ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Αν μπορούσα να ελέγξω τα σύνορα της Νέας Υόρκης θα άφηνα ελάχιστους τουρίστες να μπουν»

10 πράγματα που μάθαμε για την αντισυμβατική, Φραν Λίμποβιτς.

«Αν μπορούσα να ελέγξω τα σύνορα της Νέας Υόρκης θα άφηνα ελάχιστους τουρίστες να μπουν»

"Αν δεν σκεφτόμουν αυτά που έλεγα θα μιλούσα πολύ περισσότερο. Πιθανότατα να μην μπορούσατε να πάτε σπίτια σας από την πολυλογία μου", είπε η αντισυμβατική Νεοϋορκέζα συγγραφέας Φραν Λίμποβιτς με τον αυτοσαρκασμό της που εδώ και δεκαετίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς της. Η αίθουσα του Ιδρύματος Ωνάση κατάμεστη, όπως ακριβώς αρμόζει σε μία περσόνα σαν τη Φραν. Εκείνη όπως πάντα άνετη, αστεία και πολύ ειλικρινής, μίλησε για όλους και για όλα ενώ στο τέλος δέχτηκε και ερωτήσεις από το κοινό.

Την κουβέντα συντόνισε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου η οποία συζήτησε με τη διάσημη συγγραφέα – σχεδόν – για τα πάντα! Έχοντας απαρνηθεί τις ευκολίες της τεχνολογίας και απέχοντας από οτιδήποτε θεωρείται “viral” στην εποχή μας, η Φραν καταφέρνει ακριβώς αυτό: Να είναι viral χωρίς να την απασχολεί καθόλου ο όρος.

Την κουβέντα συντόνισε η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου η οποία συζήτησε με τη διάσημη συγγραφέα – σχεδόν – για τα πάντα! Έχοντας απαρνηθεί τις ευκολίες της τεχνολογίας και απέχοντας από οτιδήποτε θεωρείται “viral” στην εποχή μας, η Φραν καταφέρνει ακριβώς αυτό: Να είναι viral χωρίς να την απασχολεί καθόλου ο όρος.

Ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του '70 ενώ συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους στην ιστορία της ποπ κουλτούρας. Ο διασημότερος ίσως είναι ο Άντι Γουόρχολ τον οποίο ωστόσο δεν συμπάθησε ποτέ. Γνωστή στο ευρύτερο κοινό, γιατί υπάρχει και το φανατικό κοινό της που την ακολουθεί πιστά, έγινε μέσα από το ντοκιμαντέρ του Νέτφλιξ, "Pretend It's a City" σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε, τον οποίο θεωρεί πολύ καλό της φίλο.

Μανιώδης καπνίστρια, πάρτι άνιμαλ, αιρετική, γκρινιάρα, απότομη και πολύ επιφανειακή. Κάπως έτσι χαρακτηρίζει η ίδια τον εαυτό της, ενώ όπως τόνισε θεωρεί ότι η Αθήνα έχει συγκεντρώσει όλα τα τασάκια του κόσμου, κάτι που την ικανοποιεί ιδιαίτερα. Τελικά όμως, ποια είναι η Φραν Λίμποβιτς; Εμείς μάθαμε τα παρακάτω από τη σύντομη αλλά περιεκτική μας συνάντηση.

- Πιστεύει πολύ στον Τζο Μπάιντεν μιας και θεωρεί ότι ήταν η καλύτερη επιλογή από όλες τις υπόλοιπες. Δεν συμπάθησε ποτέ τον Ομπάμα τον οποίο θεωρούσε αρκετά Ρεπουμπλικάνο ενώ είναι πεπεισμένη ότι το βασικό προσόν ενός Προέδρου των ΗΠΑ πρέπει να είναι η βλακεία του.

- Σιχαίνεται να είναι οικοδέσποινα ενώ αντιθέτως λατρεύει να πηγαίνει σε πάρτι. Θεωρεί ότι είναι εξαιρετική καλεσμένη όπως επίσης και χορεύτρια.

- Μικρή θέλήσε να μάθει τσέλο αλλά ήταν πολύ κακή σε αυτό. Η μητέρα της προσπάθησε να την εμψυχώσει για να προσπαθήσει περισσότερο. Παρέμεινε ωστόσο κακή.

- Δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσουν οι πόλεις και προτιμούν την επαρχία. “Η πόλη αλλάζει μέρα με τη μέρα ενώ η επαρχία μένει για δεκαετίες ίδια. Και αυτό είναι θλιβερό”, λέει. Θεωρεί επίσης ότι η μεγαλύτερη δύναμη των μεγαλουπόλεων είναι οι μετανάστες και η μεγαλύτερη πληγή οι τουρίστες. “Αν μπορούσα να ελέγξω τα σύνορα της Νέας Υόρκης, θα άφηνα ελάχιστους να μπουν. Φυσικά θα απέρριπτα όσους έρχονται για τρεις – τέσσερις μέρες. Η Νέα Υόρκη δεν είναι για τόσο λίγες μέρες”.

- Ήταν πολύ φίλη με την Τζάκι Κένεντι Ωνάση και αλληλογραφούσαν συχνά. Ωστόσο πέταξε όλες τις επιστολές της. Όταν την ρώτησαν γιατί το έκανε, απάντησε “Αφού τις είχα διαβάσει”.

- Θεωρεί ότι αν οι άντρες κυοφορούσαν τότε η άμβλωση όχι μόνο θα επιτρεπόταν αλλά θα μπορούσες να την κάνεις και οπουδήποτε.

- Σιχαίνεται να φοράει ζώνη στο αυτοκίνητο, όπως επίσης και τα παιδικά καθισματάκια από μία ηλικία και μετά. “Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα” φωνάζει.

- Σιχαίνεται τα ταξίδια γιατί τα θεωρεί πολύ κουραστικά. "Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να ψάχνεις το ξενοδοχείο σου φορτωμένος με βαλίτσες", λέει.

- Αν ήταν να καλέσει 5 άτομα σε δείπνο, θα καλούσε 5 φορές την Τόνι Μόρισον!

- Αν ο κόσμος καταστρεφόταν και είχε μπροστά της μόνο τρεις ώρες, θα μεθούσε! Έχει να πιει εδώ και 50 χρόνια.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.