Μία δυνατή σειρά φωτογραφιών έρχεται για να πάει τον θεατή ένα μεγάλο ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις πολλών, μακρινών χωρών του πλανήτη την στιγμή του ερχομού ενός παιδιού στον κόσμο, αλλά και το διάστημα των πρώτων μηνών στη ζωή ενός νεογέννητου. 

Από την Ινδία μέχρι την Ουγκάντα και από την Σουηδία μέχρι την Σκωτία, οι τελείως διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στο κάθε ένα από τα κράτη που απεικονίζονται, κρατούν ακόμα ζωντανές παμπάλαιες παραδόσεις και αρχαία έθιμα που καλά κρατούν μέχρι τις μέρες μας. 

Με την πολύτιμη συμβολή του οργανισμού Water Aid που δίνει καθημερινά μία μάχη για να παρέχει καθαρό, πόσιμο νερό σε όλες τις χώρες του πλανήτη, εκεί όπου αυτά που εμείς λαμβάνουμε ως δεδομένα γίνονται πολύ σύχνα άφταστα ζητούμενα, η σειρά φωτογραφιών που ακολουθεί δεν έχει σαν στόχο να τονίσει τις διαφορές μας, αλλά να εστιάσει στο μεγάλο βασικό που μας ενώνει. Στο δεδομένο ότι ο ερχομός ενός παιδιού δεν μπορεί παρά να είναι μία περίσταση τεράστιας χαράς και ευτυχίας και μία καλή αφορμή γιορτής σε οποιονδήποτε τόπο κι αν ζεις.

Η καινούργια σειρά φωτογραφιών της Water Aid κυκλοφόρησε μόλις και κάνει τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης στα πλαίσια μίας νέας καμπάνιας που θέλει να ενισχύσει το ενδιαφέρον γύρω από το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει καθαρό νερό για όλες τις μαμάδες και τα παιδιά αυτού του κόσμου.

Στη Ζάμπια η 18χρονη Linety πλένει την δύο μηνών κόρη της Μαρία με Nsambilom, ένα «ιερό» υγρό που φτιάχνεται από ρίζες δέντρων και θεωρείται πως προφυλάσσει τα μωρά από τις αρρώστιες και τα κακά πνεύματα.

 

Στη Ζάμπια ο μόλις δύο εβδομάδων Mutinda φοράει ένα χειροποίητο κολιέ το οποίο θεωρείται από τους ντόπιους φυλακτό που προστατεύει το μωρό από τους εμετούς, την διάρροια και όλους του κακούς οιωνούς.

 

Στη Νιγηρία τοποθετούν τις ρίζες μίας συκιάς μέσα σε ένα ξύλινο μπολ και τις διαλύουν σε βραστό νερό. Στη συνέχεια η έγκυος γυναίκα πίνει το ρόφημα που προκύπτει από την ανάμειξη προκειμένου να επιταχύνει την γέννα.

 

Στο Μαλάουι, η 62χρονη Melise βράζει έναν ζωμό από σόγια, αλεύρι και ζάχαρη για την κόρη της που μόλις γέννησε. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μείγμα που προσφέρεται σε όλες τις λεχώνες για να τους δώσει δύναμη και ενέργεια.
Η Μelise με την κόρη της και την εγγονή της που μόλις γεννήθηκε.
Στην Ουγκάντα η 30χρονη Nagit κάθεται στο πλατύσκαλο στην εξώπορτα του σπιτιού της, έχοντας στην αγκαλιά της τον μικρό Bakita. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση πρέπει να δώσεις στα χέρια, τον λαιμό και τα πόδια του παιδιού σχοινιά ποτισμένα με νερό και το απόσταγμα από τις ρίζες ενός συγκεκριμένο δέντρου της περιοχής που θεωρείται καθαγιαμένο.

 

Στην Ουγκάντα τα μέλη μίας οικογένειας χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τον νεογέννητο Loumo,

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η τεσσάρων μηνών Emmeline βαφτίζεται στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Νιού Τζέρσεϊ.
Στη Σκωτία η 5 μηνών Emma λαμβάνει ένα νόμισμα από τη νονά της, ένα έθιμο που συμβολίζει τον ερχομό της καλοτυχίας και της ευημερίας στη ζωή ενός παιδιού.
Στην Ιαπωνία η 29χρονη Natsumi ταίζει την τεσσάρων εβδομάδων κόρη της Miwa στα πλαίσια του εορτασμού του Okuizome, του παραδοσιακό έθιμο για το πρώτο φαγητό στη ζωή ενός μωρού.

 

Στη Σουηδία ο 31χρονος Sebastian μόλις έγινε πατέρας και κόβει τον ομφάλιο λώρο στον νεογέννητο γιο του. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ως σκοπό να δώσει στους μπαμπάδες πιο ενεργό ρόλο κατά την διάρκεια του τοκετού.
Στην Ινδία η 22χρονη Rinku βάφει με μαύρη μπογιά τα μάτια της κόρης της για να την προστατέψει από τα κακά πνεύματα.
Στην Μαδαγασκάρη η 21 ετών Νοmi έχει βάλει στο πρόσωπο της μία αυτοσχέδια μάσκα για να προφυλαχθεί από τον ήλιο και τους κακούς οιωνούς. Στην αγκαλιά της κρατάει την νεογέννητη κόρη της, Jackie,
Στη Γκάνα, η 30χρονη Vida κρατάει στα χέρια τον ενός μηνών γιο της, David, μπροστά από ένα δέντρο από το οποίο έχουν πάρει ένα κομμάτι, το έχουν βράσει και έχουν κρατήσει τον ζωμό του προκειμένου να το πιει η λεχώνα Vida και να προστατέψει τον εαυτό της από στομαχικά προβλήματα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS