Κλασικά και σύγχρονα θεατρικά κείμενα, ξένοι και Έλληνες συγγραφείς, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι δημιουργοί συνομιλούν στο φετινό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις για θεατρόφιλους. Διαβάστε το και κλείστε εισιτήρια για φέτος.

«Θείος Βάνιας» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Γιώργου Κιμούλη, με τους Γιώργο Κιμούλη, Τάσο Νούσια, Στέλλα Καζαζή, Γιώργο Ψυχογιό κ.λπ. Για πολλά χρόνια ο Βάνιας και η ανηψιά του Σόνια ζουν ήρεμα και αρμονικά στην επαρχία συντηρώντας τα κτήματα και την περιουσία της οικογένειας. Όταν όμως ένα καλοκαίρι ο πατέρας της Σόνιας έρχεται από την πρωτεύουσα μαζί με τη νέα του γυναίκα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι κρυφές αντιπαλότητες της οικογένειας έρχονται στην επιφάνεια και καταστρέφουν κάθε ηρεμία. έως 27/1/19.

«Θείος Βάνιας» του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

«Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και νέα δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τους Αγγελική Αναργύρου, Γιώργο Γάλλο, Γιώργο Ζυγούρη, Έλενα Μαυρίδου κ.λπ. Ένα έργο-φαινόμενο. Γράφτηκε το 1836-7 από έναν Γερμανό συγγραφέα 23 ετών, ο οποίος πέθανε πριν προλάβει να το ολοκληρώσει. Και όμως το ποιητικό αυτό αριστούργημα έχει επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη τη μετέπειτα δραματουργία, από τους εξπρεσσιονιστές και τον Μπρεχτ μέχρι τον Μπέκετ. 22/2/19-21/4/19, κεντρική φωτό.

«Ο κύκλος του έρωτα (Το γαϊτανάκι)» του Άρθουρ Σνίτσλερ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με τους Στεφανία Γουλιώτη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Αυγουστίνο Κούμουλο κ.λπ. Δέκα άνθρωποι κάθε φύλου, ηλικίας και κοινωνικής τάξης παγιδευμένοι σε έναν ιλαρό φαύλο κύκλο εξαπάτησης και αυταπάτης σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και βίαια, αφήνοντας όμως αμετάβλητη την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της. 3/5/19-9/6/19.

«Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με τους Υρώ Μανέ, Μιχάλη Αβρατόγλου κ.λπ. Η «Ρένα», το τελευταίο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, γίνεται θεατρικό. Ένας ύμνος στην αγάπη, τη ζωή και τον έρωτα χωρίς φραγμούς, σε μιαν Ελλάδα που σπαράσσεται, γονατίζει, ανασταίνεται και συνεχίζει μοιραία και ακάθεκτη, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. 10/12/18-16/4/19.

«Ο μικρός Amadeus (Το παιδί θαύμα)», του Μάκη Καραχάλιου, σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, με τους Αντώνη Λουδάρο, Κατερίνα Αντζουλάτου, Ελίνα Γιαννάκη κ.λπ. Η παράσταση μας μεταφέρει στα ανάκτορα όπου ζουν ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α' και η Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία. Παρακολουθούμε τη σχέση του μικρού Αμαντέους Μότσαρτ με την αδελφή του Νανέρλ, μια σχέση ουσιαστικής αγάπης και αδελφικής υποστήριξης. έως 8/2/19.

«Ο μικρός Amadeus (Το παιδί θαύμα)» του Μάκη Καραχάλιου σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ.

«Κούκλες», βασισμένο στο «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Νικόλα Ανδρουλάκη, με τους Νικόλα Ανδρουλάκη, Ναταλία Δήμου, Κατερίνα Μισιχρόνη κ.λπ. Ακριβώς 140 χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση του «Κουκλόσπιτου», το έργο που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα των κοινωνικών δεδομένων αιώνων για τη θέση της γυναίκας αναθεωρείται από την ίδια την ηρωίδα του. 21/1/19-12/2/19.

«Κούκλες», βασισμένο στο «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Νικόλα Ανδρουλάκη.

«Πεθαίνω σαν χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. Το ιστορικό κείμενο παρουσιάζεται τρεις φορές, σε τρεις ιστορικές ημερομηνίες της Ελλάδας: «Η εκπνοή» με τον Γιώργο Παπαπαύλου στις 13/12/18, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. «Η εκδρομή» με μια ομάδα γυναικών ηθοποιών στις 12/2/19, στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. «Η εκταφή» με τη Ρούλα Πατεράκη, στον υπό κατασκευή τερματικό σταθμό του μετρό στον Πειραιά.

«Με μια αναπνοή. Ένα ποιητικό αφήγημα σε δύο μέρη» με την Όλια Λαζαρίδου και τον Νίκο Ξυδάκη. Ένας μοναδικός συνδυασμός λόγου και μουσικής, μια ξεχωριστή παράσταση μέσα από την οποία ζωντανεύει, με την αφηγήσεις και την ερμηνεία δύο μεγάλων καλλιτεχνών, το έργο του Διονύσιου Σολωμού. 20-24/3/19.

TAGS