Μια σπηλαιογραφία που ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία έχει ηλικία 44.000 ετών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια σειρά εικόνων, σαν αρχέγονο κόμικ, που παρουσιάζει ένα βουβάλι και τους κυνηγούς του με ακόντια και άλλα εργαλεία που θα μπορούσαν να είναι σχοινιά.

Το συγκεκριμένο εύρημα παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση Nature από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ στην Αυστραλία. Ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά που ονομάζεται Leang Bulu'Sipong 4, στο ινδονησιακό νησί Sulawesi. Έχει πλάτος σχεδόν πέντε μέτρα και η χρονολόγησή του έγινε με μια μέθοδο όπου χρησιμοποιείται ουράνιο. «Ποτέ δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν» σχολίασε ο αρχαιολόγος Adam Brumm. «Έχουμε δει εκατοντάδες σπηλαιογραφίες σε αυτή την περιοχή, αλλά ποτέ μια σκηνή κυνηγιού».

Δεν είναι η παλαιότερη σπηλαιογραφία (μέχρι στιγμής αυτό τον τίτλο κατέχει μια ανακάλυψη από τη Νότια Αφρική 73.000 ετών) αλλά πρόκειται για την παλαιότερη γνωστή διαδοχή εικόνων που αφηγούνται μια ιστορία. «Οι αφηγηματικές τοιχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, στην Ευρώπη, θεωρείται ότι έχουν ηλικία 14.000-21.000 ετών» εξηγεί το άρθρο στη Nature. Αν και άλλοι ερευνητές αμφισβητούν την υπόθεση των Αυστραλών ειδικών ότι απεικονίζει μία και μοναδική ιστορία και θεωρούν ότι μπορεί να είναι, απλά, μια σειρά εικόνων που σχεδιάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Δείτε σκηνές από το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Χέρτζογκ «Cave of Forgotten Dreams» για τα προϊστορικά έργα τέχνης στη σπηλιά Chauvet στη Γαλλία:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Courtesy of Indonesia's National Research Centre for Archaeology/Griffith University/Handout via REUTERS 

TAGS