία άνοδο από το 2012 περίπου 66%.

Έτσι το 2017, κάθε μέρα στη Σαντορίνη αντιστοιχούσαν 107,8 τουρίστες σε κάθε 100 κατοίκους, με 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Μέσα στο 2018 η Σαντορίνη κατέγραψε 474 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με περίπου 750.000 επιβάτες έναντι των 620.000 επιβατών που είχαν επισκεφθεί το νησί με το ίδιο μέσο το 2017. Με λίγα λόγια και χωρίς πολύ ανάλυση τα παραπάνω νούμερα «μεταφράζονται» σε 2.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων σε καθημερινή βάση στο νησί, με ημερήσια μέγιστα 18.000 ατόμων κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.  

Έτσι το 2017, κάθε μέρα στη Σαντορίνη αντιστοιχούσαν 107,8 τουρίστες σε κάθε 100 κατοίκους, με 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτοί οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως, σε ένα νησί που είναι ήδη χτισμένο στο 15% της συνολικής επιφάνειάς του, την ώρα που ο μέσος όρος των ελληνικών νησιών είναι στο 1%.  

Ο ετήσιος οικονομικός κύκλος από τον τουρισμό στο νησί υπολογίζεται πως ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ αλλά προκαλεί ταυτόχρονα πολλά προβλήματα με τη διείσδυση των τουριστών σε γειτονιές «αμιγούς κατοίκισης» από ντόπιους.   

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η έλλειψη νερού και ενέργειας, η πολιτιστική εκτόπιση και ο πολλαπλασιασμός των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα. «Αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μελλοντική ελκυστικότητα του προορισμού», προειδοποιεί η έκθεση.  

Το υπέροχο νησί στην καρδιά των Κυκλάδων έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να σπάσει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας σημειώνοντας μέσα στο 2017 μόνο πάνω από 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, έχοντας στην ουσία άνοδο από το 2012 περίπου 66%.

Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία χρόνια ακόμα και οι τουρίστες έχουν αρχίσει να παραπονιούνται για τους τουρίστες στο νησί και την κυκλοφοριακή συμφόρηση ΙΧ και δημόσιων συγκοινωνιών.  Η έκθεση εστιάζει και στην συμπεριφορά των επισκεπτών. «Η ανάρμοστη συμπεριφορά τουριστών στη Σαντορίνη έχει αναφερθεί ως ένα κρίσιμο πρόβλημα».

Η επιτροπή θεωρεί υπαίτιες για τον επικίνδυνο τουριστικό κορεσμό, τις αρμόδιες ελληνικές αρχές που όφειλαν να ρυθμίσουν τις ροές των τουριστών και να προστατέψουν την Σαντορίνη.  «Η έλλειψη τουριστικής διακυβέρνησης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τοπικών και των εθνικών αρχών θα μπορούσε να θέσει το μέλλον του προορισμού σε κίνδυνο», υπογραμμίζει η επιτροπή που θεωρεί αναγκαία την θέσπιση αποτελεσματικών πολιτικών για τη ρύθμιση των αυξανόμενων τουριστικών ροών.  

Όπως τονίζουν, μία ρύθμιση της επισκεψιμότητας είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της εικόνας του νησιού, την πρόληψη απέναντι στη φθορά και τη διασφάλιση της ελκυστικότητας του.  

Η επιτροπή θεωρεί υπαίτιες για τον επικίνδυνο τουριστικό κορεσμό, τις αρμόδιες ελληνικές αρχές που όφειλαν να ρυθμίσουν τις ροές των τουριστών και να προστατέψουν την Σαντορίνη.

Εκτός από την Σαντορίνη, η TRAN Committee τονίζει πως υψηλό κίνδυνο διατρέχουν και οι νησιωτικοί προορισμοί στο Ιόνιο καθώς και η Πελοπόννησος. Συνολικά 15 ευρωπαϊκές περιφέρειες βρίσκονται στις ζώνες μεγάλου κινδύνου εξαιτίας της κοσμοσυρροής των τουριστών.    

Με πληροφορίες από τη Lifo.

TAGS